Gündem Hamilelikte mide yanması neden olur?

Hamilelikte mide yanması neden olur?

23.04.2018 - 13:21 | Son Güncellenme:

Hamile kadınların hamileliğin en başından itibaren midesiyle ilgili birçok şikâyeti olur. Bunların başında mide bulantısı varken, hemen sonrasında ise mide yanması bulunmaktadır. Mide yanması veya mide ekşimesi hamilelikte sık karşılaşılan bir sorundur ve hamile kadınların en az %50’sinde bu şikâyet mevcuttur.

Hamilelikte mide yanması neden olur

HAMİLELİKTE MİDE YANMASI SEBEPLERİ

Haberin Devamı

Hamile kadınların bazıları mide yanmasıyla ilk kez karşılaştığını söylemiştir. Reflü olarak bilinen bu hastalık, mide içeriğinin yemek borusuna doğru dönmesi ile mide asitlerinin yemek borusu zarını tahriş etmesi sebebiyle ortaya çıkar. Bu da kalbin etrafında bir yanma hissi oluşmasına neden olur. Peki, bu durumun hamilelikle alakası nedir? İşte 3 madde ile hamilelikte mide yanması ve sebepleri:

  • Hamilelik hormonları kadında sindirimi oldukça yavaşlatan hormonlardır. Bu nedenle gıda maddelerinin kana karışmaları ve dolayısıyla da midenin boşalımı gecikir. Ve bunun sonucunda hamile kadında mide yanması ve hazımsızlık kendini gösterir.
  • Hamilelik süresi boyunca kaslarda gevşeme durumu yaşandığı için, yaşanan bu gevşeme mide kapakçığı olarak adlandırılan kasta zayıflamaya neden olur. Olması gerektiği biçimde çalışmayan bu kas sebebiyle asitler yemek borusuna kaçar ve yanma hissi ortaya çıkar.
  • Hamileliğin son dönemlerine yaklaşıldıkça rahim gittikçe büyür ardından mideyi yukarı doğru iterek sıkıştırır ve bu da midede yoğun bir şekilde hissedilen yanmaya sebebiyet verir.

PROF. DOKTOR İBRAHİM SARAÇOĞLU’NDAN MİDE YANMASINI GEÇİREN SÜT KÜRÜ

Profesör doktor İbrahim Saraçoğlu’nun hamile kadınlara süt kürü denemelerini önerdiği biliniyor. Önerdiği süt kürüne göre midede yanma başladığı zaman soğuk veya ılık sütten sadece 2 yudum alınması gerekiyor. Süt etkisini 3-4 dakika içerisinde gösteriyor. Dikkatli davranılması öngörülen en önemli husus sütün sıcak olmaması ve 2 yudumdan yani önerilen orandan fazla içilmemesi.

Haberin Devamı

Mide yanmasına iyi gelebilecek bir diğer gıda ise tahindir. Hamile kadınlar her sabah ve akşam 1-2 çay kaşığı tahin yemeye kendilerini endekslemelidir ki bu sayede mide yanmaları en aza indirgenebilsin.

Etkili olduğu düşünülen bir diğer gıda ise leblebidir. Mide yanmasını geçirecek doğal besinlerden bir tanesi olarak bilinmektedir.