Gündem Gökdelenlerde yalıtım tehdidi!

Gökdelenlerde yalıtım tehdidi!

19.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fikirtepe’de 24 katlı binada çıkan yangını yorumlayan uzmanlar, çok katlı binalara uygun olmayan malzemenin kullanımına işaret etti.

Gökdelenlerde yalıtım tehdidi

Gökhan Karakaş - Kadıköy’ün Fikirtepe mahallesinde kentsel dönüşüm arazisindeki depreme dayanıksız binaların yerine yapılan 24 katlı binada çıkan yangın, gözleri rezidans yangınlarına çevrildi. Alt katlarda başlayan yangının kısa sürede dış cephe kaplaması üzerinden binanın en üst katına kadar ulaşmasını yorumlayan uzmanlar, çok katlı binalara uygun olmayan malzemenin kullanımına işaret etti. 15 Ekim gecesi Fikirtepe Rüzgar sokakta kentsel dönüşüm alanına yapılan rezidansın dış kaplamasında yangın çıkmıştı. Dört yıl önce tamamlanan ve üç blokta toplam toplam 785 daire bulunan binaların birinde çıkan yangın, hat şeklinde girişten çatıya kadar uzanmıştı. Rezidansta çıkan yangının çok katlı binalara uygun malzeme ile yapılıp yapılmadığının araştırılmasını isteyen uzmanlar, Milliyet’e konuştu.

Haberin Devamı

‘Mevzuat eksikliği yok’

Türkiye Yangından Korunma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Turanlı, daha önce de benzer yangınlarla karşılaşıldığını ve yanan malzemenin hat şeklinde ilerlediğinin altını çizerek, “Bu tür yangınlar genellikle dış cephelerde kullanılan izolasyon malzemelerinin dirençli olmamasından kaynaklanır. Ülkemizde mevzuat eksikliği olmamasına rağmen miktar maliyetleri düşürmek adına daha ucuz ve uygun olmayan cephe kaplaması ve uygun olmayan mühendislik hesaplamaları yapılıyor. Çok katlı binalara uygun malzeme kullanılmıyor. Havayla teması olmayan birşey yanmaz. Bir milimetrenin onda biri boşluk varsa yangın hızla ilerler. Eğer alimünyum cephe malzemesi kullanılmışsa altına dolgu malzemesi olarak yangına dayanıklı plastik esaslı malzeme kullanılmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Gökdelenlerde yalıtım tehdidi

Önleyici sistem şart

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer ise, bilirkişi incelemesinin önemine değinerek, “Dış cephe üzerinden yangının hızla yukarı yayılması dış cephe ve kaplama yalıtım elemanlarında yangına dayanıklı malzeme kullanılmadığı olasılığını düşündürmektedir. Tasarımdan başlayarak doğru detay ve malzeme seçimi ve inşaat sürecindeki denetimin önemini hatırlatmak istiyoruz. Yangın yalıtımı tüm bina tasarımı ve uygulamalarının vazgeçilmez bir unsurudur. Maliyet artırıcı etkisi vardır ama can güvenliği ve dayanım düşünülerek özellikle havalandırmalı cephe detaylarında tüm malzemenin yanmaz nitelikte olarak tasarlanması gerekmektedir. Ekonomik gerekçelerle uygunsuz malzeme kullanılabiliyor. Yangın yalıtımıyla yapı elemanlarının istenen sürelerde yangına dayanıklı olmasıyla binadan insanların tahliyesi güvenli bir şekilde sağlanacak, can ve mal kayıpları önlenebilecektir. Binaların, yangın güvenlikli yapı olarak tasarlanması yeterli değildir. Yangın söndürme, duman algılama, uyarı ve söndürme gibi önleyici sistemler kullanılmalı” dedi.

Çok katlı rezidans yangınları

Beşiktaş’taki 17 Temmuz 2012 tarihinde 42 katlı Polat Tower’da çıkan yangın rezidans yangınlarının en büyüklerinden biri. 5 Nisan 2018 tarihinde de Taksim’den Gaziosmanpaşa’ya taşınan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin çatısında yangın çıkmıştı. 29 Aralık 2021 tarihinde ise Esenyurt’taki 18 katlı binada çıkan yangın korku ve paniğe neden olurken mahsur kalan 10 kişi itfaiye tarafından kurtarılmıştı. Bu yangınlarda dış cephe hızla alev almıştı.