Gündem İstanbul’un gıda çöpü %4 azaldı

İstanbul’un gıda çöpü %4 azaldı

24.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Verilere göre İstanbul’da geçen yıl günlük ortalama toplanan 18 bin ton çöp miktarı bu yıl 17 bin tona düştü. Gıda atık oranı da geçen yıllara göre yüzde 4 azaldı...​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

İstanbul’un gıda çöpü %4 azaldı

Gülden Çoktan / İSTANBUL - İstanbul büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İSTAÇ’ın verilerine göre; megakent İstanbul’da günlük 17 bin ton çöp oluşuyor. Bu çöpün 14 bin tonu bertaraf tesislerine giderken, 3 bin tonu ise elektrik üretimi için kullanılıyor.

Haberin Devamı

Kentte, 2022 yılında 6.4 milyon ton, 2023 yılının ilk 9 ayında ise 4.6 milyon ton çöp toplandı. Bu atıklar İstanbul ilçe belediyeleri tarafından toplanırken, atıklar Anadolu ve Avrupa Yakası’nda İSTAÇ’a ait toplam 9 adet Katı Atık Aktarma Merkezi’ne getiriliyor.

Çöpten organik gübreye

Şile-Kömürcüoda Atık Bertaraf Tesisleri’nde bulunan Kömürcüoda Mekanik Ayrıştırma ve Biyometanizasyon Tesisi’nde ise günlük 2 bin ton karışık belediye atığı ayrıştırılıyor. Ayrıştırmadan sonra elde edilen organik atıklardan ise Biyometanizasyon Tesisi’nde elektrik enerjisi üretiliyor. Öte yandan kentte oluşan günlük ortalama 45 ton hal atığı da, kompost üretimi için değerlendiriliyor. Atıklar, İSTAÇ Geri Kazanım ve Kompost Tesisi’ne gönderilerek kompost üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen organik değeri yüksek kompost ise kentin park ve bahçelerinde kullanılıyor.

Haberin Devamı

Verilere göre, 2022 yılında günlük ortalama 18 bin ton çöp toplanırken, 2023 yılı Ocak-Eylül ayları arasında günlük ortalama 17 bin ton çöp toplandı. Bu atıkların 3 bin tonu direkt olarak Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisinde taşınarak elektrik enerjisine dönüşürken, bu sürecin dışında kalan yaklaşık 14 bin tonluk kısmı, İSTAÇ tarafından bertaraf ediliyor. 14 bin tonluk atığın 7 bin tonu Silivri Seymen Atık Bertaraf Tesisi’nde, 1 tonu Eyüpsultan-Odayeri Atık Bertaraf Tesisi’nde 6 bin tonu ise Şile-Kömürcüoda Atık Bertaraf Tesisleri’nde berataraf ediliyor. İSTAÇ, 2017 yılında İstanbul genelinde 2017 yılında yüzde 48 oranında gıda çöpü bertaraf ederken, 2022 yılında ise yüzde 44 oranında gıda çöpü tesislere ulaştı. 2017 ve 2022 yıllarında gerçekleştirilen atık karakterizasyon verilerine göre, gıda atık oranı yüzde 4 oranında azaldı.

Parklardan 28 bin ton atık toplandı

Ağaç ve Peyzaj AŞ ekipleri, İstanbulluların temiz hava alıp keyifli vakit geçirdiği yeşil alanlardan sene başından bu yana 28 bin 309 ton çöp topladı. Her yıl tonlarca çöp toplayan ekipler, Avrupa ve Anadolu yakasındaki aktif yeşil alanlarda her gün çalışmalarını sürdürüyor. En fazla çöpün sahil parklarından çıktığı şehrin 45 milyon 160 bin metrekare aktif yeşil alanından toplanan çöpler, geri dönüştürülmek üzere katı atık tesislerine gönderildi.