Gündem İstanbul’un içi yandı!

İstanbul’un içi yandı!

16.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’un üç noktasında sıcaklığı ölçtük. Güneşin tam tepede olduğu saatlerdeki ölçümlerde gökdelenlerin olduğu Maslak bölgesinde sıcaklık 39.8 dereceye kadar çıkarken, Belgrad Ormanı’nda 30.5’e düştü. Tarabya kıyıları ise 32 dereceyi gösterdi.

İstanbul’un içi yandı

Gökhan Karakaş - Afrika üzerinden gelen çöl sıcaklarının etkisini en çok hisseden şehirlerden İstanbul’un üç değişik bölgesindeki sıcaklık farkını ölçtük. Güneşin tam tepede olduğu 12.00-15.00 arasında yapılan ölçümlerde üç bölge arasında 8-9 dereceyi bulan farklar ortaya çıktı. Ölçümler aynı saatlerde Sarıyer ilçesine bağlı üç ayrı noktada gerçekleşti. Dünyanın en çok gökdenele sahip şehirlerinden İstanbul’un Maslak bölgesinde yüksek binaların önünde sıcaklık 39,8 dereceye kadar çıkarken, mesire yeri Belgrad Ormanı’nda 30,5’e düştü. Aynı dakikalarda İstanbul Boğazı kıyısındaki Tarabya’da sıcaklık 32 derece civarındaydı.

Haberin Devamı

Günlerdir yapılan uyarıların ardından sıcak hava dalgası Türkiye genelinde etkili oluyor. Çöl sıcaklıkları olarak tabir edilen ve Afrika kıtası üzerinden gelen hava dalgasının on gün süreceği tahmin edilirken, yetkililer dikkatli olunması konusunda uyarmıştı. Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM, aşırı sıcak havalarda mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiği yönünde uyarı yaparken, 15 Temmuz Cumartesi günü İstanbul sokaklarının boş olduğu görüldü. Uyarılar üzerine sokaklarda çok fazla insana raslanmazken günün en sıcak saatleri olan 12.00 ile 15.00 arasında İstanbul’un üç farklı bölgesinde sıcaklık değerlerini ölçtük.

Maslak 40’ı zorladı

Gökdelenlerin bulunduğu Maslak semtinde hafta sonunun da etkisiyle sokaklarda kalabalık görülmezken yüksek sıcaklığın asfaltı ısıttığı gözlemledik. Dünyada en çok gökdelene sahip şehirlerden olan İstanbul’un Maslak bölgesindeki 40-50 katlı gökdelenlerin önünde güneşin tam tepede olduğu dakikalarda, hava sıcaklığının 39.5 derece olması dikkat çekti. “Isı adası” olarak tabir edilen bölgede bina, insan ve araç yoğunluğu nedeniyle toprak sıcaklığının ise 40 dereceyi geçtiği görüldü. Sadece altı kilometre uzaklıktaki Belgrad Ormanı’nda bile İstanbullular’a rahat nefes aldıracak serinlikte sıcaklık yoktu.

Haberin Devamı

Poyraz etkisi

İki kıtayı ayıran 30 kilometre boyundaki İstanbul Boğazı’nda ise hava sıcaklığının esen rüzgara rağmen 32 derece civarında olduğu görüldü. Kuzey doğudan esen poyraz ve gündoğusu rüzgarlarının etkisiyle İstanbul’un Boğaz kenarındaki Tarabya semtinde sıcaklık diğer bölgelere göre nispeten daha az hissedildi. Rüzgarın estiği dakikalarda Boğaz kenarındaki vatandaşların daha rahat nefes aldığı gözlemlendi.

İstanbul’un içi yandı

En düşük Belgrad Ormanı

55 kilometrekarelik alana yayılan yüksek ağaçlarla çevrili mesire alanı Belgrad Ormanı’nda ortalama sıcaklık 31 derece civarındaydı. Ormanın derinliklerinde sıcaklık 30,5 dereceye kadar düşerken genel piknik yapılan alanda hava sıcaklığı 31 dereceyi korudu. Yine de pek çok vatandaşın piknik yapmak ve daha serin bir İstanbul günü geçirmek için Belgrad ormanına geldiği görüldü.

Haberin Devamı

İstanbul’un içi yandı

‘Binalar ve asfalt ısıyı tutuyor’

Beton, asfalt ve metal yoğunluğunun “Kent Isı Adası” kavramını gündeme getireceğini belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sıcaklık farkının 10 dereceyi bulabileceğini söyledi. Kadıoğlu, “Binalar, yollar ve asfalt gibi tüm yüzeyler ısıyı tuttuğu için sıcaklık farkı artabilir. Afrika sıcakları diyerek konuyu geçiştirmemeliyiz, ilerleyen günlerde daha sıcak olabilir. Yerel yönetimler bu konuda pek çok tedbir almalı. Yollarda su dağıtılmalı ve özellikle hasta ve bakıma muhtaç kişiler için soğutma yardımı bile yapılmalı” dedi.