Gündem İnsana dayanılmaz acılar yaşatan mantarın belirtileri

İnsana dayanılmaz acılar yaşatan mantarın belirtileri

16.04.2018 - 14:26 | Son Güncellenme:

Çevresinde mantar hastalığına yakalanmış kişilerle temas halinde olanlar kendilerine bu hastalığın buluşabileceğini düşünüyorlar. Hastalığın belirtilerini, ne gibi durumlara yol açacağını merak ediyorlar. Sorularınıza yanıt olabilmek adına mantar hastalığını inceledik.

İnsana dayanılmaz acılar yaşatan mantarın belirtileri

Mantar hastalığı

Haberin Devamı

Mantar hastalığı en fazla rastlanılan vücut hastalığıdır. Enfeksiyon ayak parmaklarına, tırnaklara ve saçlara yerleşerek vücutta bu hastalığın görülmesine neden olur. En sık rastlanılan mantar türü şunlardır; vücut mantarı, ayak mantarı, saçlı deri mantarı, kasık mantarı ve tırnak mantarıdır.

Mantar hastalığının yayılması

Mantar hastalığı açısından deniz ve havuz mevsimleri riskli bir dönemdir. Sıcak ve nemli ortamlarda yayılma riskinin fazla olduğu bir hastalıktır. Sıcak havalar cilt hastalıklarının yayılmasına neden olmaktadır. Mantar hastalığının kolay yayılması nedeniyle kişilerin çok dikkatli olması önerilmektedir. Hastalık vücutta çok değişik şekillerde ortaya çıkmaktadır.

Mantar hastalığının belirtileri

Haberin Devamı

Yüz ve boyun mantarı: Kaşınma hissi ve şişkinlik gözlemlenebilir. Ayrıca ciltte kuruluk ve çatlaklık görülebilir. Erkeklerin sakallarında daire şeklinde dökülmeler olabilir.

Saç mantarı: Belli bölgelerde kabuklanma görülebilir. Kabuklanmış bölgelerde yara oluşma ihtimali vardır. Saçta dökülmeler başlayabilir. Dökülmeler kaşıntılı şekilde olabilir.

El mantarı: Genellikle tek elde görülebilir. Ellerin ve parmakların aralarının şişmesiyle karşılaşılır.
Ayak mantarı: Ayak parmaklarında kaşıntı oluşur. Kuru bölgeler oluşur. Döküntüler ve kızarıklıklar görülür.

Tırnak mantarı: Tırnaklarda sararma, beyazlaşma ve tırnakta kalınlaşma görülür. Tırnakta kırılma ya da tırnak çıkması görülebilir. Tırnak çevresinde tahrip olmuş bölgeler olabilir.

Kasık mantarı: Kasıkta cilt renginde kırmızılık veya kahverengilik oluşabilir. Kaşıntılar oluşabilir. Ufak ufak kırmızı kabarcıklarla karşılaşılabilir. Cinsel bölgeler bu durumdan genellikle etkilenmezler.
Mantar hastalığının oluşumu

Mantar hastalığı kirli yerlerle temas edilmesinden, obaziteden, şeker hastalığından ve antibiyotiklerin fazla kullanımından dolayı oluşmaktadır.

Şeker hastalığı: Mantarlar şeker ile yayılma ortamı bulmaktadır. Bu durumda şeker hastalarının bu hastalığa yakalanma riski yüksektir. Kasık mantarı bu hastalarda daha fazla görülmektedir.

Haberin Devamı

Antibiyotiklerin aşırı kullanımı: Vücudumuzdaki yararlı bakteriler mantarların çoğalmasını önlemektedir. Antibiyotikler vücuttaki bakterileri öldükleri için fazla kullanımı, zararları bakterilerin ölümyle beraber yararlı bakterilerin de ölümüne sebep olmaktadır. Haliyle, mantarlar yayılma alanı bulmaktadır.

Obazite: Mantarlar kıvrımlı bölgelerde yayılma göstermektedir. Kilolu kişilerde de bu kıvrımlar fazla olduğundan dolayı hastalığa yakalanma ihtimalleri yüksektir.

Kirli yerlerle temas: Mantar hastalığı olan kişiler ile cilt teması, hasta kişinin dokunduğu cisme dokunmak, bu kişilerin havlu, çamaşır gibi kişisel eşyalarını kullanmak, pis sular ile uğraşmak, kirli havuzlarda yüzmek, ortak kullanılan soyunma odalarında çıplak ayakla gezmek hastalığa yakalanmamıza neden olmaktadır.