Gündem KKTC'ye İHA ve SİHA üssü! 'Burası çok yönlü değişimin habercisi'

KKTC'ye İHA ve SİHA üssü! 'Burası çok yönlü değişimin habercisi'

19.01.2023 - 06:57 | Son Güncellenme:

KKTC'deki Geçitkale Havaalanı ile ilgili alınan karar sonrası gözler bölgeye çevrildi. Havaalanının tahsis ve kullanım hakkı konusunda yapılan duyuruda protokolün imzalanacağı belirtildi. Peki bu imza ne anlama geliyor? Bölgede İHA/SİHA üssü Türkiye ve KKTC için neden önemli? Doç. Dr. Emete Gözügüzelli milliyet.com.tr'ye değerlendirdi.

KKTCye İHA ve SİHA üssü Burası çok yönlü değişimin habercisi

Geçitkale Havaalanı ile ilgili KKTC Bakanlar Kurulu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'na yetki verdi. Türkiye ile havaalanı için protokol imzalanacak ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na verilerek askeri üsse dönüştürülecek.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, protokolün imzalanması konusunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na yetki verilirken Türkiye ile KKTC arasındaki silahlı kuvvetleri arasında askeri eğitim ve işbirliği faaliyetlerini daha da güçlendirmek ve iki ülkenin dostluk-kardeşlik ilişkilerini geliştirme maksadı ile hazırlandığı belirtildi.

Peki bu karar ne anlama geliyor? Geçitkale Havaalanı'nın stratejik önemi nedir? Türkiye'nin Ada'daki hava üssü gücü bölgede dengeleri nasıl etkiler? KKTC'de İHA/SİHA üssü Türkiye için neden önemli?

KKTCye İHA ve SİHA üssü Burası çok yönlü değişimin habercisi

"ÇOK DAHA FAZLA ÖN PLANDA YER ALACAĞI GÖRÜLMEKTE"

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi KKTC/Lefkoşa Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e bölgenin önemini anlattı, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gözügüzelli'nin değerlendirmeleri şöyle;

Haberin Devamı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin askeri kapasitesinin yükseltilmesi ve özellikle de ulusal hava sahası üzerindeki egemenlik haklarının korunması yönünde, hava sahası ile birlikte deniz yetki alanlarının korunma ve kollanmasında çok önemli bir anlaşma niteliği arz etmektedir.

Böylesine güzide bir anlaşmanın KKTC'de hava üssü noktasındaki geliştirilmesi ve bu kapasitenin ilerletilmesi Türkiye'nin hem kendi hem de KKTC'nin kara, aynı zamanda hava ve bununla birlikte deniz yetki alanları üzerindeki egemenlik haklarını milli savunma sanayiisi bağlamında koruma kapasitesiyle ilgili aldığı tedbirleri genişlettiğini bize göstermektedir. Bu tedbirler KKTC'nin kendi egemenlik sahaları içerisinde de artık yer almakta, çok daha fazla ön planda yer alacağı görülmektedir.

