Gündem Bel ağrısı neden oluşur ve tedavisi nedir?

Bel ağrısı neden oluşur ve tedavisi nedir?

30.04.2018 - 10:21 | Son Güncellenme:

Bel ağrısı günümüzde çok yaygın görülmekte olan bir hastalık çeşididir. Bel ağrısı duyulduğunda akla ilk gelen bel fıtığı terimi olsa da, baş ağrısından sonra en çok şikayet edilen 2. hastalıktır. Bel ağrısını ağır bir eşya kaldırma, beli zorlama ve eklemlere zarar verme olarak tanımlayabiliriz. Ağrının şiddetlenme boyutu, tempolu bir şekilde çalışarak uzun süre ayakta durmak, öne eğilmek ve yürüme gibi aktivitelerle arttığını söyleyebiliriz.

Bel ağrısı neden oluşur ve tedavisi nedir

Eğer çok şiddetli bel ağrılarınız var ve bu dayanılmaz bir hal alıyorsa uzman bir hekime başvurmanız gerekmektedir. İhmal edilmemesi gereken bir rahatsızlığınız olabilir. Bazen yatarak, dinlenerek ve istirahat ederek hafifleyebilen, bazen ise bu ağrı çok şiddetlenir ve dayanılmaz hâle gelebilir. Bu gibi durumlarda hekiminize başvurup tedavi sürecine başlayabilirsiniz. Ağrının nerden kaynaklandığı ise tedavi süreci için çok önemlidir.
Bel ağrısı nedenleri ve belirtileri

Haberin Devamı

Bel ağrınız olduğunda ağrının nereden kaynaklandığını bulmanızda fayda var. Aksi takdirde ihmal edilen bu rahatsızlık daha büyük sorunlara yol açabilir. Bel ağrısının nedenlerini sıralayacak olursak;

  • En önemli neden belin zorlamasıdır. Ağır eşya kaldırma, uzun süre ayakta durma ve yürüyüş gibi belirtiler sonucunda ortaya çıkması,
  • Omurganın kireçlenerek ağrıya yol açması,
  • Mide böbrek gibi iç organların rahatsızlıklarından dolayı yayılarak bel tarafında ağrı oluşturması,
  • Başarısız bir ameliyat sonrasında oluşan bacak ağrıları ve dayanılmaz bir şekilde şiddetlenen bel ağrısı,
  • Günümüzde sıkça duyulan bel fıtığı,
  • Kaza sonuçları oluşan travmatik nedenler,
  • omurganın kayması ve kırılması gibi nedenler,
  • kanser,
  • Doğumsal zorlanmalar gibi nedenler bel ağrısının sebebi olabilir.

Bu nedenle herhangi bir bel ağrısından kaynaklanan şikâyetiniz var ise uzman bir hekime başvurup gereken muayenelerin yaptırılması için harekete geçmelisiniz.
Bel ağrısının tedavi süreci

Bel ağrısı bel fıtığı olarak bilinse de bu yanlış yanlış bir bilgidir. Bel fıtığı yavaş yavaş ağrıya yol açan ve yayılan bir hastalık çeşididir. Fakat bel ağrısı kaynaklandığı sebebe göre ortaya çıkma süreci bel fıtığından farklı olarak işler. Bel ağrısı tedavi süreci kişiden kişiye değişmektedir. Çünkü hasta kendini ne zaman iyi hisseder ve ağrılarının hafiflediğini fark ederse ağız yolu ile ilaç kullanımına geçilir. Sebebi ne olursa olsun doktora görünmeli ve uyarılarına kulak vermelisiniz.