Gündem Bükreş’te Türkiye-Romanya Medya Buluşmaları gerçekleşti

Bükreş’te Türkiye-Romanya Medya Buluşmaları gerçekleşti

29.01.2024 - 18:16 | Son Güncellenme:

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı noktalarında kültürler arası etkileşime ve iletişime zemin oluşturmak amacıyla yürüttüğü ‘Medya Buluşmaları’ kapsamında Romanya’nın başkenti Bükreş’te bir program düzenledi.

Bükreş’te Türkiye-Romanya Medya Buluşmaları gerçekleşti

Bükreş’te bir otelde gerçekleştirilen ‘Türkiye-Romanya Medya Buluşmaları’ adlı programa, Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut, Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, Romanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Milletvekili Nicolae Georgescu, Romanya Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Madalina Corina Diaconuile ile Türkiye ve Romanya’nın önde gelen medya kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Medya bağlamında ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen ‘Medya Buluşmaları’nın Bükreş programında, uluslararası ilişkilerde medyanın rolü ele alınarak Türkiye ve Romanya perspektiflerinden iki ülke arasındaki ilişkiler değerlendirildi.

Haberin Devamı

Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan geçmişten günümüze iki ülke arasındaki iş birliklerine değinerek “Öncelikle Yunus Emre Enstitüsüne bu değerli programı için teşekkürlerimi iletiyorum. 1878 senesinde Romanya bağımsızlığını kazandıktan sonra da geçen 146 senede Türkiye-Romanya ilişkileri her zaman son derece pozitif bir düzlemde ilerledi. Bugün ilişkilerimiz çok daha öte bir noktaya geçmiş vaziyette. İki ülke arasında her alanda ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar kuvvetlidir. Medya alanında temas ve diyalog kurulması çok kıymetli. Bu programa Türkiye’den ve Romanya’dan katılan medya mensuplarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu. Romanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Milletvekili Nicolae Georgescu ise yaptığı konuşmada iki ülke arasında medya alanında yapılabilecek iş birliklerinden bahsederek “Türkiye ve Romanya arasında diplomatik ve ekonomik alanlarda yapılan ortaklıklarla ilişkiler daha da güçleniyor. Ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde medyanın gücünü hepimiz biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bükreş’te Türkiye-Romanya Medya Buluşmaları gerçekleşti

Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut, “Böylesine anlamlı bir programda Romanya ve Türkiye’den kıymetli medya mensuplarıyla bir arada bulunmaktan dolayı kıvanç duyuyoruz. Bugün, gönüller yapmak için buradayız. Farklı ülkelerde gerçekleştirdiğimiz programımız kapsamında ortak kültürel paydamızı gelecek nesil için genişleteceğiz” dedi. Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız ise gerçekleştirdiği açılış konuşmasında “Dünyanın farklı yerlerinde düzenlenen Medya Buluşmaları programına Bükreş’te ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Yunus Emre Enstitüsü olarak vazifemiz, bulunduğumuz ülkelerde kalıcı gönül bağları kurmaktır. Bu programda da Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım” veciz ifadesinden hareketle değerli medya mensuplarımız ile önce tanış olacağız ardından medya alanında yapılabilecek iş birliklerini değerlendireceğiz” dedi.

Romanya Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Madalina Corina Diaconu, “Romanya Gazeteciler Birliği olarak kapımız herkese açık. Bugün birbirimizi tanımak adına ilk adımı attık. Bundan sonra da iş birliklerinin oluşturulması için çeşitli adımların atılmasını ümit ediyorum. Ortaklığımızın şimdiden başladığına inanıyorum” diye konuştu. Gazeteci Yavuz Donat ise 1989 yılında ilk kez geldiği Romanya’ya dair hatıralarına ve ülkeye dair gözlemlerine değinmesinin ardından “Yunus Emre Enstitüsü, çağının Alperenleridir. Alperenler, dünyaya dağılan filozoflardır. Yunus Emre Enstitüsü, bu yüzyılda Türk dilini ve Türk kültürünü dünyanın her yerinde tanıtıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye-Romanya Medya Buluşmaları, hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.