28.09.2021 - 10:30 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Uluslararası haber ajansları arka arkaya 'acil' koduyla duyurdu, dünyayı çalkalayan 'son dakika' haberi gece yarısı 01.04'te geldi. Trenden füze ateşleyerek şok etkisi yaratan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yalnızca 13 gün sonra bu kez yeni bir füze fırlattı.
Reuters haber ajansı, füzenin Kuzey Kore'nin kuzeyinde bulunan Jagang'dan yerel saatle sabah 06.40'ta ateşlendiğini bildiriyor. Japonya ordusu, görünüşe göre bir balistik füze denemesinin yapıldığını kaydetti.
BBC, kısa menzilli füzenin Kuzey Kore'nin doğu kıyısna doğru ilerlediğini ve Doğu Denizi'ne düştüğünü aktarıyor. Kuzey Kore'nin resmi medyası henüz bir fotoğraf paylaşmış değil.
Bölgeden gelen ilk haberlerde fırlatılan cismin ne olduğunun tespit edilemediği belirtiliyordu. Japon medyası atılan cismin BM yaptırımları uyarınca yasaklanan balistik füze olabileceğini yazdı.
Füze testinin zamanlaması oldukça dikkat çekiciydi. Kim Jong-un'un düğmeye bastığı dakikalarda Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi ABD'ye düşmanca politikalarından vazgeçmesi çağrısı yaptı.
New York'ta BM'nin yıllık Genel Kurulu'nda konuşma yapan temsilci Kim Song kimsenin Kuzey Kore'nin kendisini savunma hakkını ve silah testlerini inkar edemeyeceğini söylerken, Güney Kore ordusu bilinmeyen bir cismin doğu kıyısına doğru ilerlediğini açıklıyordu.
Düşman kardeşler Kuzey ve Güney Kore, 15 Eylül tarihinde karşılıklı füze denemeleri gerçekleştirmişti. ABD, balistik ve cruz füzeleri test eden Pyongyang yönetimini kınamıştı.
Birkaç gün önce ise Kim'in kız kardeşi Kim Yo-jong'un Güney Kore lideri Moon Jae-in'in Kore Savaşı'na resmi olarak son verme önerisine açık olduklarını dile getirmiş ama Seul'den öncelikli olarak 'düşmanca siyasetine son vermesi gerektiğini söylemişti.
Bugünkü testin ardından konuşan Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Pyongyang'ın son füze atışlarının amacının ne olduğunun araştırılması ve Kim Yo-jong'un son açıklamalarının ne anlama geldiğinin anlaşılması için Ulusal Güvenlik Konseyi'ne talimat verdi.
Kuzey Kore'nin trenden ateşlenebilen ve ilk başta 'tanımlanamayan' füzeleri, dünyayı ayağa kaldırdı. Kim Jong-un'un aklında ne olduğunu ve füze teknolojisini, İngiliz basını yazdı.
Seyir füzeleri, balistik füzelerden farklı olarak, uçuşları boyunca dönerek pozisyon değiştirebilir. Böylece beklenmedik açılardan saldırma potansiyeline sahiplerdir. Bu deneme, Kuzey Kore'nin nükleer silah edinmek için her zamankinden daha çeşitli ve sofistike araçlar için arayışına devam ettiğini gösteriyor.
Pandemi, bir dizi doğal afet ve iç ekonomik zorlukların Kuzey Kore'nin nükleer caydırıcılığına temel öncelik vermesini engellemediği çok açık. En son başarıyla tamamlanan test, bir dizi soruyu da gündeme getirdi - Kuzey Kore bunu şimdi neden şimdi yapıyor?
Kuzey Kore genel olarak 2019 baharından bu yana nükleer yeteneklerini genişletme yolunda ilerliyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Şubat 2019'da eski ABD Başkanı Donald J. Trump ile Vietnam'ın Hanoi kentinde yaptığı başarısız zirveden dönüşünden bu yana, Kuzey Kore'nin nükleer caydırıcılığına yatırım yapmaya ve "kendine güvenen" bir ulusal savunma stratejisi izlemeye devam etme kararlılığını dile getirdi.
Ancak Kuzey Kore, gıda kıtlığı ve derinleşen ekonomik krizle mücadele ederken neden bunu yapmayı seçiyor? Bu denemelerin, birden fazla amaca hizmet ettiğine inanılıyor.
İç siyasette bu testler, Bay Kim'in ulusal savunmada kendine güvenmeyi sürdürme anlatısını güçlendiriyor ve morali yükseltiyor. Pratik açıdan, bu seyir füzeleri gibi yeni silahlar, Kuzey Kore'nin düşmanlarının plan yapmasını karmaşıklaştırıyor.
Balistik füzelerin aksine, seyir füzeleri hedeflerine doğru alçaktan ve yavaş uçar. Kuzey Kore'nin yakın zamanda test ettiği seyir füzeleri, iki saatten biraz daha uzun bir uçuş süresi boyunca yaklaşık 1.500 km menzili kat etti.
Bu testler, Kuzey Kore lideri Kim'in, ülke açlıkla mücadele ederken dahi nükleer yeteneklerini geliştirmeye devam etme kararlılığını koruduğunu gösteriyor.
Kuzey Kore'nin önceliklerinde köklü bir değişiklik olmadıkça veya ABD tarafından başarılı bir diplomatik erişim görülmedikçe, Pyongyang'ın yeteneklerini iyileştirmeye ve geliştirmeye devam etmesi bekleniyor.
Güney Kore, Japonya ve uluslararası toplum için en büyük endişe, Kuzey Kore devlet medyasının bu yeni test edilen füzeleri "stratejik silahlar" olarak tanımlaması.
Bu genellikle rejimin, silaha bir nükleer savaş başlığı takmayı planladığı anlamına gelir. Kuzey Kore'de daha önce hiçbir seyir füzesi sisteminin bir nükleer silah teslimat rolü yoktu.
Ancak bu seyir füzelerinin gelişimi sürpriz olmamalı. Kim, Ocak 2021'de böyle bir sistemin geliştirilme aşamasında olduğunu açıklamıştı. Ayrıca, bu füze sisteminin gelecekte potansiyel bir taktik nükleer silah olarak kullanılabileceğini ima etti.
Seyir füzeleri, Kuzey'in sadece iki gün sonra test ettiği balistik füzelerden de işlevsel olarak farklı. BM Güvenlik Konseyi yaptırımları aslında Kuzey Kore'nin balistik füze denemesini yasaklıyor - ancak seyir füzelerini değil.
Bunun nedeni, BM'nin balistik füzeleri daha büyük ve daha güçlü faydalı yük taşıyabilmeleri, çok daha uzun menzile sahip olmaları ve daha hızlı uçabilmeleri nedeniyle daha tehditkar olarak görmesi.