KKTCye İHA ve SİHA üssü Burası çok yönlü değişimin habercisi

İHA/SİHA VURGUSU: TARİHİN DÖNGÜSÜNÜ DEĞİŞTİREN BİR MİLLİ SAVUNMA SANAYİİ ÜRÜNÜ

KKTC'de İHA/SİHA üssü Kıbrıs Türklerinin, Ada insanının güvenliği, bölge istikrarı ve barış huzuru açısından son derece gerekli ve elzemdir. Bölgemizde insan kaçakçılığından gayri nizami bir şekilde harp teknikleri geliştirilmesi bağlamında Güney Kıbrıs'ın ve onu destekleyen ilgili tarafların silahlanma faaliyetleri, askeri tatbikatlar ve enerji platformlarının korunması, kollanması açısından Türkiye ve KKTC'nin icra edeceği enerji faaliyetlerinde, önümüzdeki günlerde sondaj faaliyetlerine yönelik koruyucu, kollayıcı tedbirsel anlamda hava sahası üzerinden deniz alanlarına da kontrol edecek bir mekanizma varlığıdır. O nedenle bu İHA ve SİHA'lar son derece tarihin döngüsünü değiştiren çok önemli bir milli savunma sanayii ürünüdür. Bu manada rahmetli Özdemir Bayraktar, Selçuk Bayraktar, Haluk Bayraktar ve Baykar Ailesi'nin ortaya koymuş olduğu yüksek performans ve başarı gerek Karabağ'daki zaferde, SİHA'ların ortaya koyduğu başarının neticeleriyle Karabağ'ın işgalinde kurtarılması sağlandı.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'NİN KARARLILIĞININ GÖSTERGESİ"

2019 yılındaki Bayraktar TB-2'nin Dalaman'dan kalkarak 5 saat Geçitkale Havaalanı'na inişi dikkate alındığında o yıl açısından deniz yetki alanlarının korunmasında son derece önemli bir süreçti. Çünkü Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın tahrikleri olduğu bir dönemde SİHA'lar kalkarak KKTC Geçitkale Havaalanıı'na iniş yapması, bölgede teftiş ve kontrol mekanizmasını Türkiye'nin hava sahasında ve deniz yetki alanlarına yansıyacak şekilde ilerletmesi, bu son derece önemli bir hamleydi. Türkiye'nin kararlılığının göstergesiydi. Artık her iki ülkenin kardeşlik bağı ötesinde, tarihsel bağı çerçevesinde Kıbrıs Türklerinin ulusal güvenliğinin korunması ve kollanmasının anavatan Kıbrıs adasının garantörü olan ve Kıbrıs Türklerinin de anavatanı olan Türkiye Cumhuriyeti tarafından daha yüksek seviyeye çıkarıldığını görmekteyiz.

Haberin Devamı

ADA'DAKİ İHA/SİHA ÜSSÜNÜN ÖNEMİ

Ada'da konuşlanacak olan SİHA ve İHA'lar bölge istikrarı, barışı, huzuru açısından önemli bir hamle olacaktır. Aynı zamanda Türkiye'nin ve KKTC'nin hava sahası, deniz sahası üzerindeki egemenlik haklarına aykırı bir şekilde hayal kuran unsurlara da net bir cevap olacaktır. Çünkü, gerek Libya'da gerek Suriye'de gerek Karabağ'da dünyanın pek çok yerinde SİHA ve İHA'lar yüksek başarıyla tarihin kaderini değiştiren sonuçların alınmasına sebep olmuştur. Bu nedenle dünyada 30'u aşkın pek çok ülkenin talep ettiği en önemli savunma üretim araçlarıdır. Böylesine güzide, konforlu ve caydırıcı gücü olan, dünyada saygın bir noktada olan SİHA/İHA'ların KKTC'deki konuşlanması ülkenin ulusal güvenliğinin derecesinin yükseltilmesi açısından son derece bir önleyici bir güç.

Haberin Devamı

KKTCye İHA ve SİHA üssü Burası çok yönlü değişimin habercisi

"TÜRKİYE, DOĞU AKDENİZ'DE HAKİMİYET ALANINI KORUMAKTA KARARLI"

Aynı zamanda aleyhimize karşı yürütülmesi planlanan ya da olası ihlallerin egemenlik sahalarımız üzerine ihlal edeceği girişimi önlenmesi açısından da son derece önem arz eden bir konudur. O nedenle KKTC'de SİHA ve İHA üssü Türkiye için önemi; Birincisi, Kıbrıs Türklerinin hak ve menfaatlerinin korunması yönünde. İkincisi, Uluslararası hukuktan kaynaklı, hidrokarbon kaynakları üzerinden Kıbrıs Türklerinin de Türkiye'nin haklarının Doğu Akdeniz'de gözetip kollanmasında ve korunmasında son derece önemli bir savunma aracıdır. Böylesine bir üssün burada kurulacak olması Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de hakimiyet alanını korumakta kararlığı olduğunun da net bir ifadesidir.

