Ekonomi Çocuklar bu tiyatroda eşitliği öğreniyor

Çocuklar bu tiyatroda eşitliği öğreniyor

12.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Odeabank tarafından geliştirilen ve kadın-erkek eşitliği bakış açısıyla yeniden yorumlanan masallardan uyarlanan “Eşit Masallar” tiyatro oyunu, Türkiye’nin çeşitli illerinde çocuklarla buluşuyor.

Çocuklar bu tiyatroda eşitliği öğreniyor

Kış turnesine Samsun, Bursa ve İzmit’te sahne alarak başlayan Eşit Masallar oyunu, yıl sonuna kadar dört şehirde daha tiyatro seyircisi ile buluşacak. Eşit Masallar oyunu kış turnesi kapsamında 17 Aralık’ta Eskişehir, 18 Aralık’ta Ankara ve yıl sonuna kadar da Denizli ve Antalya’da  çocuklar ve tiyatro severlerle buluşacak. Turne programında yer alan sahnelere oyun saatinde giden herkes ücretsiz olarak Eşit Masallar oyununu izleyebilecek.

Haberin Devamı

6 bin kişiyle buluştu

Geçen yıl ilk kez İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahne alan Eşit Masallar oyununu, bugüne kadar 11 şehirde 6 binden fazla kişi izledi. Bu yılın başında ilk kez Türkiye turnesine çıkan ve Konya, Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin, İzmir ve Muğla’da sergilenen Eşit Masallar oyunu çocuklar ve ebeveynleri tarafından büyük ilgi ile karşılandı. 

Kalıp yargıları yıkıyor

Eşit Masallar projesindeki kahramanlar Sindirella, Rapunzel, Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurbağa Prens bu kez bir tiyatro oyunu olarak kaleme alınan yeni maceralarında kalıplaşmış yargıları yıkıyor. Beş masalın kahramanlarının aynı sahnede buluşacağı oyunda, yeniden yorumlanan hikâyelerle toplumsal cinsiyet eşitliği, doğa ve çevre konularına dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü, başarılı geçen ilkbahar turnesinden sonra her kesimden beğeni toplayan Eşit Masallar oyununun ikinci – kış turnesine çıkmasından dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, tiyatro oyunu ile ilgili şunları söyledi: “2020 yılında başlattığımız ve kadın-erkek eşitliği bakış açısıyla yeniden Sindirella, Rapunzel, Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurbağa Prens masal kitapları büyük ilgi ile karşılandı. Eşit Masallar projesine başladığımız tarihten bu yana 750 bin kitap bastırarak 150 bine yakın çocuğa ücretsiz olarak hediye ettik. Web sitemiz üzerinden dijital kitaplarımız 250 bine yakın kez görüntülendi. Çocuklardan, ailelerinden ve eğitimcilerden bizi motive eden olumlu geri bildirimler aldık. Eşitlik, temel bir insan hakkı olmasının yanı sıra aynı zamanda toplumların sürdürülebilir kalkınması açısından da önemli. Banka olarak projeye başlama amacımız, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını küçük yaşlardan itibaren çocukların zihinlerine doğru ve pozitif bir şekilde yerleştirmek, anne babalar arasında da konuyla ilgili farkındalık yaratmaktı. Aldığımız olumlu tepkiler de doğru bir noktaya parmak bastığımızı gösterdi. Bu geri bildirimler sonucunda nasıl daha fazla çocuğa ulaşabiliriz derken tiyatronun besleyici ve geliştirici yönünden faydalanmaya ve masalları tiyatro oyununa uyarlamaya karar verdik. Eşit Masallar tiyatro oyunu, çocuklar ve ebeveynleri tarafından ilgiyle karşılandı. İlkbaharda Türkiye çapında sergilemeye başladığımız Eşit Masallar tiyatro oyunumuz bugüne kadar 11 şehirde sahnelendi ve 6 bin kişiye yakınseyirci tarafından izlendi. Tiyatro oyununun ilgi ile karşılanması bizi çok mutlu etti. Samsun ve Bursa’da sahnelenen oyunlarla başlattığımız kış turnesi kapsamında yıl sonuna kadar şubelerimizin bulunduğu 4 şehirde daha sahne alacak. Odeabank olarak, Eşit Masallara ilgi devam ettikçe Türkiye’de diğer şehirlerde de çocuklarla buluşmayı planlıyoruz. Hep arzuladığımız gibi oyunun Türkiye çapında çocuklarımızla buluştuğu için mutluluk duyuyoruz. Hedefimiz adım adım ilerlediğimiz projemizi Türkiye’de tüm çocuklara sergilemek.”

