Ekonomi Ehliyet Yaş Hesaplama Nasıl Yapılır? Araba Ve Motor Ehliyeti İçin Yaş Sınırları

Ehliyet Yaş Hesaplama Nasıl Yapılır? Araba Ve Motor Ehliyeti İçin Yaş Sınırları

07.02.2021 - 03:36 | Son Güncellenme:

Motorlu araç kullanabilmek için ehliyet sahibi olmak gerekiyor. Ehliyet sahibi olmayan kişiler herhangi bir aracı yasak olduğu için kullanamıyor. Araç kullanmak isteyen kişiler, ehliyet alarak araçları kullanabilir. Ehliyet almanın yaş sınırını merak eden birçok kişi bulunuyor. Ehliyet yaş hesaplama nasıl yapılır? Araba ve motor ehliyeti için yaş sınırları konusu hakkında en doğru bilgileri derledik.

Ehliyet Yaş Hesaplama Nasıl Yapılır Araba Ve Motor Ehliyeti İçin Yaş Sınırları


Ehliyet almak için bir yaş sınırı bulunuyor. 18 yaş altında olan kişiler ehliyet alamıyor.

Ehliyet Yaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ehliyet sahibi olmak isteyen kişilerin, belirlenen kriterlere uyması gerekiyor. Kriterleri yerine getiren kişiler kolaylıkla ehliyet alabiliyor. Ehliyetin en çok bilinen kriteri, yaş sınırıdır. Yaş sınırı ehliyet alımı için ön plana çıkan bir durumdur. Ehliyet için belirlenen yaş sınır 18'dir. 18 yaşını doldurmayan kişilerin ehliyet alma imkanı yoktur. Belirlenen yaş sınırı, ehliyet için belirlenen kriterlerden sadece bir tanesidir.

Ehliyet yaş hesaplaması yapabilmek için, kişinin doğum yılı bilinmesi gerekir. Doğum yılıyla hesaplanacak olan yıl arasındaki fark 18'den küçük olmamalıdır. Bu şekilde hesaplama yapılarak, ehliyet yaş hesaplama işlemi yapılabilir. Yaşın 18'den büyük olması durumunda ehliyet almak için bir engel kalmaz.

Araba ve Motor Ehliyeti İçin Yaş Sınırları

Araba ve motorlar ehliyetli bir şekilde kullanılması gerekir. Her ne kadar kişiler araçları veya motorları kullanabilse de, ehliyetsiz kullanmak yasaktır. Araç kullanan kişiler için ehliyet alma yaşı 18'dir. Yani araç kullanabilmek için 18 yaşından büyük olması gerekir. Motosiklet ehliyetlerinin yaşları değişiklik gösterebiliyor. A1 ehliyeti almak isteyenlerin, tam olarak 16 yaşında olması gerekiyor. A2 motor ehliyeti alabilmek için, 18 yaşından küçük olunmaması gerekiyor. A motosiklet ehliyeti için 20 yaşında olmak yeterlidir, fakat 2 yıl A2 ehliyetine sahip olması aranan kriterler arasındadır.