Ekonomi Büyükdere’yi yeşillendirecek

Büyükdere’yi yeşillendirecek

02.10.2010 - 00:32 | Son Güncellenme:

Beş ortağıyla Ayazağa arsa ihalesinde en yüksek fiyatı öneren Yeşil İnşaat, bu sefer de Metal Yapı ile birlikte Büyükdere’deki 20 dönümlük arsa için kat karşılığı anlaştı. Projenin değeri 1.5 milyon dolar

Büyükdere’yi yeşillendirecek

Büyükdere Caddesi üzerinde Turgut İlaç’ın sahibi olduğu Fako İlaç Fabrikası’nın 20 dönümlük arsasına kat karşılığı bina yapmak üzere hareket eden Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut, toprak sahibi Kaya Turgut ile anlaştı.
Hafta ortasında Emlak Konut GYO’nun gerçekleştirdiği Ayazağa ihalesinde sürpriz bir çıkış yaparak 5 ortağıyla birlikte en yüksek fiyatı veren Yeşil İnşaat, aradan iki gün geçmeden çok ciddi bir anlaşmanın daha altına imza attı.
Turgut İlaç’ın şemsiyesi altındaki Fako İlaç Fabrikası’na ait olan Büyükdere Caddesi’ndeki arsa üzerinde 60 bin metrekare satılabilir alanı olan ve 1 milyar 500 milyon dolar yatırım değerinde bir proje gerçekleştirilecek.
Projeyi Metal Yapı Konut ile ortaklaşa gerçekleştirecek olan Yeşil İnşaat, yapılan binanın yüzde 50’sini toprak sahibi olan Kaya Turgut’a bırakacak.

Yüksek, yeşil ve yenilenebilir
Fako’da yıllarca Türk ilaç sanayinin gelişimi için çalışmalar sergilediklerini belirten Kaya Turgut, bir yıldan bu yana sürdürülen görüşmelerin neticelendiğini belirterek, “Şu anda Actavis’in faaliyet gösterdiği bina 2012’ye kadar kullanılacak. Artık ortak olduğumuz Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut burada karma bir proje gerçekleştirecek.
Yapılacak bina çevredeki diğer binalar gibi yüksek, yeşil ve yenilenebilir enerjinin kullanıldığı bir bina olacak. Dünyaca ünlü mimarlar olan Renzo Piano, Richard Rogers, Cesar Pielli ve Som Mimarlık tarafından sunulan konseptlerden birisini kabul edeceğiz” diye konuştu.

‘Fazlasını veren varsa...’
Yapılan anlaşmada toprak sahibine verilen yüzde 50’lik kısmın az olduğunu dair yöneltilen soruya Turgut, “Daha fazlasını veren varsa hemen anlaşmayı değiştirelim” diyerek yanıt verdi.
Projenin aynı zamanda bir takım sosyal sorumluluklar da yükleneceğini belirten Turgut, “Kültür, sanat ve müzik merkezi gibi birimlerin yanı sıra kütüphane ve müze gibi bölümlerde bulunacak. Bu da benim projeden toplum adına kazancım olacak” diye konuştu.
Projenin Türkiye’ye katkı sağlaması için kolları sıvadıklarını belirten Turgut, “Yapılacak bina Türkiye’de ve Avrupa’da görülmemiş özellikler taşıyacak. LEED altın sertifikasına sahip olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Toprak sahibinin payı az değil’
Teknik özellikler hakkında açıklamalar yapan Metal Yapı Konut Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu da sadece binanın çelik kompoze kısmına 150 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağının altını çizerek, “Toprak sahibine verilen payın az olduğuna dair bir fikir var. Buraya yapacağımız bina, Türkiye ve Avrupa’da bulunmayan özellikler taşıyacak. Metrekare maliyeti 2 bin 500 - 3 bin dolar arasında olacak. Toplamda 450 milyon dolar yatırım yapılacak. Dolayısıyla maliyet yüksek olacak. Bu maliyetin yüzde 25’ini öz kaynaklardan, kalanını finansal kaynaklardan sağlamayı planlıyoruz” diye konuştu.
Arsanın bugünkü değerle 400 milyon dolar civarında olduğunun altını çizen Ömer Saçaklıoğlu, “Bu durumda arsanın metrekaresi 20 bin dolar civarında seyrediyor. Satışa çıktığımızda ortalama fiyatların metrekare bazında 10-15 bin euro civarında olmasını planlıyoruz. Ocak 2012’de başlayacağımız projeyi Ocak 2015’te tamamlayacağız” dedi.
Proje bittiğinde beyaz yakalıların tercih edeceği ve olumsuz negatif elektriğin bulunmadığı bir ortamın hazırlanacağını söyleyen Saçıklıoğlu, “Bina kendi enerjisinin bir kısmını üretecek” diye konuştu.

Haberin Devamı


Büyükdere’yi yeşillendirecek

Trabzon’daki AVM’nin yönetimini profesyonellere bıraktı
Varyap’ın Trabzon’da 2 Ekim’de ziyaretçilere kapısını açtığı Varlıbaş AVM Atapark’ın operasyonel ve idari yönetimini, Bilfinger Tesis Yönetimi Grubu bünyesinde faaliyet gösteren EPM Türkiye üstlendi. EPM Türkiye, bu yolla Varlıbaş AVM Atapark’ın, sürekli gelir elde etmesini, maliyetlerin sağlıklı yönetilmesini ve kurumsal bir anlayışın oluşmasını sağlayacak.
Varlıbaş AVM Atapark’ı profesyonel ellere teslim etmenin rahatlığı içinde olduklarını belirten Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, “EPM Türkiye ile üç yıllık bir anlaşma imzaladık. Bu çerçevede AVM’nin işletilmesi ve yönetilmesi başta olmak her türlü işte yönetim onlarda olacak. Çünkü bir yatırımcıyız. Konut ve ofis gibi yapıların inşaatlarını yapar ve gayrimenkulü geliştiririz, yöneticilik yapmayız” diye konuştu.

