Gündem Son dakika! Hatay'da orman yangını! Bakan Yumaklı yangının çıkış nedenini açıkladı

Son dakika! Hatay'da orman yangını! Bakan Yumaklı yangının çıkış nedenini açıkladı

16.07.2023 - 19:04 | Son Güncellenme:

Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Öte yandan CNN Türk canlı yayınında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının çıkış nedenini açıkladı.İçişleri Bakanı Yerlikaya, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'nın yangının devam ettiği bölgeye hareket ettikleri belirtildi.

Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Soğukoluk yaylası Derebahçe Mahallesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangının haber verilmesi üzerine olay yerine gelen orman ekipleri havadan ve karadan müdahaleye başladı.

Haberin Devamı

"GENİŞ BİR ALANA YAYILDI"

Milliyet Gazetesi Muhabiri Çiğdem Yılmaz Hatay'daki son durumu aktardı. Yılmaz'ın açıklamaları şöyle: Yangın saat 2 gibi çıktı, iki saattir bölgede devam ediyor. Bulunduğu noktadan daha fazla bir kısma yayıldı. Aldığımız bilgiye göre hangi nedenden çıktığı belli değil. Bir köy tahliye edildi. Soğukoluk Mahallesi’nde yaşayan insanların tahliye edildiği bilgisi verildi.

Son dakika Hatayda orman yangını Bakan Yumaklı yangının çıkış nedenini açıkladı


BÖLGEDE RÜZGAR NE ÖLÇÜDE?

Rüzgarın etkisiyle yayıldığı söz konusu. Evleri olan ailelerle konuştuk evinin orada olduğunu ve yandığını söyledi. Kadın yangının çıkış nedeni olarak insanların piknik yaptığını, cam şişeleri atmalarından kaynaklı olmuş olabileceğini söyledi.

Orman Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre son 4 gün Hatay’da sıcaklık var. Şu nedenden çıktı demek için erken, vali de böyle bir bilgi vermedi. Orman Genel Müdürlüğü’nden de bir bilgi verilmedi. Sadece Vali Bey’e sordum. Soğukoluk bölgesinde yangının çıktığını, nedenin henüz bilinmediğini söyledi. Yangın farklı noktalara çıktı geldiğimizde küçük bir alandaydı şimdi geniş bir alana yayılmış durumda.

Haberin Devamı

BAKAN YERLİKAYA VE YUMAKLI, HATAY'A GİDİYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'ın Belen ilçesinde orman yangının devam ettiği bölgeye gidiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı ve İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Hatay Belen'de orman yangınının devam ettiği bölgeye intikal ediyorlar" denildi.

Son dakika Hatayda orman yangını Bakan Yumaklı yangının çıkış nedenini açıkladı

"ÇOK DİKKAT ETMEMİZ LAZIM"

CNN TÜRK'e bağlanan Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Son durumda biz gerçekten çok umutluyduk ama şu anda 5 noktada yangın hala devam ediyor.Karadan da hem Hatay Büyükşehir'in kendi ekipleri, hem AFAD'ın ekipleri hem de Orman Bakanlığı'nın ekipleri devam ediyor. Geçtiğimiz saatte umutluyduk ama ne yazık ki yangın devam ediyor. Kozalaklar ısındıklarında 200-300 metreye gidiyor.Belen bütünüyle çam ağaçlarıyla dolu. Burada bazı yerleşim yerleri var. Biraz önce saydığımız bütün kuruluşlarımız meskun mahalde önlem alıyorlar. Bu yangınlar yazın daha çok olabiliyor. Piknik yaptığımızda ateşi yakmamak lazım. Ateşi yakıyorsak onu söndürmeden gitmemek lazım. Yangının bir alanda çıktığı oradan yayıldığı söyleniyor. Eğer bir yeri temizleyeceksek yakmadan temizlemek gerekiyor. Üç yerleşim noktasında risk devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Son dakika Hatayda orman yangını Bakan Yumaklı yangının çıkış nedenini açıkladı

YANGIN YERLEŞİM YERLERİNDE

Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını nedeniyle Müftüler ve Güzelyayla mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edilmeye başlandı. İlk belirlemelere göre yangın nedeniyle bölgede 3 evin yandığı ancak herhangi bir can kaybının yaşanmadığı bildirildi. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevleri kontrol altına almak için karadan ve havadan çalışmalarına devam ediyor.

