Ekonomi BU PROJEDE 1500 KONUT DENİZ GÖRÜYOR

BU PROJEDE 1500 KONUT DENİZ GÖRÜYOR

29.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özyazıcı İnşaat’ın Maltepe’de hayata geçirdiği 2 bin 200 konutluk Nish Adalar projesi adı gibi iyi bir manzara sunuyor. Konutların yüzde 70’inin manzarası bulunan projede 160 bin metrekarelik yeşil ve sosyal alan yer alıyor

BU PROJEDE 1500 KONUT DENİZ GÖRÜYOR

Son yıllarda dev projelerin yapıldığı İstanbul adeta bir şantiye görünümünde. Kentin her yerinden kule vinçler yükseliyor. Birbirinden farklı tasarımları olan projeler kentin siluetindeki yerini alıyor. Yıllarca gayrimenkul sektörünün nabzını tutan Milliyet olarak yeni başlattığımız ‘Şantiye Turu’ yazı dizisi ile de İstanbul’un önemli projelerini mercek altına alıyoruz.
Konut ya da ticari bir gayrimenkul almak isteyen vatandaşların merak edeceği soruların cevaplarını bulmak için şantiyelere ve satış ofislerine girip projeyi detaylı olarak inceliyoruz.
Şantiye Turu için ilk durağımız ise İstanbul’un nish projelerinden biri olan ve Maltepe Süreyyapaşa’da yapılan Nish Adalar…
Projeyi yapımcı firma olan Özyazıcı İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özyazıcı ile birlikte gezdim. Nish Adalar, temiz hava ve manzara arayanlar için iyi bir seçenek olarak duruyor. İnşaat kalitesi ve bu özelliklere rağmen uygun fiyatları projeyi oturmak için ideal hale getiriyor. Şimdi Nish Adalar’ın detaylarına ve neden bu projenin ideal bir yaşam alanı sunduğuna bakalım…

Geniş yaşam alanı
Nish Adalar toplam olarak 202 bin 500 metrekarelik bir arazi üzerinde yapılıyor. Bu anlamda İstanbul’un en büyük projelerinden biri. Fakat önemli nokta ise bu kadar büyük bir alanda sadece 2 bin 200 konutun bulunması. İşte bu tablo projeyi düşük yoğunluklu ve yaşanılabilir kılıyor. Projede yeşil alanlara 160 bin metrekare ayrılmış. Bu şu anlama geliyor. Nish Adalar’ın içinde gezmeye başladığınız zaman epeyce yorulabilirsiniz. Çünkü az sayıda yapı ve çok fazla alan sizi bekliyor olacak.
Bu kadar ferah bir alan sunan Nish Adalar’ın aslında en çekici yanı ise manzarası diyebiliriz. Manzaranın paha biçilemediği İstanbul’daki bu proje yüzde 35’lik eğimiyle doğal bir seyir terası gibi duruyor. Projenin denizden ortalama yüksekliği 200 metre ama 300 metreye çıkan konutlar bulunuyor. Bu yükseklik ona büyük bir İstanbul hakimiyeti veriyor. Zaten bölge İstanbul’un balkonu olarak nitelendirilirken, bir yamacın eteklerinde yapılan proje de bu manzaraya göre konumlandırılmış.
Projedeki 2 bin 200 dairenin büyük bölümünde ya deniz ya Adalar ya da orman manzarası bulunuyor. Öyle ki kapalı ve açık sosyal tesislerde manzaraya nazır bir şekilde konumlandırılmış. Yüzme havuzunda yüzerken Adalar’ı seyredebilir ya da çocuğunuzu parkta oynatırken deniz manzarasının keyfini çıkartabilirsiniz.

Rekabetçi fiyatlar
Nish Adalar’ı gezdikten sonra fiyatları inceliyorum. Bu manzaraya göre oldukça yüksek fiyatlar bekliyorum ama hiç de öyle olmuyor. Projede fiyatlar 178 bin liradan başlıyor, 751 bin liraya kadar çıkıyor. Metrekareye vurduğumuzda ise seviye 2 bin 500 liralara denk geliyor.
Projenin kalitesi ve konumu düşünüldüğünde bu fiyatların çok uygun olduğunu söylemek mümkün. Zaten Ahmet Bey de, iddialı bir şekilde projede fiyatların 1.5-2yıl içinde rahatlıkla 4 bin lira seviyesine çıkacağını ifade ediyor. Projede 135 bin liradan satışa çıkan 83 metrekarelik 1+1 dairenin bugünkü fiyatı 180 bin lirayı bulmuş durumda.