Atıl bina yaşam merkezi oldu
Türkiye’de ilk defa atıl vaziyette duran bir binanın alınarak AVM’ye dönüştürüldüğünü belirten Varlıbaş, “2008 yılında Tekel binası olarak bilinen binayı devralarak tam bir yenileme yaptık. Toplamda 55 bin metrekare büyüklüğünde bir alanı inşa ettik. Burada 25 bin metrekare kiralanabilir alanı 125 mağaza, kafeler ve restoran kullanacak.
Bu yatırımla yıl içinde 850 kişiye doğrudan, yaklaşık 3 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlanacak. Trabzon ekonomisine de yılda yaklaşık 300 milyon TL’lik katma değer katmaktan Varyap olarak büyük heyecan duyuyoruz” dedi.

Sektör emekleme döneminde
EPM Alışveriş Merkezleri Yönetimi Başkanı Volker Sonnenschein’de 40 ülkede yüzlerce gayrimenkul yönetmelerine rağmen Varlıbaş AVM Atapark’ı çok ilginç bulduğunu belirtti. Burada dünya markaları ile yerel markaların çok iyi bir oranlama ile koordine edildiğini belirten Sonnenschein, iki ciddi markanın, birbirini çok iyi tamamlayacağını dile getirdi.
Tesis yönetimi sektörünün, Almanya’da yıllık 85 milyar euro, İngiltere’de ise 70 milyar euro civarında bir pazar hacmine sahip olduğunu belirten HSG Zander ve EPM Türkiye Genel Müdürü Leyla Özuluçak da Türkiye’de sektörün henüz başlangıç ve emekleme dönemini yaşadığına dikkat çekti.
Özuluçak, “Tesis yönetimi sektörünün Türkiye’de önümüzdeki 5 yıl içerisinde 10 milyar euro büyüklüğe ulaşmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kadıköylü Şifa’ Ataşehir’e geldi
Kadıköy Şifa Sağlık Grubu, Ataşehir’de geçen yıl yatırımına başladığı Özel Kadıköy Şifa Hastanesi’nin açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı bir törenle yaptı. 10 bin metrekarelik alanda 87 yatak kapasitesiyle hizmet vermeye başladıklarını belirten Özel Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Buket Pilavcı, “Yaklaşımımız, insanların şifa buldukları, kendilerini evlerinde hissettikleri, doğru ve etik işlemin yapıldığını bildikleri için sonuna kadar güven duydukları bir sağlık kuruluşu olmak” dedi. Kuruluşun, ilk hastanesi 2009 yılında EFQM Ulusal Kalite Büyük Ödülü’nü kazanmıştı.
Bakan Taner Yıldız ise açılış sırasında yaptığı konuşmada, son sekiz yılda sağlık sektöründe yaşanan ciddi dönüşümün altını çizdi. Sağlıkta dönüşüm çalışmalarıyla doktorun hastasıyla karşılaşmasının sağlandığını belirten Yıldız, artık, günümüzde doktorun hastayı 6.5 dakika muayene edebildiğini ifade etti.

Türkiye’de doktor sayısı çok az
Öte yandan, Türkiye’de bu hastanede bulunan toplam doktor sayısının yarısı kadar bile doktor olmayan iller bulunduğunu ifade eden Yıldız, bizim vatandaşımız, bizim insanımız. Hep beraber bu hizmeti götürüyor olabilmemiz lazım” dedi. Türkiye’de Almanya’nın üçte biri kadar doktor ile hemen hemen aynı nüfusa hizmet verilmeye çalışıldığını belirten Yıldız, “Ben Türkiye’de daha sağlıklı bir toplumla, daha sağlıklı işler yaparak, daha güzel sonuçlar alınabileceği kanaatindeyim. Türkiye’nin ilk 26 ekonomiden 17. ekonomi arasına girmesi ve daha sonra hedefini ilk 10’a kurmuş olması sağlıklı bir toplumdan geçecektir” dedi.

Haberin Devamı

30 aracı kuruluşla halka arz edilecek
Hissesinin yüzde 25.16 oranını halka arz etmek için SPK ve İMKB’ye başvuran Torunlar GYO’nun arzına aracılık edecek olan konsorsiyum üyeleri belirlendi. İş Yatırım’ın liderlik yapacağı konsorsiyumda 30 aracı kurum yer alacak. Konsorsiyumda eş liderliği ise Bizim Menkul Değerler, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Finans Yatırım Menkul Değerler ve Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler üstlenecek.
Torunlar GYO’nun yüzde 21.38’i sermaye artırımı, yüzde 3.77’si ise ortak satışı yoluyla olmak üzere, yurtiçi ve yurt dışında gerçekleşecek halka arza piyasaya sürülecek. Halka açıklık oranı ise yüzde 25.16 olarak öngörülüyor.
Torunlar GYO’nun halka arz öncesi 176 milyon 100 bin TL olan ödenmiş sermayesinin halka arz sonrası 224 milyon TL’ye yükseltilmesi planlanıyor.

Gelirleri, AVM kirası ağırlıklı
2.65 milyar TL portföy değerine sahip Torunlar GYO’nun, tamamlanmış projeler bazında portföyünün yüzde 89’unu kira geliri elde edilen AVM yatırımları oluşturuyor. Torunlar GYO, portföyünde yer alan arsalar üzerine geliştirdiği projeler için de dört yıllık bir süreçte 858 milyon TL yatırım planlıyor.