EkonomiBorsada ‘Kabine’ bekleyişi! İşte piyasadaki sert hareketlerin sebebi

Borsada ‘Kabine’ bekleyişi! İşte piyasadaki sert hareketlerin sebebi

01.06.2023 - 10:42 | Son Güncellenme:

Türkiye’de seçimlerin sona ermesi ile birlikte piyasalar hareketlendi. Özellikle Borsa İstanbul’daki sert yükseliş dikkat çekiyor. Peki borsada yön ne olur, yükseliş devam eder mi? Yeni Kabine’nin piyasalar üzerindeki etkisi ne olur? İşte detaylar...

Borsada ‘Kabine’ bekleyişi İşte piyasadaki sert hareketlerin sebebi

Milliyet.com.tr/ 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından Borsa İstanbul ilk iki işlem gününde yüzde 9’a yakın değer kazancı gösterdi. Endeks çarşamba günü 4982 puan seviyesine kadar yükseldikten sonra geri çekilerek günü yüzde 1.30 değer kaybıyla tamamladı. 

Haberin Devamı

Bugün ise Borsa İstanbul’da yukarı yönlü seyir dikkat çekiyor. BIST 100 endeksi güne yüzde 0.85 oranında artışla 4928 puandan başladı. Açılışın ardından endeks 5000 puan seviyesinin üzerine çıkarak önemli bir eşiği aştı.

PİYASALARIN GÖZÜ KULAĞI YENİ AÇIKLANACAK KABİNE’DE 

28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması ile birlikte gözler yeni açıklanacak olan Kabine’ye çevrildi. Kabine’nin yarın veya cumartesi günü açıklanması bekleniyor.  

İŞTE BORSADAKİ SERT HAREKETLERİN SEBEBİ 

Peki borsada bu hafta görülen sert hareketlerin sebebi ne, yükseliş devam eder mi? Kabine’nin açıklanmasının ardından piyasalarda yön ne olur? Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar milliyet.com.tr’ye açıkladı. Baydar konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

Haberin Devamı

“Seçimden sonra piyasa şu tabloyu gördü: Düşük faiz politikası devam edecek. Çünkü sayın Cumhurbaşkanı da bunu açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı da bunu açıkladı. Bunun yanında aynı döneme denk gelen bir gelişme daha oldu. ABD’deki temerrüt riski ötelendi. Borç krizi 2025’e ertelendi. İki veri üst üste geldi. 

Bu gelişmelerin etkisiyle borsada sert hareketler gördük. Genel alımlar bize şunu gösteriyordu: Meclis ve Cumhurbaşkanı bir uyum içerisinde çalışabilecek böylelikle 5 yıl siyasi risk söz konusu olmayacak. Borsa bunu satın aldı. 

‘BORSADA 500 PUANLIK ÇIKIŞ OLDU’ 

Ayrıca yurt dışında temerrüt riskinin ötelenmesi nedeniyle olumlu havanın etkisi ile birlikte borsa üst üste önemli bir çıkış yaptı. 26 Mayıs’ta endeks 4436 seviyelerindeydi. Salı günü 4972 puan seviyesini gördü. Neredeyse 500 puanlık bir çıkış oldu. 

BORSA DÜN NEDEN DÜŞTÜ? 

Dünkü düşüş salı günkü fiyatlara bakarsak çok da fazla değildir. Ancak bu düşüşün arkasında şu olabilir. 3 günlük hızlı çıkışla alınan fazla portföyün piyasaya yedirilmesi ve piyasanın maliyetlenmesi olarak bakıyorum. 

‘4812 PUAN ÇOK KRİTİK, BORSA YÖNÜNÜ YUKARI ÇEVİRDİ’ 

Borsanın bundan sonra düşüp düşmeyeceğini ancak ve ancak 4800 desteğinin aşağısının kırılmadığına bakarak netleştireceğiz. Borsada 4812 puan çok kritik. Ben bu seviyeye düşmesini beklemiyorum. Orta vadeli göstergelerde borsa yönünü yukarı çevirdi. 

‘TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ GÖRÜYORUM’ 

Büyüme verilerinin beklenenden yüksek gelmesi borsadaki yükselişi destekliyor. Bunun yanında Merkez Bankası ile bankaların Hazine’den sorumlu yöneticileri bir araya geldiler, bizler iletişime çok önem veriyoruz. Piyasa sorunları, bankacılık sorunları her şey masaya yatırılarak tartışıldı. Ben bu iletişimi Türkiye için çok önemli görüyorum. 

Haberin Devamı

‘BORSAYA OLUMLU YANSIYACAK’ 

Önümüzdeki süreçte bankacılık sektörünü rahatlatacak kararların Merkez Bankası tarafından duyurulacağını öngörüyorum. Bu etkenler borsaya olumlu yansıyacaktır. 

KABİNE SONRASI PİYASALARDA YÖN NE OLUR? 

Kabine ile ilgili sayın Mehmet Şimşek’in dışarıdan destek vereceğine yönelik haberler mevcut. Kendisinin yurt dışı yatırımcılar ile ilişkisi çok iyi. Yurt dışından getireceği yatırımcılar çok önemli. Türkiye’ye yatırımcıları sokabilirse faydası olabilir.  

Açıklanacak olan isimler piyasaya ne kadar güven verirse dolardaki düşüş ve borsadaki yükseliş de o kadar net olacaktır.”