Ekonomi Aşure tenceresi taşıyor!

Aşure tenceresi taşıyor!

17.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Geleneksel aşure zamanı geldi, hazırlıklar sürüyor. Malzeme fiyatlarında artış var. Bu yıl 25 kaselik bir tencere 81.75 liraya kaynıyor. Geçen yıl bu fiyat 56 liraydı.

Aşure tenceresi taşıyor

Aylin Rana Aydin - Bolluk ve bereketin simgesi aşure için hazırlıklar sürüyor. Bu yıl 25 kaselik bir aşure tenceresi 81.75 liraya kaynıyor. Geçen yıl bu fiyat 56 lira idi. Çarşı pazarda aşure alışverişi bu yıl sakin geçiyor. Havaların sıcak gitmesi, tatil dönemi ve salgın nedeniyle eskisi gibi satışların fazla olmadığını belirten aşurelik malzeme satıcıları, bu hafta içinde satışlarda hareketlilik olabileceğini dile getiriyor. Öte yandan salgın nedeniyle hijyen konusunda dikkatli davranan tüketicileri, tek kullanımlık aşure kaplarına ilgi gösteriyor. Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Aykut Dinler, hem sıcakların hem de salgının aşurelik malzeme satışlarını etkilediğini söyledi. Aşurelik malzeme fiyatlarında artış olduğunu belirten Dinler, “Ürün fiyatlarında geçen yıla göre neredeyse yüzde 30-40 düzeyinde bir artış söz konusu. Kuru meyve, kuruyemişlerde fiyatlar yüksek” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Satışlar hızlanabilir’

Eminönü’ndeki Boyabat Gıda Pazarı yetkilisi, “Aşurelik malzeme satışları tek tük oluyor. Gözlemlerime göre yaz ayı olması nedeniyle satışların çok fazla hızlanacağını düşünmüyorum. Fakat çarşamba gününden itibaren bir hareketlilik olabilir” dedi.

Mısır Çarşısı’ndaki bir esnaf, “Hem fiyatların yüksekliği hem de yaz mevsimi nedeniyle eski satışlar yok. Tam teşekküllü aşure artık hayal gibi... Buğday, nohut, fasulye gibi ürünler alınıyor. Süsleme için pek fazla ürün tercih edilmiyor. Fiyatlarda yüzde 30’lara varan artış var. Yeni mahsul çıkıyor fakat fiyatlar düşmüyor” ifadelerini kullandı.

Tüketiciler Kovid-19 salgını nedeniyle aşure dağıtımında geçen yıl tek kullanımlık ambalajları tercih etmişti. Bu yıl 250 gramlık sızdırmaz kapaklı ambalajların 100 adeti 22 liradan başlayıp 65 liraya kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

Aşure tenceresi taşıyor

Kaç lira tutuyor?

25 kaselik bir aşure tarifini dikkate alarak yaptığımız hesaplamada bu yıl aşure tenceresinin 81.75 liraya kaynadığını gördük. 500 gram aşurelik buğday 2.25, 150’şer gram fasulye 1.70, nohut 1.30, fındık 16.50, ceviz 16.50, kayısı 9.75, incir 12 lira. 200 gramlık kuru üzüm 7, 200 gramlık kuş üzümü 13, 300 gram toz şeker ise 1.75 lira tutuyor. Böylece 25 kaselik bir tencere 81.75 liraya kaynıyor. Geçen
yılki fiyatları ele aldığımızda aynı tarif 56 liraya mal oluyordu. 

Malzemeler

500 gram aşurelik buğday, 200 gram kuru üzüm, 200 gram kuru kayısı, 1 su bardağı nohut, yarım çay bardağı pirinç, 1 su bardağı kuru fasulye, 2 su bardağı süt, 4 su bardağı şeker, çeyrek çay kaşığı tuz, çeyrek çay bardağı kaynatılmış karanfil suyu, 1 su bardağı fındık. Üzeri için nar, ceviz, kuş üzümü.

Tarifi

500 gram aşurelik buğday yıkanarak suyu süzülür. Üzerine sıcak su eklenerek 10 dakika kaynatılır. Kaynama suyu süzülerek aynı işlem bir kere daha tekrarlanır. Tekrar suyu süzülen buğdayların üzerine sıcak su eklenerek 50 dakika daha kaynatılır. Bu arada 200’er gram kuru üzüm ve kuru kayısı 10 dakika sıcak suda bekletilerek suyu süzülür. Kaynatılan buğdaya, 1 su bardağı nohut, yarım çay bardağı pirinç, 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye, kayısı ve kuru üzümler eklenerek 15 dakika kaynatılır. Kıvama göre sıcak su ilave edilebilir. 2 su bardağı sıcak süt, 4 su bardağı şeker, çeyrek çay kaşığı tuz ilave edilir. Bir tatlı kaşığı kuru karanfil cezvede kaynatılarak suyundan yarım çay bardağı aşureye eklenir. 1 su bardağı fındık da ilave edilip 15 dakika kaynamaya bırakılır. Kaselere bölüştürdükten sonra üzeri süslenir.