Her daireye örnek daire
Projede her daire için örnek daire hazırlanmış durumda. Konut satın alanlar bu daireleri görebildiği gibi satın aldıkları konutu da gerekli güvenlik önlemleri sağlandıktan sonra gezebiliyor. Örnek dairelerin tasarımının İç Mimar Tuğba Bizel tarafından yapıldığı projede gösterilen her ürün dairelerde standart olarak veriliyor. Mutfak dolaplarından banyo dolaplarına vestiyerden yer döşemelerine kadar anahtar teslimi verinle dairelerin kaba temizliği de yapımcı firma tarafından yapılıyor. Geriye ise proje tamamlandığında sadece eşyaları taşımak kalıyor.

Yüzde 70’i satıldı
Projede satış oranları ise yüzde 70’e ulaşmış. Birinci etabın yüzde 99’u, ikinci etabın yüzde 75’i alıcısına kavuşmuş. Satılan konutların dağılımı ise eşit görünüyor. Yani herkes ihtiyacına göre konut almış. Satış ofisinden aldığım bilgilere göre oturmak isteyenler ağırlıkta.
Konut alanlar arasında bekarlar da var aileler de; doktorlar da var avukatlar da… Ayrıca ünlü futbolcu ve basketbolcular da buradan ev almışlar ama isimlerini açıklamak istemiyorlar. Bir de satışların yüzde 8’i yabancı ülkelere yapılmış. Fransa, Çin, Endonezya, Avustralya ve İngiltere’den alanlar olurken, yüzde 18’i ise İstanbul dışındaki illere yapılmış. Projeye İstanbul Anadolu yakasından olduğu kadar Avrupa’dan da talep gelmiş.

Metro ve adliye sarayı etkisi
Maltepe’de yer alan Nish Adalar projesi, en büyük handikabı olan ulaşımı çözmüş gibi görünüyor. Çünkü yeni yol bağlantısının açıldığı proje E-5’e yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunuyor. Her 15 dakikada siteye özel ve belediyeye ait toplu taşıma araçlarının hizmet verdiği proje bu yıl içinde açılması planlanan metro Kartal-Kadıköy metro hattına yakın bir güzergahta bulunuyor. Yine açılması gündemde olan Adliye sarayı ve çevredeki üniversiteler projeyi tercih edilebilir kılıyor.

Kredi kullanan fazla
Projede 6 banka ile anlaşmalı şekilde konut satılıyor. 60 aya yüzde 0.95, 120 aya ise yüzde 0.98 faiz uygulanıyor. Firma ise yüzde 25’li peşinatın yüzde 1’ini hemen alıyor, kalan yüzde 24’ü ise teslime erteliyor. Öğrendiğim kadarıyla projeden konut alanların yüzde 70’den fazlası konut kredisi kullanıyor.

Haberin Devamı

‘BEN DE BURADA OTURACAĞIM’
Projenin yapımcısı Ahmet Özyazıcı, projeyle ilgili tüm beklentilerinin karşılandığını ifade ederken, yaklaşık 2 bin kişinin çalıştığı inşaatı çok büyük emek ve zaman harcayarak yaptıklarını söylüyor. Projede hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarının altını çizen Özyazıcı, şunları söyledi:
“Dört dörlük bir proje yaptık ve gerçekten de içime sindi. Orta sınıf ve üstü için ideal bir proje ve ben de bir ev aldım. Taşınmayı düşünüyorum. Buranın değeri daha sonra çok daha iyi anlaşılacak ve bu fiyatlar daha da yukarı çıkacak. Ayrıca projede 751 milyon lira gelir bekliyorduk ve öyle de oluyor.”