1/31

2/31

3/31

4/31

5/31

6/31

7/31

8/31

9/31

10/31

11/31

12/31

13/31

14/31

15/31

16/31

17/31

18/31

19/31

20/31

21/31

22/31

23/31

24/31

25/31

26/31

27/31

28/31

29/31

30/31

31/31

Fotoğraflar: Hakan Akgün - DHA - İHA

BAKAN YUMAKLI AÇIKLADI: İŞTE YANGININ SEBEBİ

CNN Türk canlı yayınında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Başlangıcı 13.57, ilk müdahale saati 14.05 olan bir yangın. Bahçe temizliğinden çıktığını tahmin ediyoruz, yerleşim yerinden başladı. 200 hektarlık bir alan etkilendi, 9 uçak 21 helikopter iş makinaları yaklaşık 500 arkadaşımızla birlikte ilk sevkler tamamlandı. Müdahale eden 11 helikopterimiz, 2 uçağımız var.15 dakika sonra 2 helikopter ve 1 uçak daha müdahaleye girmiş olacak. Enerjisinin azaldığını görüyoruz, bu sevindirici bir durum. Sabah 06.55’ten bu yana 18 adet Belen yangını ya da ona yakın çıktı ülkemizde. Bunların şu anda 4’ü kaldı, hepsine ilk müdahalelerle etkili bir şekilde kontrol altına aldık ancak şu anda 4 tanesi bunlara müdahale devam ediyor. Bizim için kritik olan Belen. Burada her fırsatta belirtiyoruz ancak orman yangınlarının büyük oranda yüzde 90’ın üzerinde insan hatasından çıktığını söylüyoruz, bu da onlardan bir tanesi, bahçe temizliği ile alakalı bunların yakılması, anızların yakılması konusunda tüm vatandaşlarımızdan mutlak suretle bunlardan kaçınmalarını istirham ediyoruz. Bizim rüzgar varsa, nem yüzde 30’un altındaysa, birden farklı yerde yangın varsa benzer bizim güçlerimiz bölünüyor.

Haberin Devamı

Orman kenarlarına sigara izmaritlerinin atılması gibi, cam ve benzeri herhangi bir şekilde yangına sebep olacak malzemelerin atılması gibi konularda duyarlı olunmasını istirham ediyoruz. Son 30 dakikasının Çanakkale ve Bolu’da olduğunu söyleyebilirim. Arkadaşlarımız oralara gerekli hava ve kara araçlarını sevk ettiler, takip etmeye devam ediyoruz." dedi. 

Haberin Devamı

BAKAN YERLİKAYA: İNCELEME BAŞLATILDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangınına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Yerlikaya, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın Hatay Belen'de başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları yoğun biçimde devam etmektedir. Hatay Valiliğimiz, AFAD ve güvenlik birimlerimizce; Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerimizde riskli olan yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşlarımızın tahliyeleri devam etmektedir. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme derhal başlatılmıştır" dedi. 

 

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER İLE HAVADAN MÜDAHALE SÜRÜYOR

Hatay'ın Belen ilçesi Güzelyayla Mahallesi'nde çıkan orman yangını, 6'ncı saatinde devam ediyor. Havanın kararması nedeniyle gece görüşlü helikopter ile havadan müdahalenin süreceği bildirildi. Öte yandan, rüzgarın etkili olmaya başladığı bölgede ekipler, zamanla yarışarak akşamın karanlığını aydınlatan alevlerin önünü kesmeye çalışıyor.

Son dakika Hatayda orman yangını Bakan Yumaklı yangının çıkış nedenini açıkladı

SU TANKERİ ALEVLERİN İÇERİSİNDE KALDI

Yangını söndürme çalışmaları, ekiplerin hummalı çalışmasıyla devam ediyor. Ekiplerin zorlu çalışmaları esnasında bir su tankeri ise alevlerin içerisinde kaldı. Bölgeye 2 askeri helikopter ve çok sayıda askeri iş makinesi ile askeri personel sevk edildi.

Son dakika Hatayda orman yangını Bakan Yumaklı yangının çıkış nedenini açıkladı

KOMŞULARINI KURTARMAYA ÇALIŞIRKEN AYAĞINI KIRDI

Hatay'ın Belen ilçesi Güzelyayla Mahallesi'nde etkili olan orman yangını sırasında, alevlerden kaçan komşularına yardım etmeye çalışan Yiğit Dingil (24) ayağını kırdı. Otomobille hastaneye ulaşan Dingil, ayağı alçıya alındıktan sonra taburcu oldu. Bir yakınının evine giden Yiğit Dingil, "Gece geç uyumuştum. Annem öğle saatlerinde 'Yangın var' diye seslenerek uyandırdı. Dışarı çıktığımda ilk başta çok küçük bir yangın vardı ama anlık olarak büyüdü. Komşularımızın hepsi yaşlı veya hasta. Kimse kaçamıyordu. Elime ağaç kesme motoru aldım, evlere yakın yerlerdeki ağaçları kesmeye başladım. Daha sonra komşularıma koşup, otomobile bindirmeye çalıştım. O sıra ayağım kırıldı. Mecburen kendimi arabaya zor attım. Zorlu bir şekilde yangın bölgesinden uzaklaştım. Şu an mahallemizdeki evler alevler altında. Perişan durumdayız" dedi.

Son dakika Hatayda orman yangını Bakan Yumaklı yangının çıkış nedenini açıkladı