Haberin Devamı

Turne Tarihleri ve Yerleri

- 17 Aralık 2022- Cumartesi / Saat 14.00 / Eskişehir / Şehir Tiyatrosu Sultandere Kültür Merkezi

Haberin Devamı

- 18 Aralık 2022 Pazar / Saat 14.00 /  Ankara / DT Ankara Küçük Tiyatro

- 24 Aralık 2022 Cumartesi / Saat 14.00 / Denizli / Hasan Kasapoğlu Kültür Merkezi

- 25 Aralık 2022 Pazar/ Saat 16.00 /  Antalya/ Yıldız Kenter Sahnesi

Güçlü işletmeler için “İşten Sosyal Uyuma” projesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye’de kadın girişimcilerin daha güçlü işletmeler kurmasına destek veriyor. Japonya tarafından finanse edilen girişim, kadın kooperatifleri ve kadınların yönettiği işletmeleri güçlendirirken, mülteciler ve ev sahibi topluluklar arasında da köprüler kuruyor.

Küçük işletmelerin COVID-19 küresel salgınını atlatabilmelerine yardım etmek amacıyla tasarlanan “İşten Sosyal Uyuma” projesi, 58 kadın kooperatifi ve 23 kadın girişimcinin faaliyetlerini geliştirmeleri ve pazarlarını genişletmeleri için eğitim, koçluk, danışmanlık desteği ve küçük hibe sağladı. Katılımcıların başlıca perakende zincirleri ve e-ticaret platformlarına ürünlerini tanıtmaları için fırsatlar sağlamak üzere buluşturma etkinlikleri düzenlendi ve yerel ürünler dijital kataloğu da hazırlandı. Yeni pazarlara ulaşmayı sağlamak amacıyla kurulan yeni çevrimiçi platform (anadoludakiler.org), Anadolu’nun geleneksel zanaatları ve mirasını destekleyen bir araç olarak övgü kazandı.

Haberin Devamı

Güçlenmeleri önemli

İki yıl süren ortak girişimin kapanış etkinliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ekonomik büyüme ve sosyal gelişmenin sağlanması için kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerinin güçlenmesinin önemini vurguladı. “Türkiye’de iş hayatında kadınların temsil oranı çok düşük” diyen UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Bunun nedeni güce veya becerilere değil, fırsatlara ve erişim kanallarına sahip olmayışlarıdır. Bizim çabalarımız, kadınların bir yanda kendilerini ve ailelerini desteklemek diğer yanda da genel olarak ekonomiye katkıda bulunmak için yeteneklerini kullanabilmelerini sağlamayı hedefliyor” dedi.

“İşten Sosyal Uyuma projesi, UNDP’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile iş birliği içinde uyguladığı birçok projeden biri. Bu proje bakanlığımızın genel vizyonunu yansıtıyor” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise “Girişimcilik ekosistemini geliştirmeye çalıştığımız son dört-beş yılda, kadın ve genç girişimcilere öncelik verdik” diye konuştu.

Japonya Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki de şunları söyledi: “Türkiye dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapılması konusunda olağanüstü destek veriyor. Japonya, Türkiye’nin bu yüce çabasını her zaman takdir ediyor ve BM kuruluşları ve uluslararası toplum ile yakın iş birliği yaparak mülteci sorunlarından etkilenen insanlar ve bölgelere destek vermeye devam edecek.”

Çocuklar bu tiyatroda eşitliği öğreniyor

Başarı öyküsü belgesel oldu

Etkinlikte, projenin başarı öykülerinden birini oluşturan Seyhan Üreten Kadınlar Kooperatifi hakkında kısa bir belgesel film gösterildi. Bu kadın kooperatifi, nane, lavanta, adaçayı, papatya, kekik gibi ev yapımı bitkilerin kokusunu taşıyan sabunlar üretiyor. Bitkiler, yöredeki parklardan kesilen otlar ve budanmış dalları kullanarak kooperatif tarafından üretilen organik kompost içinde yetiştiriliyor.

Proje faaliyetleri Suriyeli kadın mültecilerin ve Türkiye’deki ev sahibi topluluklardan kadınların katılımına açıktı. Diğer birçok UNDP projesinde olduğu gibi, bu projenin hedefi de mültecilerin kendine yeterliğini artırmak, bir yandan da ev sahibi topluluklara daha iyi entegre olmalarına katkıda bulunmaktı.