Gündem Erkeklere 30 gün doğum izni

Erkeklere 30 gün doğum izni

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Şişli Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde kadın çalışanlara sağlanan soysal hakların yanı sıra eşi doğum yapan erkeklere 30 gün doğum izni tanındı...

Erkeklere 30 gün doğum izni

Şişli Belediyesi ve DİSK Genel-İş Sendikası arasında, 2018-2020 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesi resmi bir törenle imzalandı. Şişli Belediyesi Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törene Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve DİSK Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan, Aile Eğitimleri Direktörü Hasan Deniz, kadın örgütü temsilcileri ve Şişli Belediyesi’nde çalışan işçiler katıldı.

Haberin Devamı

Sözleşme, kadınlar için yasal olarak belirlenen ek doğum izni, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde resmi izin ve tatil parası verilmesi gibi haklarla beraber kadın erkek eşitliğini desteklemeye yönelik maddelerle öne çıkıyor. Erkeklere 30 gün doğum hakkı tanınıyor, eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan işçinin maaşının yüzde 50’si bir yıl süreyle eşine ödeniyor. Törende konuşan Belediye Başkanı İnönü, kadınların iş gücüne katılımının hem ekonomik hem de sosyal açıdan kalkınmayı sağlamasının yanı sıra yoksulluğun azaltılmasında da önemli bir rol oynadığını belirterek şöyle dedi:

‘Şartları zorladık’

“Özellikle kadın çalışanları ilgilendiren bazı sosyal hakların, toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında destek sağlayacağına inanıyoruz. Belediyenin ekonomik şartlarını zorlayarak 2018-2020 dönemi toplu iş sözleşmesini imzaya hazır hale getirdik. Kadınların iş gücüne katılımı hem ekonomik hem de sosyal açıdan kalkınmayı sağladığı gibi yoksulluğun azaltılmasında da önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle çalışma hayatımızın kadınlar lehine düzenlenmesi büyük bir önem taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kadını iş hayatından uzaklaştıran çocuk ve yaşlı bakımı gibi sorumlulukların yükünü hafifletmenin birinci öncelikleri olduğunu kaydeden İnönü, “Sözleşmede babalık izni beş günden 30 güne çıkarıldı. Eşi doğum yapan erkeklere tanınan 30 gün doğum izni kadının üzerindeki yükün azaltılması için yeterli olmasa da önemli bir adım. AÇEV’le iyi babalık eğitimlerini sürdüreceğiz” diye konuştu.

Dayakçıya eksik maaş

Toplu iş sözleşmesinde kadına yönelik şiddetle mücadeleye katkı sunacağına inandıkları bir maddeye de yer verdiklerini söyleyen İnönü, “Kadına yönelik şiddetle mücadeleye bir katkı sunmak amacıyla sözleşmede yer verdiğimiz, şiddet gösteren erkeğin maaşının yarısının bir yıl süreyle eşine ödenmesi maddesi de önemli bir adım” dedi.

1 Mayıs’ta tüm çalışanlara 750 TL ikramiye

Şişli Belediyesi için yapılan tToplu iş sözleşmesinde 28 Şubat 2018 tarihinde iş başında bulunan Kent-Yol işçilerinin gündelik ücretleri 1 Mart 2018 tarihinden itibaren ilk altı ay geçerli olmak üzere yüzde altı zam yapılarak günlük ücret tabanı net 87 TL’ye yükseltildi. İmzalanan toplu iş sözleşmesine göre 01.09.2018 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde altı, 01.03.2019 tarihinden geçerli olmak üzere de yüzde 11 oranında zam yapılacak. Toplu iş sözleşmesinin bazı kazanımları şöyle:

Haberin Devamı

- Dünya genelinde işçi bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs’ta tüm çalışanlara 750 TL ikramiye verilecek.
- Belediye çalışanı kadınlara 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 1 gün izin hakkı verilecek. Bugüne özel alınan 600 lira ikramiye 800 liraya çıkarılacak.
- Fazla çalışan işçiye ücreti yüzde 100 zamlı ödenecek. Gece çalışmaları için ödenecek ücret ise normal çalışma ücretlerinden yüzde 25 fazla olacak.
- İşçilere, fiilen çalıştıkları günlerde sözleşmenin birinci yılında günlük net 30 TL yemek yardımı yapılacak. Sözleşmenin ikinci yılında ise yemek bedeli ücret zammı oranında artırılacak.
- Sendika üyesi işçilere Ramazan ve Kurban bayramlarında ayrı ayrı verilen 300 TL bayram yardımı parası 450 TL’ye çıkarıldı.
- Senede bir kereye mahsus olmak üzere verilen yakacak yardımı 400 TL iken 550 TL oldu.
- Çalışanlara giyim yardımı olarak verilen 500 TL yeni sözleşmeyle 750 TL’ye çıkarıldı.