Gündem E-devlet giriş nasıl yapılır? E-devlet mirasçılık belgesi sorgulama...

E-devlet giriş nasıl yapılır? E-devlet mirasçılık belgesi sorgulama...

07.03.2018 - 10:23 | Son Güncellenme:

E-devlet yeni hizmetleri ile gündeme oturdu. Yıllardır vatandaşların resmi işlemlerini dijital dünyadan gerçekleştirebildiği platform, mirasçılık sorgulama ve alt-üst soy bilgisi gibi hizmetler ile son günlerin en fazla konuşulan konusu oldu. İşte E-devlet'in son hizmetleri ve e-devlet giriş işlemleri...

E-devlet giriş nasıl yapılır E-devlet mirasçılık belgesi sorgulama...

E-devlet vatandaşların ilgi odağı oldu. Hizmete sunduğu yeni fonksiyonlar ile E-devlet son günlerin en fazla konuşulan konusu olmayı başardı. İşte E-devlet'in yeni hizmetleri...

Haberin Devamı

E-DEVLET’E NASIL GİRİLİR?

E-Devlet uygulamasına giriş için beş seçenek bulunur. Bu seçenekler; E-Devlet şifresi, mobil imza, E-İmza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartıdır. E-Devlet’te kayıtlı kullanıcılar tarafından en çok kullanılan giriş seçeneği, E-Devlet şifresidir. E-Devlet şifreniz yoksa, en yakın PTT şubesinden temin edebilirsiniz. Şifre, kapalı zarf içerisinde 2 Türk Lirası ücret karşılığında verilir. E-Devlet şifresi kişisel bilgilere erişim imkanı sağladığı için başka kişiler ile paylaşılmaması gerekir.

E-Devlet’e giriş, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. Giriş seçeneklerinden birisi ile uygulamaya girilir. Ardından ekranın sol bölümünde bulunan menüden e-Hizmetler bağlantısı açılır. Kurumlar listesinde, işlem yapılmak istenen hizmetin bağlantısına girilerek işlem gerçekleştirilebilir. Bunun dışında E-Devlet ana sayfasındaki arama kutucuğu kullanılarak da istenilen hizmetlere daha hızlı erişim sağlanabilir.

Haberin Devamı

E-devlet giriş nasıl yapılır E-devlet mirasçılık belgesi sorgulama...

MİRASÇILIK BELGESİ NASIL SORGULANIR?

Mirasçılık belgesi sorgulaması için E-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bölümüne girilir. Kurumlar listesinden Adalet Bakanlığı bölümünden ‘Veraset İlamı Sorgulama’ seçeneği ile mirasçılık belge sorgulaması yapılabilir. Bu seçenek dışında; ana sayfada bulunan arama kutucuğuna ‘Miras’ yazılarak da ilgili işleme kısa sürede ulaşılabilir.
Mirasçılık belgesi sorgulama sayfası sayfası açıldıktan sonra, ilgili yere T.C. kimlik numarası yazılarak işlem tamamlanabilir. E-Devlet uygulamasında mirasçılık belgesi sorgulama dışında; SGK hizmet dökümü sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama, tapu bilgileri ve askerlik belgesi gibi sorgulamalar da yapılabilir.

Miras sorgulama sayfasında hangi yıl sonrasında sorgulama yapılabileceği için açıklama yer alır. İlgili açıklama; 'Yargı birimlerinden alınan ''Mirasçılık Belgesi Verilmesi'' talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için ''Mirasçılık belgesi verilmesi'' talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan ''Mirasçılık belgesi verilmesi'' ve ''Mirasçılık belgesinin iptali'' kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir.

Haberin Devamı

E-devlet giriş nasıl yapılır E-devlet mirasçılık belgesi sorgulama...

E-devlet sisteminde milyonları ilgilendiren sorgulama! Alacak çıkabilir...

E-devlet sisteminde milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bir sorgulama ekranının daha olduğu ortaya çıktı. Telefon, internet ve TV abonelikleri ile ilgili geçmiş yıllara ait borcun yanı sıra yapılan fazla ve hatalı ödemelerden kaynaklı ortaya çıkan alacaklar da görülebiliyor. Alacak çıkması halinde ise paylaşılan hesap numarasına 15 gün içinde söz konusu ödeme gerçekleştiriliyor.

