Gündem Avrupa'nın en büyük teleskobu Erzurum'da! Bakan Varank nedenini açıkladı

Avrupa'nın en büyük teleskobu Erzurum'da! Bakan Varank nedenini açıkladı

23.07.2022 - 01:26 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CNN TÜRK'te Erzurum'da düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliğiyle ilgili açıklama yaptı. Bakan Varank, Avrupa'nın en büyük teleskobunun neden Erzurum'da olduğunu açıkladı.

Avrupanın en büyük teleskobu Erzurumda Bakan Varank nedenini açıkladı

Bakan Varank yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Erken yaşlardan itibaren bu alanlara yönelsinler diye düzenliyoruz. Diyarbakır'dan başladık Van'da devam ettik. Şu anda Erzurum'dayız. Gündüz bilimsel faaliyetler devam ediyor. Bu gözlem etkinliklerini temelde bir amaç için gerçekleştiriyoruz. En önemli yatırım insana yapılan yatırımdır. Gökyüzü gözlem etkinliklerimiz bundan sonra da devam edecek.

Haberin Devamı

Bu etkinliği Erzurum'da yapmamızın en önemli sebeplerden bir tanesi de içerisinde bulunduğumuz Doğu Anadolu Gözlemevi. Türkiye'nin ve tek parça ayna olarak Avrupa'nın en büyük teleskobunun burada olması. Bu çok ciddi ve önemli bir yatırım. Teleskop, James Webb teleskobu gibi kızılötesi gözlem insan gözünün göremeyeceği alanlarda gözlem yapabilecek kabiliyette. Bilim insanlarımız eklediği farklı teknolojik kabiliyetler var. Hubble teleskobundan çok daha kaliteli görüntü alma imkanına sahip olacağız. Bilimsel anlamda bize çok büyük avantaj sağlayacak. Bilim insanlarımız bu teleskobu kullanarak çığır açıcı keşif yapmaya çalışacak. Ayna şu anda yerin 2 kat altında bekliyor. 1-2 ay içerisinde ayna yerleştirilecek. Daha sonra bu sene içerisinde ilk ışığı teleskoptan alacağız. 

Haberin Devamı

NEDEN ERZURUM?

Şu anda 3 bin 100 metredeyiz. Dünyada bu rakımda 2 ülke var biz üçüncü ülke oluyoruz. Çok yüksek bir rakımdayız, gökyüzü gözlemi için ciddi avantaj sağlıyor. Gökyüzü genelde açık oluyor. Bu şehir 200 günün üzerinde gözlem yapabileceğimiz bir şehir. Yüksek rakımdan dolayı avantajlı şehir. Bu avantajı kullanmak içim teleskobu bu şehirde inşa ettik. Çığır açıcı işlere imza atmış olacağız.

Bitirmeden önce buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Erzurumlu vatandaşlarımızı gökyüzü gözlem etkinliğine katılmak üzere Palandöken'in eteklerine bekliyoruz. Gündüz gelip bu önemli yatırımı görsünler, çok etkileyici bir coğrafya burası. 

Avrupanın en büyük teleskobu Erzurumda Bakan Varank nedenini açıkladı