Gündem Burkina Faso hakkında önemli bilgiler

Burkina Faso hakkında önemli bilgiler

30.04.2018 - 13:49 | Son Güncellenme:

Afrika kıtasının batı bölümünde bulunan Burkina Faso’nun denize kıyısı yok. Burkina Faso nerede ve burada hangi diller kullanılıyor? Burkina Faso ile Türkiye arasındaki mesafe ne kadar ve Burkina Faso hakkında merak edilen diğer detaylar.

Burkina Faso hakkında önemli bilgiler

Burkina Faso tarihi

Haberin Devamı

Fransa sömürgesinde yer alan Burkina Faso, 1960 yılında bağımsızlığa kavuşmuş ve Fransa sömürgesinden kurtulmuştur. Thomas Sankara önderliğinde 4 Ağustos 1983 yılında ülkenin ismi Burkina Faso olarak değiştirilerek devrim gerçekleşmiştir. Ülkenin başkenti Ouagadougou olup burası bölgede en çok tercih edilen iller arasında yer alıyor.

Coğrafi özellikleri ve ekonomik yapısı

Burkina Faso, 274.200 km²'lik alana sahip olup bu alanın 400 km²’si sulaktır. Ülke genelinde hava sıcaklıkları ise ortalama 25 derece ve üzerinde olduğu görülmektedir. Tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan ülke sulak alanlarını da kullanarak tarımcılık da oldukça fazla yapılmaktadır. Doğal güzellikleri ve yeşil alanları ile dikkat çeken Burkina Faso Fransa sömürgesinden çıktıktan sonra ve devrim gerçekleştikten sonra hızlı bir gelişime girse de beklenen ekonomik güce hala kavuşmuş değil.

Haberin Devamı

2016 yılında gerçekleştirilen sayım sonuçlarında Burkina Faso’nun 14.017.262 nüfusunun olduğu belirlenmişti. Şehirde yaşayanların oranı %29,9 artış göstermektedir.

Dini ve etnik kimliği

% 40'ını Mossi etnik grubunun oluşturduğu ülkede geri kalan gruplara baktığımızda birçok etnik grup olduğunu görüyoruz. Bu gruplar arasında en çok dikkat çekenlerini ise şu şekilde sıralamak mümkündür: Bobolar, Burkina Faso’nun % 14’lük kısmını oluştururken buna en yakın etnik kimliğe sahip grubu ise %9 ile Senufolar, %8 ile Gurmalar takip etmektedir. Ülke, Fransız sömürgesinden çıkmış olsa bile günümüzde üç binden fazla Fransız olduğu biliniyor.

Mossilerin yerel dininde tanrının yeniden insan olarak dünyaya geri geldiğine inanılıyor. Değişik boyut ve biçimlerde dünyaya geldiğine inanılan tanrının mekân değiştirdiği inancı bulunuyor. Doğal güzellikleri ve farklı yapısı ile Burkina Faso sıra dışı tatil planlaması yapacaklar için ilginç bir deneyim olabilir.