Gündem Gırtlak kanseri hastaları artık konuşabilecek

Gırtlak kanseri hastaları artık konuşabilecek

07.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Serdar Nasır ve ekibi, gırtlak kanseri nedeniyle midesinden tüple beslenen ve konuşamayan hastaya bağırsaklarından yemek borusu ve ses tüpü yaptı.

Gırtlak kanseri hastaları artık konuşabilecek

Öğretmen Yusuf Yakşi (33), iki yıl önce gırtlak kanserine yakalandı. Gırtlağı ve yemek borusu alınan Yakşi, midesine takılan tüpten beslenebiliyor ve konuşamıyordu. Prof. Dr. Nasır ve ekibi, 11 saat süren cerrahi operasyonla Yakşi’ye bağırsaklardan yemek borusu ve ses tüpü yaptı. Yakşi, katı gıdalarla beslenebilmeye ve cihaz desteği olmaksızın konuşabilmeye başladı. 

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk 

Nasır, bu ameliyatın dünyada ilk kez Tayvan’da, ikincisinin Türkiye’de yapıldığını belirterek, “Kalın bağırsaktan yemek borusu yaptık, kalın bağırsağa birleşik olan ince bağırsak kısmını da hastanın soluk borusuna bağlayarak ses tüpü meydana getirdik. Bu şekilde hasta hem bağırsaktaki sistemi kullanarak konuşabiliyor hem de yemek yiyebiliyor” dedi.  Nasır, ameliyatın oldukça zor teknikler içeren bir operasyon olduğunun altını çizdi. Sigara içilmesi nedeniyle oluşan gırtlak kanserinin Türkiye’de çok yaygın görüldüğünü belirten Nasır, “Bu ameliyatla birlikte hastalar kendi sesleriyle konuşabilecekler” dedi.