Nasıl gidilir?
Nish Adalar, Anadolu yakasında E-5’e yakın bir konumda bulunuyor. Arabayla gidecekler Maltepe’deki İdealtepe-Başıbüyük- Sancaktepe kavşağından saparak birkaç dakika içinde projeye ulaşabiliyor. Zaten tabelalar da projeyi kolayca bulmaya olanak tanıyor.

Haberin Devamı

Satış ofisi bile manzaralı
Projenin satış ofisinin denizden yüksekliği 193 metre. Ofisin panoramik Adalar ve İstanbul manzarası bulunuyor. Şimdiye kadar tam tamına 18 bin 870 kişinin ziyaret ettiği bu ofis gelenleri etkilemiş olsa gerek iyi bir satış grafiği yakalanmış. Neredeyse ofise gelen her 10 kişiden biri konutunu satın almış ve gitmiş. 1700 metrekare büyüklüğündeki ofiste 10 uzman personel müşterilerine hizmet veriyor.


Tüm evlere balkon
Projede bloklar 10, 12, 13 ve 16 katlın olarak planlanırken, tüm evlerin balkonu bulunuyor. 1+1’den 4+1’e kadar 9 farklı konut tipinin bulunduğu projede metrekareler ise 83 ile 208 arasında değişiyor. Projede büyük bir hipermarketin yanı sıra 10 ticari ünite daha bulunuyor. Pastane, eczane ve kuaför gibi alanlardan oluşan bu ticari üniteler satılmış durumda. 4 adet açık yüzme havuzu ve 1 adet kapalı yüzme havuzundan oluşan projede tenis kortları, voleybol ve basketbol sahalarına yer veriliyor.

YAKIN PLAN
Proje adı: Nish Adalar
Fİrma: Özyazıcı İnşaat
Arsa sahİbİ: Kiptaş
Konut sayısı: 2.200
Etap sayısı: 3
Blok sayısı: 61
Arsa Alanı: 202.500 m2
Konut Alanı: 327.000 m2
Sosyal Tesİs: 2.500 m2 kapalı sosyal tesis
Yeşİl Alan: 160.000 m2
İnşaat başlama tarİhİ: 2010 Nisan
Teslİm tarİhİ: 1. Etap Haziran 2012, 2. Etap Temmuz 2012, 3. Etap Aralık 2012
Yüzme Havuzu: 4 Açık, 1 Kapalı yüzme havuzu
Mİmar: ismet Köseoğlu

Haberin Devamı

Afetler için katlanarak taşınan yaşam üniteleri geliyor
Vefa Group bünyesinde yer alan Vekon, özellikle afet sonrası yaşam alanlarının çok kısa sürede kurulabilmesini sağlayan Süper Pratik Yaşam Üniteleri projesini hayata geçiriyor.
Afet sonrası barınma başta olmak üzere kamp, şantiye ve benzeri durumlardaki konaklama ihtiyacının kolay ve hızlı bir şekilde giderilmesi amacıyla geliştirilen Süper Pratik Yaşam Üniteleri; Vekonada, Vekonoba, Vekonest, Vekonas, Vekonant ve Vekonar olmak üzere altı farklı üründen oluşuyor. Vefa Group İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, Vefa Prefabrike Yapılar’ın adını ‘Vekon’ olarak değiştirdiklerini belirterek, Vekon’un eskiden olduğundan daha fazla yenilikçi bir marka olacağını kaydetti. Koçyiğit, bunun ilk adımının da Süper Pratik Yaşam Üniteleri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Konaklamaya çözüm
“Vekon’un 3 ana ürün grubundan birini Süper Pratik Yaşam Üniteleri adıyla Türkiye’de ve dünyada ilk defa geliştirilen ve üretilen 6 farklı ürünle güçlendiriyoruz. Vekon’un Süper Pratik Yaşam Üniteleri katlanabilme özelliği, hızlı kurulumu, taşıma ve depolamada sunduğu maliyet avantajı sayesinde geçici konaklama ihtiyacına pratik ve güvenli çözümler getiriyor.”
Vekon Satış Yöneticisi Özgül Yücel de Süper Pratik Yaşam Üniteleri’nin en dikkat çekici özelliğinin katlanabilir olmaları olduğunu belirterek, ürünlerin özellikle geçici konaklama ihtiyacına pratik ve güvenli bir çözüm getirdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Gayrimenkul sektörünün 2023 vizyonu zirvede açıklanacak
Sektördeki önemli gelişmelere paralel olarak, bu yıl alışılmışın dışında yepyeni bir yaklaşımla ve yepyeni bir mekanda düzenlenecek olan Gayrimenkul Zirvesi'nde, Türkiye gayrimenkul sektörünün 2023 vizyonu da ortaya konacak. GYODER'in hazırladığı Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu raporu, 12. Gayrimenkul Zirvesi'nde açıklanacak.
GYODER tarafından, 10 - 11 Mayıs tarihlerinde, "Değişim - Dönüşüm - Devamlılık" teması ile İstanbul'da Hasköy İplik Fabrikası'nda düzenlenecek olan 12. Gayrimenkul Zirvesi ve ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı, önemli katılımcıları ve ele alınacak konu başlıkları ile de Türkiye gayrimenkul sektörünün buluşma noktası olacak. Açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yapacağı Zirve'de, iki gün boyunca gerçekleştirilecek 7 ayrı oturumda; sektörün önemli konuları, ulusal ve uluslararası önemli isimler tarafından ele alınacak.

