Gündem GSS borç sorgulaması internetten nasıl yapılıyor?

GSS borç sorgulaması internetten nasıl yapılıyor?

31.05.2016 - 10:46 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunmanız veya bulunmamanızdan dolayı herhangi bir GSS prim borcunuzun olup, olmadığını GSS borç sorgulama ile öğrenebilirsiniz. İnternette GSS borç sorgulama işlemini SGK web tahsilat sayfasından ve ya e-Devlet sisteminden bu işlmeleri yapabilirsiniz...

GSS borç sorgulaması internetten nasıl yapılıyor

Genel Sağlık Sigortası kapsamında herhangi bir prim borcunuzun bulunup, bulunmadığını internette GSS borç sorgulama ile öğrenebilmek mümkündür. Günümüz modern toplum yaşantısı içerisinde vatandaşların sosyal güvence altında bulunmaları en doğal insan haklarının başında geliyor. Bu yüzden Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından oldukça geniş kapsamlı olacak şekilde oluşturulan Genel Sağlık Sigortası sisteminin uygulaması gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin çok yeni tanıştığı bir sağlık sistemi olması nedeni ile Genel Sağlık Sigortası kapsamında pek çok vatandaşın GSS prim borcu oluşabiliyor. Gelir tespiti yaptırılmaması, gelir düzeyine göre belirlenen GSS prim ödemelerinin zamanında yapılmaması veya çeşitli teknik aksaklık veya kargaşalar dolayısı ile oluşabilen GSS borçları internette GSS borç sorgulama ile öğrenilebiliyor.

Haberin Devamı

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Günümüz modern teknolojisini en aktif şekilde kullanan başlıca devlet kurumlarının başında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet üzerinde hizmete açmış olduğu GSS borç sorgulama hizmeti ile birlikte vatandaşın Genel Sağlık Sigortası sistemi dahilinde borç durumlarını son derece pratik ve kolay bir şekilde takip edebilmelerine olanak sağlıyor. Türkiye’de çok kısa bir süre önce uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası kapsamı ile birlikte ülke genelinde sosyal güvence kapsamı altında bulunmayan vatandaşın kalmaması amaçlanıyor. Böylelikle modern toplum anlayışının gerçekte de uygulamaya dökülebilmesini sağlayan Genel Sağlık Sigortası kapsamında SSK, Bağkur, Emekli Sandığı veya isteğe bağlı sigorta mükellefliği bulunmayan vatandaşların gelir tespiti yaptırmaları gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu gelir tespiti yaptıran vatandaşların gelir düzeylerine göre belirlenen GSS prim oranlarının uygulamasını gerçekleştiriyor. Bu aşamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen gelir düzeyinin altında gelir tespiti sonucu çıkan vatandaşların GSS prim ödemeleri devlet hazinesi tarafından karşılanıyor. Ancak gelir tespiti yaptırılması, SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı sigorta mükellefliklerinin bildirilmemesi, GSS prim ödemelerinin zamanında yapılmaması veya eğitimin sona ermesi gibi pek çok neden dolayı GSS prim borcu oluşabiliyor. Bu yüzden vatandaşların kesinlikle internet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu2nun dijital hizmetinden yararlanarak GSS borç sorgulama gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet üzerinde sunmuş olduğu GSS borç sorgulama hizmetinden SGK web tahsilat uygulamasından veya e-Devlet sistemi üzerinden yararlanılabiliyor. Vatandaş, internet üzerinden GSS borç sorgulama işlemi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kendisine sunulan hangi sorgulama seçeneğini kullanırsa kullansın kişisel bilgilerin güvenliği amacı ile sanla devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinde kimlik doğrulaması gerçekleştirilesi gerekliliği bulunuyor. İnternet üzerinde gerçekleştirilecek GSS borç sorgulama uygulaması ile birlikte vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir GSS prim borcunun bulunup, bulunmadığını öğrenebiliyor. Ayrıca vatandaşların Genel Sağlık Sigortası prim borcu sorgulamalarında herhangi bir GSS prim borcu olduğunu tespit etmeleri durumunda SGK web tahsilat uygulaması üzerinden kolay bir şekilde online olarak kredi kartı ile ödemesini de gerçekleştirebiliyor.