Gündem GSS prim borcumu nasıl öğrenirim?

GSS prim borcumu nasıl öğrenirim?

27.10.2016 - 09:00 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası’ndan (GSS) dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) GSS prim borcu olup, olmadığı GSS borç sorgulama ile öğrenilebiliyor. İnternette yapılabilen GSS borç sorgulama işlemi hem SGK web tahsilat uygulamasından hem de e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Her iki sorgulama alternatifinde de GSS borç sorgulama için e-Devlet kimlik doğrulama yapılması gerekiyor.

GSS prim borcumu nasıl öğrenirim

Milyonlarca vatandaş Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında yüksek düzeyde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) borçlu durumda. Bu sebep ile de son dönemlerde vatandaşlar tarafından internet ortamında online GSS borç sorgulama işlemi yoğun olarak gerçekleştiriliyor. Online GSS borç sorgulama işlemiyle birlikte vatandaşlarına artık Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir GSS prim borcu bulunup, bulunmadığını veya var olan borçlarının ayrıntılı dökümünü öğrenebildiği gibi GSS prim borçlarını dönem bazında veya toplu olarak online şekilde de kredi kartıyla ödeyebiliyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile birlikte tüm vatandaşların sosyal güvence kapsamı altına alınması amaçlanıyor. Türkiye genelinde Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur ve Emekli Sandığı ile isteğe bağlı sigortası bulunmayan ve sosyal güvence kapsamı altında olmayan tüm vatandaşların sosyal güvence kapsamı altına alınması çerçevesinde gelir tespiti yaptırması gerekiyordu. Ancak milyonlarca vatandaş Genel Sağlık Sigortası kapsamında yaptırması gerekli olan gelir tespiti uygulamasını yaptırmaması dolayısı ile GSS’nin en üst dilimdeki prim oranında borçlandırıldı. Bu durumda vatandaşların binlerce lira GSS prim borcunun oluşmasına neden oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamında GSS prim borcu bulunup, bulunmadığının takibini koaly bir şekilde gerçekleştirebilmesi amacı ile online GSS borç sorgulama hizmeti sunuyor.

Günümüz modern yüzyıl teknolojisini son yıllard vatandaşa sunduğu hizmetlerinde osn derece aktif bir şekilde kullanmakta olan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından internet ortamı üzerinde hizmete açılan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden vatandaşlar tarafından gerçekleştirilebilmekte olan GSS borç sorgulama işlemi ile birlikte Genel Sağlık Sigortası kapsamında GSS prim borcu bulunup, bulunmadığı öğrenilebiliyor. Her geçen gün hızlı bir şekilde gelişen yeni nesil akıllı cihazların günlük yaşantı içerisinde son derece aktif şekilde kullanılmaya başlanması ile birlikte internet kullanımı da oldukça popüler bir hale geldi. Bu çerçevede yaşamının her alanında internet hizmetlerini kullanmayı tercih eden vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından da internet ortamında oluşturulan e-SGK ağı hizmet uygulamalarını son derece yoğun şekilde kullanıyor. Bu çerçevede vatandaş, GSS borç sorgulama işlemi içinde internette yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK ağı hizmetlerinden olan SGK web tahsilat uygulamasını yoğun şekilde kullanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet ortamı üzerinde yer alan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların uygulama üzerinde gerçekleştirilen e-Devlet kimlik doğrulama ekranı yönlendirmesinde sisteme giriş yapması gerekiyor. Bu çerçevede de vatandaşlar ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘e-imza’, ‘T.C. kimlik kartı’ ve ‘internet bankacılığı’ şeklindeki 5 farklı giriş seçeneğinden birisini kullanarak, sisteme giriş yapabiliyor. Sisteme giriş yapan vatandaşların yeniden yönlendirildiği SGK web tahsilat uygulamasında GSS borç sorgulama işlemi için ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS Prim’ seçimlerinin ardından T.C. kimlik numarası ile sayfadaki güvenlik kodu girilmesi gerekiyor.