Haberin Devamı

Engin Yeşil’e eğitime destek ödülü verildi
Forum İstanbul 2012 Konferansı’nın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Zafer Çağlayan’ın katılımı ile gerçekleşen gala ve ödül gecesinde iş, siyaset, ekonomi dünyasının önde gelen isimleri ve basın mensupları bir araya geldi.
2023 Türkiye Vizyonu hareketinin öncülüğünü yapan Forum İstanbul 2012’nin Swiss Otel’de düzenlenen gala ve ödül gecesinde “Eğitim Ödülleri” kategorisinde babası Mustafa Yeşil’in anısına İstanbul Esenyurt’ta yaptırdığı 20 derslik ve 800 öğrenci kapasiteli “Mustafa Yeşil İlköğretim” okulu ile eğitime verdiği destekten dolayı Engin Yeşil ödüle layık görüldü.
Engin Yeşil’in yurtdışında olması dolayısıyla ödülü Engin Yeşil adına Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya teslim aldı.

Finans merkezinin yeni projesi Mart 2013’te teslim edilecek
Finans merkezi olmasıyla yıldızı parlayan Ataşehir’de yeni bir proje yükseliyor. Sefa İnşaat ve Koyuncu İnşaat ortaklığıyla yapılan Ataşehir Evinpark Rezidans, 8 bin metrekare arsa üzerinde yapılıyor. 2+1, 3+1 ve 4+1 tipinde 214 daireden oluşan projede daire büyüklükleriyse 114 ile 177 metrekare arasında değişiyor. Mart 2013’te sahiplerine teslim edilmesi planlanan projede 450 bin liradan başlayan konut fiyatları 790 bin liraya kadar çıkıyor. Projede çocuk parkı, kapalı havuz, sauna, Türk hamamı, buhar odası ve kapalı otopark gibi donatılar bulunuyor.

Eston’un genel müdürü Ali Cenk Dönmez oldu
Bağlı olduğu Zeytinoğlu Şirketler Grubu’nun finansal yükümlülükleri doğrultusunda, 2005 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile bir protokol imzalayarak işbirliğine giren ve bu sayede yeniden büyüme sürecini yakalayan Eston, yeni genel müdür olarak Ali Cenk Dönmez ile çalışmaya başladı. Eston Yapı Grubu’nun sektördeki marka bilinirliliğinin yüksek olduğunu belirten Ali Cenk Dönmez, “47 yıllık geçmişinde, bugüne değin 15 projede 5 bine yakın konut üretimi gerçekleştiren Eston, hem üretim kalitesi, hem marka gücü, hem de projelerindeki yüksek kârlılık oranları ile yatırımcısını mutlu etmektedir” dedi. 1970 Ankara doğumlu olan Ali Cenk Dönmez, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu olup, evli ve iki çocuk babasıdır.