SİHA ve İHA üssünün KKTC'de bir üs olarak konuşlanacak olması Türkiye'nin jeopolitik gücünün de ifadesi bölgeye yansımalarının uzantısıdır. Özellikle Libya'dan sonra Kıbrıs adası üzerinden SİHA/İHA'larla gerek Suriye hattının gerek Libya hattının gerek Mısır hattının, Kızıldeniz hattının kontrolünde özellikle hava egemenlik alanlarının kontrolünde, kıta sahanlığımızın korunmasında da son derece önemli.

"TAYFUN FÜZESİ DAHİL KONUŞLANABİLİR"

Yarın öbür gün bu savunma askeri anlamdaki eğitim programları ve askerileşme bağlamındaki faaliyetlerin değerlendirildiğinde TAYFUN füzesi dahil konuşlanabileceği bir alanın söz konusu olması bile zaten başlıbaşına dengeleri Türkiye milli savunma sanayiisi değiştirecek güçtedir. SİHA ve İHA'ların Kıbrıs'ta konuşlanması Kıbrıs'ın kaderine yönelik son derece önemli bir hamledir. Türkiye birilerinin telkiniyle, birilerinin politik çıkarlarına göre hareket eden bir ülke değil.

"TÜRKİYE GÜÇLÜ İRADESİNİ KIBRIS'TA SÜRDÜRME KARARLILIĞINDA"

Türkiye ve KKTC egemen devlet olarak uluslararası bir anlaşma imzalamıştır. İki ülke bu anlaşma neticesinde Kıbrıs adası üzerinde Türkiye'nin bir hava üssü kurması, bu üsle hem KKTC'nin güvenliği, hem bölge istikrarının muhafazası, barışın ve istikrarın korunması yönünde kararlılığın sergilenmesi. Bir diğeri de art niyetli yapılanma ve silahlanma gayretlerine karşı hava üssüne sahip olan Türkiye, jeopolitik anlamda Türkiye güçlü iradesini Kıbrıs'ta sürdürme kararlılığını müşterek olarak Kıbrıs Türklerinin de rızası ve hem fikirliğiyle, birlik beraberliğiyle güç göstergesi haline dönüştürecek.

"BU ÜSLER ÇOK YÖNLÜ DEĞİŞİMİN HABERCİSİ"

Bu üsler SİHA ve İHA olması nedeniyle bölgenin dengelerini, kaderini ve tarihini değiştirecek bir üs niteliğinde sahiptir. Çünkü bölgede ve dünyada sayılı devletler de SİHA ve İHA üssü bulunmaktadır. KKTC'ye böylesine bir üssün Türkiye tarafından açılacak olması bölge dengelerini de değiştirecek güçtür. Bu üsler çok yönlü değişimin de habercisidir. Bu değişim şu açıdan önemlidir. Bir, enerji güvenliğinin sağlanmasında çok önemli bir güç olarak yer alacaklar. İki, hidrokarbon faaliyetlerinin korunup kollanmasında, boru hatlarının döşenmesinde, sahillerin güvenliği ve korunmasında, göçmen kaçakçılığında, insan kaçakçılığında, esrar kaçakçılığında pek çok yönlü denetim, koruma alanının yayılma kapasitesinin de bu üslerle artık gerçekleştiğini görebiliriz.

KKTCye İHA ve SİHA üssü Burası çok yönlü değişimin habercisi

16 Aralık 2019 tarihinde Dalaman’daki üssünden Kalkan Bayraktar TB-2 modeli silahlı insansız aracı, 5 saatlik bir uçuşun ardından KKTC’nin Geçitkale Askeri Hava Üssüne inmişti.