Gündem Geri dönüşe yeşil ışık! Beşar Esad'dan ilk adım

Geri dönüşe yeşil ışık! Beşar Esad'dan ilk adım

28.06.2023 - 06:57 | Son Güncellenme:

Ankara’nın talebi doğrultusunda Rusya’nın baskısı sonucu Esad, önceki gün BM Genel Sekreter Yardımcısı İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ile Şam’da bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye’de barınan Suriyelilerin geri dönüşü konuşuldu...

Geri dönüşe yeşil ışık Beşar Esaddan ilk adım

Namık Durukan - Suriye Rejimi Devlet Başkanı Beşar Esad, seçimde muhalefet partileri tarafından sık sık gündeme getirilen Suriyelilerin geri dönüşü için Astana’da alınan kararı uygulamak için bir adım attı.

Haberin Devamı

Türkiye ve Rusya’nın çabalarıyla Suriye krizine çözüm bulunması, ateşkesin devamı ve ülkeyi terk etmek zorunda kalanların güvenli şekilde geri dönüşlerinin sağlanması için Kazakistan’ın başkenti Astana’da taraf ülkelerin katılımı ile toplantı yapılmıştı. Toplantıda, Suriyelilerin geri dönüşleri için gerekli koşulların oluşturulması yönünde karar alınmıştı. Ankara, Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşleri için yoğun bir diplomatik çaba sarf etti.

ESAD-GRİFFİTHS GÖRÜŞMESİ

Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşleri için Ankara’nın talebinin uygulamaya geçirilmesi için Rusya, rejim üzerinde baskıda bulundu. Rusya’nın, Esad yönetimi üzerinde baskıyı artırmasının sonuç vermeye başladığı yorumları yapıldı. Astana’da alınan kararların uygulamaya geçirilmesi için Esad, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koondinatörü Martin Griffiths ile bir araya geldi. Görüşmede, büyük bölümü Türkiye’de barınan Suriyelilerin geri dönüşünün sağlanması, bu kapsamda ihtiyaçlarının karşılanması ve barınmalarının sağlanmasına yönelik başlıklar ele alındı.

Haberin Devamı

Geri dönüşe yeşil ışık Beşar Esaddan ilk adım

Kurban Bayramı’nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeliler, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan ülkelerine giriş yaptı

ÖNCELİK DÖNÜŞLER

Rejimin resmi ajansı SANA’nın haberine göre Esad, Suriyelilerin vatanlarına dönüşlerinin politize edilmemesi şartı ile evlerine güvenli şekilde dönmelerinin hükümetin en yüksek önceliği olduğunu açıkladı. Ülkeyi terk edenlerin evlerine dönmesi için katkı sunacak çalışmalara başladıklarını açıklayan Esad, “Ancak, geri dönüşleri için gerekli erken iyileştirme projelerinin uygulanması ihtiyacına ek olarak, geri dönecekleri köy ve şehirlerdeki hasarlı yapıların yeniden inşası ve her türlü hizmet tesislerinin rehabilitasyonu için gerekliliklerin sağlanması gerekiyor” dedi.

TARAFLAR ARASINDA MUTABAKAT SAĞLANDI

Görüşmede BM Temsilcisi Griffiths, Suriye’de geri dönüş proje kapsamında yapılan çalışmaları desteklemek ve mültecilerin dönüşü için uygun koşulların sağlanmasına yardımcı olma çabalarını seferber etmek amacıyla uluslararası örgütün bir sonraki aşama için yapılacak eylem planını Esad’a sundu. Griffiths ile rejimin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Faysal Mikdad arasında da bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede, özellikle Suriye’de depremden etkilenen halka BM kuruluşları tarafından yapılan insani yardımlar ve geri dönüşler kapsamında yapılacak yardım çalışmaları ele alındı. Görüşmede çalışmaların hızlandırılması için mutabakata varıldı.