Gündem Demirtaş izdihamdan protokole ulaşamadı

Demirtaş izdihamdan protokole ulaşamadı

22.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nevruz kutlamalarını tertip komitesinin “Öcalan’a Özgürlük” sloganını temel aldığı kutlamada konuşan Diyarbakır Büyükşehir Eş Belediye Başkanı Anlı, “2016’da Öcalan’ı bu meydanda ağırlayacağız” dedi

Demirtaş izdihamdan protokole ulaşamadı

Çözüm Süreci’nde önemli bir eşik olarak görülen bu yılki Nevruz kutlamaları yağmura rağmen Diyarbakır’da yüzbinleri bir araya getirdi. Dolmabahçe’deki ortak açıklamanın ardından Öcalan’ın PKK’ya yönelik çağrısını somutlaştıracağı beklentisiylenin yaşandığı kutlamalarda alana, sahneye ve konuşmalara “Öcalan’a özgürlük” sloganı damga vurdu. Kutlamalarda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Eş Belediye Başkanı Fırat Anlı, “2016’da Öcalan’ı bu meydanda ağırlayacağız” dedi.
Tertip Komitesi’nin ana slogan olarak “Artık Yeter Önder Apo’ya Özgürlük” sloganını belirlediği Nevruz kutlamalarına HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ katılırken Selahattin Demirtaş’ın gelmemesi dikkati çekti. Her yıl Nevruz’da konuşma yapan Demirtaş’ın kutlamalarda görülmemesi internette ve sosyal medyada tartışma yarattı. HDP’den yapılan açıklamada, “Eş Genel Başkanımız Sayın Demirtaş, Diyarbakır Newroz Alanı protokol bölgesindeki yoğun izdiham nedeniyle programı sahneden takip etmiştir” denildi. Demirtaş’ın kutlamaların bir bölümünde halkın arasında yer aldığı belirtildi. Demirtaş, Öcalan’ın mektubunu halkın içinde dinledi. Tertip Komitesi’nden verilen bilgiye göre geçmiş yıllarda konuşmaların uzamasına gösterilen tepki nedeniyle parti eş başkanlarına bu yıl söz verilmedi.
ABD, İngiltere, Fransa, Avustralya gibi ülkelerle birlikte 25 ülkenin büyükelçiliklerinden müsteşarlar, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden 35 heyet, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Suriye’nin Kürt bölgesi Rojava’nın üç kantonunun eş başkanları da kutlamalara katıldı.
Protokol tribününde de Öcalan’ın kardeşleri Fatma ve Mehmet Öcalan, Danimarka Kızıl / Yeşil Parti milletvekilleri, İspanya’nın Bask özerk bölgesinden Avrupa Parlamenteri, İsveç Sosyal Demokrat Parti milletvekilleri Yılmaz Kerimo ve Serkan Köse, Kobani’de yaşamını yitirenlerin yakınları, Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ile Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi ve abisi Mustafa Sarısülük, Medeni Yıldırım’ın ailesi, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, ESP, EMEP, ÖDP ve Halkevleri genel başkanları yer aldı.
‘Boran ve fırtına dindi’
Zaman zaman yoğun yağmur altında yapılan kutlamalar sırasında alanın 5 beş farklı bölgesine kurulan dev ekranlardan Öcalan’ın konuşmaları ve fotoğraflarının yansıtıldığı sinevizyon gösterisi yapıldı.
Öcalan’ın mesajı okunurken sağanak yağmur ve rüzgarın dinmesi üzerine milletvekili Sırrı Süreyya Önder “Sayın Öcalan’ın sesi gelince boran ve fırtına dindi, güneş doğdu. Bir gün kendisi gelecek Mezopotamya’nın ve bütün dünyanın demokrasi ve özgürlüğünü bereketlendirecek. Sesi böyle yaptı, kendisinin ne yapacağını Ortadoğu başta olmak üzere bütün dünya halkları biliyor” dedi.
Öcalan eylemcileri sahnede
Öcalan’ın serbest bırakılması talebiyle Cizre’den Diyarbakır’a yürüyen bir grup da sahneye çıkarak Öcalan lehine slogan attı. PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, “Sayın Öcalan’ın başlattığı yol çözüm yoludur. Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi için Öcalan’ın sunduğu çözüm projesidir” dedi. DTK Eş Başkanı Selma Irmak da Kobani’deki direnişin Kürtlerin birlikte mücadelesi ile başarıldığını söyledi. Anlı ise 2016’da bu meydanda Öcalan’ı ağırlayacaklarını, bunun Kürt halkının vereceği mücadeleyle gerçekleşeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bayık mesajı Kobani’de

Öcalan’ın mesajı Diyarbakır’la birlikte Kobani’deki Nevruz kutlamalarında da okundu. Geçen yıl Diyarbakır’daki Nevruz’a görüntülü mesaj gönderen KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık bu yıl da Kobani’deki kutlamalara görüntülü mesaj gönderdi.