Gündem İYİ Parti için yerel seçim kulisi: İstanbul ve Ankara'da ses getirecek aday arayışı

İYİ Parti için yerel seçim kulisi: İstanbul ve Ankara'da ses getirecek aday arayışı

11.12.2023 - 13:37 | Son Güncellenme:

CHP cephesinde yeni iş birliği arayışları gündeme geldi. İYİ Parti ise güçlü isimlerle bir araya gelme çabasında. Kulislerde konuşulanlara göre; yerel seçime ayrı girme hazırlığı yapan İYİ Parti, Ankara ve İstanbul'da ses getirecek aday arayışı içinde.

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgilerini canlı yayında Semiha Şahin'e aktardı; AK Parti ile MHP arasındaki görüşmelerin artık bu hafta sonuçlanmasını bekliyoruz. Orada 30 büyükşehirin tamamında ortak seçime girme konusu neredeyse kesinleşti gibi duruyor. Bu da tabi muhalefet cephesini hareketlendiriyor. Onlar da özellikle büyükşehirlerde ciddi bir rekabete girebilmek için iş birliği arayışlarını sürdürüyorlar.

Haberin Devamı

İYİ Parti, CHP'yi reddettikten sonra CHP yeni stratejisini devreye sokmuş vaziyette. Bu stratejinin bir ayağı İYİ Parti tabanı ve seçmenine dönük mesajlar vermek, girişimlerde bulunmak. Dolayısıyla İYİ Parti'nin Genel İdare Kurulu kararıyla almadığı ittifakı tabanda ve seçmen nezdinde yapabilmek.

İYİ Parti için yerel seçim kulisi: İstanbul ve Ankarada ses getirecek aday arayışı

Diğer ayağı ise yeni iş birlikleri. Orada da ilk adres Memleket Partisi gibi duruyor. Hatırlayacaksınız; geçen hafta Ekrem İmamoğlu ile Muharrem İnce'nin bir görüşme yaptıkları ortaya çıkmıştı. Hatta Muharrem İnce'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının konuşulduğu ileri sürülmüştü. Bu İzmir kısmı iki taraftan da doğrulanmadı, yalanlandı. Ama bu görüşmeler sürecek.

Benim edindiğim bilgiye göre; Bugün Muharrem İnce ile Ekrem İmamoğlu İstanbul'da bir kez daha görüşecekler. Bir önceki görüşmede yeniden bir araya gelme kararı alınmıştı. O doğrultuda bugün ikinci kez Muharrem İnce ile görüşme bekleniyor kulislerde, randevulaştıkları söyleniyor.

Haberin Devamı

ÖZGÜR ÖZEL İLE MUHARREM İNCE GÖRÜŞECEK

Sadece bu da değil. Memleket Partisi kulislerinde konuşuluna göre Özgür Özel ile Muharrem İnce'nin Almanya dönüşü bir araya gelmeleri için de sözleştikleri belirtiliyor. Özgür Özel döndü. Bugün Meclis'te bütçe görüşmeleri var. Dolayısıyla kulislere göre o sözleşme doğrultusunda bu hafta Özgür Özel ile Muharrem İnce bir araya gelmesi bekleniyor. Ama öncelikle bugün Ekrem İmamoğlu ile Muharrem İnce'nin görüşmesi bekleniyor.

MEMLEKET PARTİSİ'NİN TALEBİ YOK

Memleket Partisi cephesinden şu mesaj veriliyor; Biz güç birliği yapmaktan yanayız. Çabamız onun için. Bizim bir talebimiz yok. 'Adaylık, şu il, bu ilçeyi bize verin' gibi bir yaklaşımımız yok. Geçtiğimiz süreçte de birçok şeyi elimizin tersiyle itmiştik.

'Pazarlıksız, ön şartsız... yeter ki güç birliği yapalım' arayışında Memleket Partisi cephesi. Böyle bir izlenim yaratılıyor.

Tabi siyasette karşılıksız iş birliği çok alışılmadık bir ortam. Dolayısıyla belki siyasi beklentiler, geleceğe dönük söz konusu olacaktır. Ama şu an için Memleket Partisi cephesinin verdiği mesaj; Biz pazarlık peşinde değiliz.

Haberin Devamı

Nitekim CHP Genel Merkezi'nin de genel yaklaşımı 'Şartsız, pazarlıksız bir iş birliği olacaksa değerlendirilebilir' şeklinde.

Peki iki parti arasında nasıl bir uzlaşı söz konusu olacak? Bunun şekli ne olacak? 'Bunlar henüz belli değil' deniyor veya bizlere yansıtılmıyor görüşmeler henüz sürdüğü için. Ama belli ki bu hafta Memleket Partisi ve CHP arasında diyalog biraz ısınacak, öyle görünüyor.

İYİ PARTİ'DEN TAMAMEN VAZ MI GEÇİLDİ?

Siyasetten tamamen vazgeçmek, kapıları tamamen kapatmak, üstüne kilit vurmak pek mümkün değil. Hep Süleyman Demirel'in sözü konuşuluyor; '24 saat siyaset için çok uzundur'

İYİ Parti için yerel seçim kulisi: İstanbul ve Ankarada ses getirecek aday arayışı

YAVUZ AĞIRALİOĞLU İDDİASI

Dolayısıyla bunu kesin söyleyemeyiz. Ama İYİ Parti81 ilde ayrı girme kararlılığının arkasında şu aşamada. Henüz bundan bir geri dönüş sinyali yok. 20 Şubat'ta YSK'ya aday listeleri verilecek. 20 Şubat'a kadar siyasette ne olur takip edip göreceğiz. Ama şu an için 81 ilde ayrı girme kararlılığı var.

SES GETİRECEK ADAY

Hatta çok ciddi şekilde İstanbul ve Ankara'da ses getirecek aday arayışında İYİ Parti. Kulislerde bunlar da konuşulmaya başlandı. Mesela 6'lı masaya yeniden dönme sürecine itiraz eden ve partiden istifa eden Yavuz Ağıralioğlu ile de temas kurulduğu konuşuluyor.

Haberin Devamı

Ağıralioğlu'na partiye dönmesi yönünde bir takım mesajlar gittiği de söyleniyor. 'Müstakil durma politikamız senin de hassasiyetine uygun bir politika. Artık partiye dönebilirsin' mesajlarının kendisine iletildiği şeklinde bir takım duyumlarım var.

ANKARA'DA BİNA TUTTU

İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde adaylığının partiye güç kazandırabileceği, ivme kazandırabileceği gibi bir takım değerlendirmeler olduğu da konuşuluyor. Yavuz Ağıralioğlu için başka partilerin de özellikle Ankara'dan adaylık konusunda girişimde bulunduklarını da duydum. Fakat yerel seçimden sonrasını daha çok görmek istediğini söylüyor yakın çevresi Yavuz Ağıralioğlu'nun. Malum kendisi yerel seçim sonrası parti kuracağını açıklamıştı. Yakın çevresi bu görüşünün henüz değişmediğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Hatta Ankara'da bir bina tuttuğunu söyleyebilirim. Bir takım saha araştırmalarına başladığını da söyleyebilirim. Fakat siyaset bu.