Gündem Her şey psikolojik şiddetle başlıyor

Her şey psikolojik şiddetle başlıyor

15.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mor Çatı’nın 2022 raporuna göre, kadınlar en çok psikolojik şiddete maruz kalıyor. Bunu, fiziksel, ekonomik ve cinsel şiddet ile ısrarlı takip ve flört şiddeti takip ediyor.

Her şey psikolojik şiddetle başlıyor

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın raporu; kadınların en fazla psikolojik şiddete maruz kaldığını ortaya koydu. Rapora göre psikolojik şiddeti fiziksel şiddet, ekonomik şiddet, cinsel şiddet takip ediyor. Ayrıca rapora göre kadınlar, gördükleri şiddeti ispat etmekte güçlük çekiyor.

Haberin Devamı

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 2022 faaliyet raporunu açıkladı. 1105 kadınla yapılan görüşmeler sonrası hazırlanan rapora göre; kadınların en fazla psikolojik şiddete maruz kaldı.

Mutlaka devam ediyor

Psikolojik şiddeti sırasıyla fiziksel şiddete, ekonomik şiddete, cinsel şiddet, ısrarlı takibe, dijital şiddet, flört şiddeti takip etti.

Raporda, kadınların kurumlara şikâyet başvurularının dikkate alınmadığı, şiddet uygulayanla barıştırılmaya çalışıldığı, caydırıcılık olmadığı bildirildi. Raporda, “Kadınlar maruz kaldıkları şiddeti ne şekilde kanıtlayıp faile karşı yaptırım

ve koruma alabileceklerini düşünürken bir diğer yandan cezasızlık engeli ile karşılaşıyorlar. Şiddet uygulayan erkekler ceza alsa dahi hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulanması ile cezaevine girmediklerini, aldıkları cezanın para cezasına döndürülerek taksitlendirildiğini ve bu uygulamaların erkekler için caydırıcılığı olmadığını görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Raporda cezasızlıkla ilgi de şu örnekler yer verildi:

“Boşanma aşamasında olan bir kadın, defalarca kez şiddet uygulayan kocasına karşı çeşitli ceza davaları olduğunu, kocasının ancak birkaç dava sonucu hüküm giymesi ve cezaevine gireceğinin kesinleşmesi ile şiddetin durduğunu paylaştı. Başka bir kadın, bir kolluk görevlisi olan kocasının kendisine şiddet

uygulaması üzerine polise gittiğinde caydırıldığını, kocasının işinden olabileceğinin söylendiğini ve bu yüzden şikayetçi olmaktan korkup vazgeçtiğini ve sonrasında şiddetin devam ettiğini söyledi.”

Ruhsal ve fiziksel şiddet

Raporda, Mor Çatı’dan sığınak desteği alan kadınlarla yapılan görüşmelerde, erkeklerin uyguladığı fiziksel şiddetin kadınların üzerinde ciddi ve kalıcı fiziksel ve ruhsal sonuçları olduğu görüldü. Rapora göre erkekler, dayağın yanı sıra saç çekme, tokat ve yumruk atma, kemerle vurma, saçından sürükleme, vücuda cisimle vurma, eşya fırlatma, boğma/boğmaya çalışma, üzerine yürüme, bıçak çekme, satırla üzerine yürüme, bıçaklama, diline bıçak dayama, balkondan sarkıtarak ölümle tehdit etme, kollarını sıkma, yüzüne vurma, alıkoyma, psikolojik ve psikiyatrik desteğe erişimini engelleme, bacağını bıçakla kesme ve izole etme gibi yöntemlerle kadınlara zarar verdi.

Haberin Devamı

Ölüm tehditleri

Kadınlar ayrıca, şiddet uygulayan erkekler tarafından sık sık ölümle ya da ailelerine zarar vermekle tehdit edildiklerini, bazen bu tehdidin silah, bıçak ya da sopa gibi araçlarla gerçekleştiğini paylaştı.