E-devlet sisteminde milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bir sorgulama ekranının daha olduğu ortaya çıktı. Telefon, internet ve TV abonelikleri ile ilgili geçmiş yıllara ait borcun yanı sıra yapılan fazla ve hatalı ödemelerden kaynaklı ortaya çıkan alacaklar da görülebiliyor. Alacak çıkması halinde ise paylaşılan hesap numarasına 15 gün içinde söz konusu ödeme gerçekleştiriliyor.Son zamanlarda soy ağacı, sefer görev emri, miras sorgulama gibi işlemlerle gündeme gelerek yaşanan yoğunluktan ötürü erişim sıkıntısı yaşanan e-Devlet üzerinden milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren bir sorgulamanın daha yapıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

200 BİN ABONE ŞARTI

"Borç ve Alacak Bilgilerinin Sorgulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar" kapsamında 22/09/2014 tarihli ve 2014/DK-THD/466 sayılı Kurul Kararı gereği abone sayısı 200 binin üzerindeki işletmecilere ait borç ve alacak bilgileri e-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor.

ALACAĞINIZ ÇIKABİLİR

3 yıldan fazladır uygulamada olan düzenleme ile mobil ve sabit hat telefonlar ile internet ve Kablolu TV gibi uydu sağlayıcılarına yapılan aboneliklerle ilgili geçmiş döneme ait borç sorgusunun yanı sıra ortaya çıkan alacaklar da görülebiliyor.

HATALI FATURA, FAZLA ÖDEME...

Haberin Devamı

Telefon, internet ve uydu aboneliklerinde fazladan yapılan ödemeler, hatalı faturalar, cihaz bedelleri gibi çeşitli nedenlerle tüketiciler bilmeden aldıkları hizmetlerden ötürü her ay düzenli ödeme yaptıkları işletmeciler karşısında alacaklı konumuna geçiyor.

SORGULAMADA 11 FİRMA ÇIKIYOR

Sorgulamanın yapıldığı 200 binin üzerindeki işletmecilere bakıldığında ise mobil tarafta; Avea, Turkcell, Vodafone, sabit şebekede Türk Telekom, internette; Turkcell Superonline, TTnet, TurkNet, Vodafone Net, Kablolu TV’de Turksat, Uydu platformlarında ise Digiturk ile DSamrt yer alıyor.

15 GÜN SÜRESİ VAR

Tüketiciler e-Devlet üzerinden ‘Mobil/Sabit/İnternet/Kablo Tv/Uydu İşletmecilerinden Borç/Alacak Sorgulama ve Ödeme/iade işlemleri’ başlığı ile yapılan sorgulamada tarafına iade işlemi olup olmadığını görebiliyor.

Yapılan sorgulamada alacak çıkması halinde tüketiciler sorgulama ekranın sağında bulunan ‘İade al’ butonuna tıklayarak ilgili kurum ile iadenin yapılacağı hesap numarasını paylaşması gerekiyor. İade işlemleri kurumlara göre değişirken bu süre 3 ile 15 iş gününü bulabiliyor. Bazı işletmeciler iade işlemi ile ilgili bilgilendirme mesajı da gönderiyor.

‘BİLGİMİZ YOK’

Sorgulamada çıkan alacağa yönelik bilgi almak için kimi işletmecilere yönelik yapılan aramalarda ise müşteri temsilcilerinin ekranlarda söz konusu iadeyi göremediklerini bu yüzden de konuyla ilgili bilgileri olmadıkları yönünde cevap verdikleri de öğrenildi.

E-devlet giriş nasıl yapılır E-devlet mirasçılık belgesi sorgulama...

E-DEVLET ALT-ÜST SOY BİLGİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

08 Şubat perşembe günü erişime açılan Alt-Üst Soy bilgisi için yoğun talep başladı. Peki Soy ağacı nasıl öğrenilir? Konuyla ilgili yapılan resmi açıklamalara göre e-Devlet resmi sitesi olan https://www.turkiye.gov.tradresini açarak, kullanıcı girişi bölümünden giriş seçeneklerinden birini seçerek giriş yapınız.

Ardından "Hizmetler" kısmına gelerek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kategorisini seçiniz. Bu bölümde alt kategorilerinde "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" seçeneğini seçin.

Karşınıza gelen ekranda sisteme kayıtlı Alt-Üst Soy Bilgisine ulaşmış olacaksınız.