Gündem Bozulan iklimin bebek mağdurları

Bozulan iklimin bebek mağdurları 

23.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim değişikliğinin artık anne karnındaki bebekleri bile etkilediği ve erken doğum riskinin yüzde 60 oranında arttığı ifade edildi.

Bozulan iklimin bebek mağdurları

Dünya yakın bir gelecekte, en genç insanların erken doğmalarından kaynaklanan ağır sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilecek. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, erken doğumlarda artış oldu ve yeni doğanlar iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle birçok ciddi sağlık sorunuyla karşılaştı. Avustralyalı bilim insanlarının yaptığı ve “Science of the Total Environment” dergisinde yayımlanan araştırmada, hamilelerin küresel ısınmadan kaynaklanan aşırı ısıya maruz kalmaları nedeniyle erken doğum riskinin yüzde 60 oranında arttığı belirtildi. 

Haberin Devamı

Erken doğan kuşağı 

Araştırma ekibinden Prof. Dr. Corey Bradshaw şunları söyledi: “Milyonlarca çocuk için yaşam boyu komplikasyonlara yol açabilecek erken doğum oranlarındaki küresel artış nedeniyle endişeliyiz. İklim değişikliğiyle çocuk sağlığı arasında çok sayıda doğrudan bağlantı belirledik. Bunlardan en güçlüsü, aşırı hava sıcaklığına maruz kalma nedeniyle erken doğum riskinin yüzde 60 oranında artması. Erken doğan çocukları bekleyen sağlık risklerinin başında ise solunum hastalıkları geliyor. Erken doğumlarda hastalık ve ölüm oranları da iklim değişikliği nedeniyle artıyor.” 

Ekimde doğanda grip ‘bağışıklığı’

ABD’deki araştırmada doğum aylarıyla grip arasındaki bağlantı incelendi. Çalışmada, ekim ayında doğanların gribe yakalanma olasılığının en düşük olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, grip aşısının en sık uygulandığı ayın ekim olduğunu ve en az grip teşhisinin bu ayda doğan çocuklara konulduğunu belirledi. Ağustosta doğan çocuklarda grip tanısı yüzde 3, aralıkta doğanlarda yüzde 2.9, ekimde doğanlarda yüzde 2.7 çıktı. Bunun nedeni, ekim ayındaki grip aşısı yoğunluğuyla açıklandı.