Ekonomi Kart borcuna yapılandırma

Kart borcuna yapılandırma

09.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kredi kartı borçlularına müjde verdi. Ziraat Bankası aracılığıyla borca 60 aya kadar taksit yapılacak Ayrıca dar gelirlinin 80 liralık elektrik faturasını devlet ödeyecek. Erdoğan işverene de sigorta primi teşviği müjdesi verdi

Kart borcuna yapılandırma

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kredi kartı borçlarının yapılandırılacağı müjdesini vererek, “Ziraat Bankası aracılığıyla ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşlarımızın kredi kartı borçları tek bir çatı altında toplanacak. İster 24 ay ister 60 ay vade ile aylık gelirine uygun bir şekilde bu borcunu ödeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşların aylık 150 kilovat/saate kadar elektrik tüketimlerinin devlet tarafından karşılanacağını açıklayan Erdoğan, 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 3 puan desteğinin de 5 puana çıkartıldığını söyledi.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, yeni bazı müjdeleri açıkladı.

Geçen yılın son grup toplantısında, asgari ücrete beklentilerin üzerinde zam ile birlikte istihdam teşvikleri, asgari ücret destekleri, elektrik ve doğal gazda indirim müjdeleri verdiğini anımsatarak, “Her yeni gösterge, her yeni gelişme ağustos ayında ülkemizi hedef alan finansal saldırıların etkisinin yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladığını gösteriyor. Tabii ki gidecek daha çok yolumuz var. Bütçe disiplininden, tasarruflardan, yapısal reformlardan taviz vermeden bu yolu yürüyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kart borcuna yapılandırma

60 AYA KADAR TAKSİT

Erdoğan, kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çeken vatandaşlara yönelik bir düzenlemeyi de açıklayarak, “Bu vatandaşlarımızın mevcut borçlarını daha kolay ödeyebilmeleri için bir imkan sağlıyoruz. Ziraat Bankası aracılığıyla ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşlarımızın kredi kartı borçları tek bir çatı altında toplanacak. Vatandaşımız, hangi bankaya kredi kartı borcu olursa olsun Ziraat Bankası’ndan alacağı bu krediyle borcunu kapatacak. Daha sonra çok uygun şartlarda ister 24 ay ister 60 ay vade ile aylık gelirine uygun bir şekilde bu borcunu ödeyecek” diye konuştu.

Kart borcuna yapılandırma

ESNAFA 22 MİLYAR TL

Halkbank’ın bugüne kadar esnaf ve sanatkarların uygun şartlarda finansmana erişimine öncülük ettiğini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“2002’de 154 milyon lira olan Hazine destekli esnaf kredileri bakiyesi 2018’de 31.1 milyar liraya yükseldi. Bir başka ifade ile esnafa destek 202 kat arttı.

Halkbank esnaf ve sanatkarların işletme yatırım kredisi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2019’da yaklaşık 350 bin esnafa 22 milyar liralık kredi kullandıracak.”

Kart borcuna yapılandırma
SİGORTA PRİMİNE TEŞVİK VAR

İş dünyasına da müjdesi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Sigorta prim teşviki uygulaması kapsamında 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 3 puan desteği, 5 puana çıkarıyoruz. 500’ün altı sigortalı çalıştıran yerler için ise 5 puan uygulamasını aynen devam ettiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

80 TL FATURA DEVLETE

AK Parti iktidarlarının en önemli özelliğinin sosyal devlet olmanın tüm gereklerini yerine getirmesi anlatan Erdoğan, “Bugün de çok önemli bir sosyal devlet adımı attık. Düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın aylık 150 kilovatsaate kadar elektrik tüketimlerini devlet olarak biz üstleniyoruz. Bu kapsamda yaklaşık 2.5 milyonun üzerindeki hanede, her ay ortalama 80 liralık elektrik faturasını devlet karşılamış olacak” dedi.

Kart borcuna yapılandırma
31 ARALIK 2018'E KADAR OLAN BORÇLAR

Ziraat Bankası, kredi kartı borçlusuna 24 aya kadar aylık yüzde 1.10 ve 60 aya kadar aylık yüzde 1.20 faizle bireysel ihtiyaç kredisi kullandıracağını bildirdi.

Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamada uygulamanın Ziraat Bankası’na kredi kartı borcu bulunan müşterilerin yanı sıra diğer bankalara kredi kartı borcu bulunan ve ödeme güçlüğü çeken vatandaşları da kapsayacağı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Birleştiren İhtiyaç Kredisi; kredi kartlarına uygulanan aylık faiz oranlarından çok daha uygun şartlar ile 24 aya kadar aylık yüzde 1.10 ve 60 aya kadar aylık yüzde 1.20 faiz oranlarıyla müşterilerimize sunulmaktadır. 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla nakit avans kullanılması veya kredi kartı harcaması nedeniyle kart borcu ödeme güçlüğü yaşayan veya gecikmede olan vatandaşlarımızın üzerindeki anapara ve faiz yükü Birleştiren İhtiyaç Kredisi ile azaltılarak uygun vade seçenekleri ile kredi kartı borçları ödenebilir hale getirilecektir.”

ÇİFTÇİYE DÜZENLEME YOLDA

Ziraat Bankası’nın, çiftçiye, destek olmak için kredi ödemelerinde farklı erteleme, yeniden vadelendirme ve yapılandırma alternatiflerini geliştirdiğini de hatırlatan Erdoğan, “İnşallah bu düzenlemeyle çiftçi borçlarına yıllık yüzde 11 faiz oranı uygulanarak 1 yıla kadar vadelendirme imkanı getirildi. Bu uygulama kapsamında kısa sürede yaklaşık 2 bin üreticimiz başvuruda bulundu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Muhalefetten gelen, “Tarıma en ufak destek verilmedi”, “Çiftçi sefil”, “Arsası ellerinden alındı”, “Hayvancılıkta battı” şeklindeki eleştirilere de Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Bay Kemal, bu ay bizi iyi takip et. Ben sana resmi rakamları açıklıyorum, iyi takip et. Ocak ayında ödenecek tarımsal desteklemeleri söyleyeceğim. Fark ödemesi buğday, mısır ve çeltikte 550 milyon lira, buzağı desteği ödemeleri 525 milyon lira, çiğ süt desteği ödemeleri 340 milyon lira, yem bitkileri desteği 268 milyon 600 bin lira, sertifikalı tohum kullanım desteği 100 milyon lira, çevre amaçlı tarım alanı koruma desteği 84 milyon 500 bin lira, diğer desteklemeler 167 milyon 200 bin lira. Toplamda 2 milyar 35 milyon 300 bin lira.”