Ekonomi Yatırım iştahı tekrar uyandı

Yatırım iştahı tekrar uyandı

11.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yıldız Holding Başkanı Ali Ülker, borçlarını azalttıklarını açıklayarak, “Satın alma iştahımız tekrar uyandı” dedi.

Yatırım iştahı tekrar uyandı

EKONOMİ SERVİSİ - Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, bu yıl yurt içinde 2.5 milyar lira yatırım yapmayı planladıklarını söyleyerek holdingin borcunu 6.5 milyar dolardan 1.7 milyar dolara indirdiklerini belirtti.
Ekonomi basınıyla bir sohbet toplantısında bir araya gelen Ülker, odaklanma stratejisiyle kârlı büyümesini sürdüren Yıldız Holding’in, güçlü finansal performansıyla ve istikrarla Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Global Türk şirketi

Son 10 yılda yürüttükleri stratejilerden bahseden Ülker, Godiva ile global oyunculuğa geçtiklerini ancak büyüme projeksiyonlarının her zaman Türkiye’yi merkezde tutan bir anlayışın etrafında geliştiğini anlattı. Ülker, sonraki süreçte United Biscuits’in satın alınmasıyla global markalarla büyümeye devam ettiklerini belirtti.

Yıldız Holding’in sektörünün lideri olan yabancı şirketlerle yaptığı iş birlikleriyle ve yurt dışında stratejik satın almalarla global bir Türk şirketi haline geldiğini dile getiren Ülker, “Başka bir deyişle ‘üstünde güneş batmayan’ dev global bir Türk şirketi haline dönüştük” dedi. Ülker, 2018’deki sendikasyon öncesi 6.5 milyar dolar olan borçlarını 2022 itibarıyla 1.7 milyar dolara indirdiklerini kaydetti. 2021’de 678 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ifade eden Ülker, perakende sektöründeki faaliyetlerinden de bahsederek, online perakende tarafından da önemli bir atak içinde olduklarını söyledi. Şok’u 1200 şubeyle devraldıklarını anımsatan Ülker, “Bugün, 10. yılda 10 bininci mağazaya doğru gidiyoruz. İstihdamda 42 bini bulduk. Hedefimiz 50 bin” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cironun % 40’ı yurt dışı geliri

Son 4 yılda cirolarının 2.3 kat artarak 2021 itibarıyla 100 milyar TL’ye yükseldiğini dile getiren Ülker, bu cironun yüzde 40’ının yurt dışı kaynaklı gelir olduğunu bildirdi. Geçen yıl yurt içi ve yurt dışı toplam yatırımlarının 2.2 milyar TL’ye yükseldiği bilgisini veren Ülker, “Son 5 yılda yurt içi ve yurt dışı toplam yatırımımız 7 milyar TL oldu. Türkiye’deki şirketlerimiz için 2022 yılı bütçelenen yatırım tutarı 2.5 milyar TL” dedi.

Fırsatları inceliyor

Ali Ülker, yeni yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Satın alma konusunda iştahımız tekrar uyandı. Türkiye’deki şirketleri inceliyoruz. Yurt dışında, globalde bize imkan ve fırsat sağlayacak coğrafyalara bakıyoruz” dedi. Ülker, odaklandıkları ülkelerden bazılarının Endonezya, Malezya ve Pakistan olduğunu kaydederek, ABD’de büyümelerinin de devam ettiğini anlattı. Toplantıda, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Mehmet Tütüncü de hazır bulundu.