Gündem ‘Kömür kullanımı sıfırlanmalı’

‘Kömür kullanımı sıfırlanmalı’

27.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ümit Şahin, Türkiye’nin imzaladığı Paris Anlaşması’nın derhal Meclis’ten geçirilmesi gerektiği, aksi takdirde iklim finansman kaynaklarından yararlanılamayacağı uyarısında bulundu.

‘Kömür kullanımı sıfırlanmalı’

 

ÖNDER YILMAZ Ankara - 2021’den itibaren yeni kömürlü termik santral yapımı, yeni kömür madenleri, petrol ve doğalgaz kuyuları için lisans verilmemesi, kömürün elektrik ve ısı üretimindeki payının 2035’te sıfırlanması gerektiğini söyleyen Şahin, “Elektrik sektörü 2040’larda fosil yakıtlardan tamamen arındırılmalı. Yeni yapılan binalar sıfır karbonlu olmalı” dedi. Şahin önerilerini şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

- 2021’den itibaren yeni kömürlü termik santrallerin yapımı, yeni kömür madenleri, petrol ve doğal gaz kuyularının açılması için lisans verilmemeli.

- Kömürün elektrik ve ısı üretimindeki payı 2035 civarında sıfırlanmalı ve elektrik sektörü 2040’larda fosil yakıtlardan büyük ölçüde ya da tamamen arındırılmalı.

- 2030’dan itibaren yeni satılan motorlu taşıtların önemli bir bölümü, yük taşımacılığı da dâhil olmak üzere, elektrikli olmalı.

- 2030’dan itibaren yeni yapılan bütün binalar sıfır karbonlu olmalı.

- 2050’ye kadar elektrik sektöründe yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefi konulmalı.

- Depolama teknolojileri yaygın kullanılmalı, yenilenebilir enerjiyle uyumlu iletim ve dağıtım şebekeleri kurulmalı.