Ekonomi Otellerde çalınan müziğe özel tarife

Otellerde çalınan müziğe özel tarife

12.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Oteller, müşterileri için çaldıkları müzikler için müzik birliklerine tarife üzerinden ödeme yapacak.

Otellerde çalınan müziğe özel tarife

Mithat Yurdakul / ANKARA - Otellere çalınan müzikler için müzik meslek birliklerinden lisans almak zorunlu oldu. Yeni dönemde otel, tatil köyü ve pansiyon gibi işletmeler; Tarkan, Sertab Erener, Ferhat Göçer, Kenan Doğulu, Ajda Pekkan gibi çok sayıda sanatçının eserlerinin bulunduğu repertuarlar için müzik birliklerinin belirlediği tarifeler üzerinden zorunlu lisanslama yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, otellere müzik meslek birliklerinden lisans alma zorunluğu getirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre oteller ve diğer konaklama tesisleri, müşterileri için çaldıkları müzikler için Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren federasyonlardan müzik lisans belgesi alacak. Alınacak belge, turizm işletme belgesi başvurularına eklenecek. Tebliğin yayımından önce belgelendirilen konaklama tesisleri, müzik lisansına ilişkin belgeyi 1 Ekim 2023’e kadar bakanlığa sunacak. Düzenleme, geçici nitelikteki basit konaklama turizm işletmesine sahip işletmeleri de kapsayacak.

Haberin Devamı

Oda ve tesis başına

Müzikte lisanslama için müzik birliklerine tarife üzerinden ödeme yapılıyor. İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Birliği’nin 2023 tarifesine göre, 5 yıldızlı otel ve 1. sınıf tatil köylerinden oda başına 50 lira, 4 yıldızlı otellerden 45 lira, 3 yıldızlı otellerden 40 lira, 2 yıldızlı otellerden 35 lira, 1 yıldızlı oteller ile pansiyonlardan ise 30 lira telif alınıyor. MÜYAP (Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği’nin tarifesine göre de 5 yıldızlı oteller ve tatil köylerinden 874 TL, 4 yıldızlı otellerden 612 lira, 3 yıldızlı otellerden 433 lira, 2 yıldızlı otellerden 304 lira, 1 yıldızlı otel ve pansiyonlardan 210 TL telif alınıyor. Tarife; bar, restoran, spor salonları, eğlence yerleri gibi alanları da kapsıyor. Otellerde kalmayan kişilerin de hizmet aldığı restoran gibi yerler de müzik telifi kapsamında ücretlendiriliyor. Konser, düğün ve bayi toplantılarında çalan müzikler için ise ayrı tarife uygulanıyor. Özel belgeli tesisler ile butik oteller de statüsüne ve niteliklerine göre meslek birlikleri tarafından belirlenecek yıldız kategorisine ait bedeller üzerinden tarifelendiriliyor. Kar amacı gütmeyen dernek ve vakıf kurumlarının organize ettiği bağış ve yardım etkinliklerinde indirim uygulamak ya da uygulamamak, meslek birliklerinin kararına bırakılıyor. Otellerdeki santral müziği de ayrıca tarifelendirilebiliyor.

Haberin Devamı

Tarkan da var Zeki Müren de

Her müzik birliğinin bünyesinde, belli sanatçıların olduğu yapım şirketleri bulunuyor. Müzik birlikleri, repertuarlarında sanatçılara ait albümlerin listesini bulunduruyor. Bu repertuarlarda Tarkan, Sertab Erener, Ferhat Göçer, Kenan Doğulu, Ajda Pekkan gibi pek çok ünlü sanatçının albümleri yer alıyor. Birlik repertuarlarında Zeki Müren, Neşet Ertaş ve Müslüm Gürses gibi hayatını kaybeden sanatçıların eserleri ile popüler şarkıların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş karışık albümler de yer alıyor.