Gündem ‘Kimsenin hakkı yerde kalmayacak’

‘Kimsenin hakkı yerde kalmayacak’

04.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hatay’da deprem konutlarının teslim töreninde konuşan Erdoğan, “Deprem bölgesinde 2 ay içinde 75 bin konutun teslimini bitireceğiz. Amacımız takip eden dönemde her ay 15-20 bin konut ve köy evini hak sahipleri ile buluşturmak” dedi.

‘Kimsenin hakkı yerde kalmayacak’

Çiğdem Yılmaz - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Hatay’da ‘Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’ne katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada özetle şunları kaydetti: 

Haberin Devamı

“Kahramanmaraş merkezli depremde kaybettiğimiz canların acısı ilk günkü tazeliği ile yüreklerimizi yakmayı sürdürmektedir. Hatay, can kaybı ve yıkılan bina sayısı bakımından depremden en büyük zararı gören şehrimizdir. Toprağa verdiğimiz canlarımızı fatihalarla, dualarla, hüzünle yad ederken sizlere verdiğimiz sözleri birer birer yerine getirmek için de canla başla çalıştık, çabaladık. 

390 bin hak sahibi var 

Yapılan tespitler ışığında Hatay’da 135 bin 589’u konut, 15 bin 599’u iş yeri ve 777’si ahır olmak üzere toplamda 150 bine yakın hak sahibi belirledik. Yapılan detaylı çalışmaların ardandan deprem bölgesi genelindeki hak sahibi sayımız ise 390 bin olarak netleşmiştir. Bugünkü kura törenimizde 6 bin 572’si il ve ilçe merkezlerinde, 703’ü de kırsalda olmak üzere 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarını teslim ediyoruz. Bölge genelinde halen yapımı süren 40 bin konutu da inşaatı tamamlandıkça peyder pey hak sahiplerine teslim edeceğiz. İnşallah 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini bitireceğiz. 

Haberin Devamı

Altyapı seferberliği 

Hatay’da ve diğer deprem şehirlerimizde yeni yerleşim yerlerinin inşası ve yerinde dönüşümle tüm hak sahiplerinin evlerine veya iş yerlerine kavuşmasını sağlayacağız. Vatandaşlarımız müsterih olsun devletlerine ve bize güvensin. Kimsenin hakkı yerde kalmayacak, kimse mağdur olmayacak. Karşılıklı anlayışla, sabırla, gayretle, dayanışmayla üstesinden gelemiyeceğimiz hiçbir mesele yoktur. Şehirlerimizin alt yapısını ayağa kaldırmak için İller Bankamız vasıtasıyla mahalli idarelerimize 56 milyar liralık hibe desteği veriyoruz. İnşallah bu yaz ayları deprem bölgesi şehirlerimizde tam bir alt yapı seferberliği ile geçecektir.” 

Hastane açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem konutlarının teslim töreninin ardından Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İskenderun Devlet Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada da özetle şunları söyledi: “Deprem konutlarının inşası şehrimizin dört bir yanında devam ediyor. Devletimizin tüm kapasitesini adeta deprem bölgesine yığmış durumdayız. Çeşitli sıkıntılarla, meşakkatlerle karşılaşıyor olsak da hedefimizden asla kopmuyoruz. Amacımız mümkün olan en kısa sürede Hatay başta olmak üzere tüm depremzede şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmaktır.” DHA

Haberin Devamı

Adayları açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay adaylarını şöyle açıkladı:
■ Hatay: Mehmet Öntürk
■ Antakya: İbrahim Naci Yapar
■ Altınözü: Rıfat Sarı
■ Arsuz: Değer Tultak
■ Belen: İbrahim Gül
■ Defne: Gökhan Köse
■ Dörtyol: Oğuz Uçar
■ Erzin: Erhan Akı
■ Hassa: Selahattin Çolak
■ İskenderun: Mehmet Dönmez
■ Kırıkhan: Ömer Erdal Çelik
■ Kumlu: Mehmet Deli
■ Payas: Bekir Altan
■ Reyhanlı: A. Salman Yumuşak
■ Samandağ: Seyit Ali Aslan
■ Yayladağı: Mehmet Yalçın