Ekonomi "Stand - by olursa Türkiye Tayland'a döner"

"Stand - by olursa Türkiye Tayland'a döner"

13.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Stand - by olursa Türkiye Tayland'a döner"

Stand - by olursa Türkiye Taylanda döner

YABANCI yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi, önceki gün ekonomist Prof.Salih Neftçi'nin mali piyasa uzmanları ile yaptığı toplantıda ilginç bir şekilde yorumlandı. Prof.Neftçi, NATO ile dünyanın gelişmiş yedi ülkesinin oluşturduğu kulüp olan G7'ye dahil edilen Rusya'nın, batıda hala, büyük, güçlü, ekonomik gücü yüksek bir tehlike olarak görüldüğünü söyledi.
Batı dünyasının Rusya'nın etrafındaki ülkeleri güçlendirmeye çalıştığını, bu nedenle Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin kalkıldırılması ve tek başına ayakta duracak hale getirilmesine çalışıldığını anlatan Neftçi, Azerbaycan ve Kazakistan devlet başkanlarının ABD'ye yaptığı gezilerin önemine işaret etti.

Türkiye'nin de Rusya'nın çevresinde bulunan ve geliştirilmesine karar verilen ülkelerden olduğunu vurgulayan Neftçi, bu nedenle son IMF heyetinin ziyareti ile mali piyasalardaki yabancı yatırımcı rüzgarına dikkat çekti.
Rusya'nın denetim altına alınması sürecinde Türkiye gibi baraj niteliğindeki ülkede ekonomik kriz istemeyen batılıların, Türkiye'ye üç haftadır yoğun biçimde girdiğini anlatan Neftçi, batının Türkiye'deki operasyonlarını IMF ve Dünya Bankası eliyle yapacağını belirtti.

Prof. Neftçi, Türkiye'deki son dönemde ortaya çıkan iyimserlik havasını dış gelişmelere bağlı olarak böyle yorumlarken, Mesut Yılmaz ile Bülent Ecevit hükümetinin uyumlu tablo sergilemesinin iyimserliğin iç nedeni olarak gösterdi.
Yabancıların yoğun alımlarının süreceğini belirten Neftçi, Türkiye'de IMF ile bir stand by anlaşması olması mali kriz çıkabileceğine işaret ederek, "Türkiye ekonomisinin düzlüğe çıkması istenebilir, kriz olmaması istenebilir ama piyasa bir stand by istemez. Çünkü hem faiz ve kur hem de vade riski var. Eğer stand by olursa Türkiye Tayland'a döner" dedi.