Gündem 81 ilde oy verme işlemi tamamlandı! Gözler seçim sonuçlarında

81 ilde oy verme işlemi tamamlandı! Gözler seçim sonuçlarında

14.05.2023 - 17:38 | Son Güncellenme:

Türkiye, beş yıl boyunca görev yapacak olan 13. Cumhurbaşkanını ve 28. Dönem parlamentosunu seçmek için sandıkta oy kullanımını gerçekleştirdi. Saat 08.00 itibarıyla başlayan oy verme işlemi saat 17.00'de sona erdi.

81 ilde oy verme işlemi tamamlandı Gözler seçim sonuçlarında

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu.

Haberin Devamı

Bugün yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullanma işlemli için sandık başına gitti. Saat 17:00 itibariyle 81 ilde oy verme işlemleri tamamlandı. Yurt içinde 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy vermek için sandığa gitti. Cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172.

2023 seçimleriyle ilgili tüm detaylar milliyet.com.tr'de...

YSK BAŞKANI YENER: YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

YSK Başkanı Ahmet Yener oy verme işleminin bitmesinin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Yener açıklamasında, "Yasa gereği saat 16.59’da oy vermeye gelen vatandaşlarımızın kimlikleri alınarak oy verme işlemler devam etmiştir. Cumhurbaşkanı adaylarımıza hayırlı olmasını diliyoruz. Yayın yasağı ile ilgili olarak da saat 18.30 itibarıyla yayın yasağını kaldırmış bulunmaktayız. Değişik kanallardan basın mensuplarımıza veri girişi olmaktadır. Kamuoyunun YSK’nın geçici sonuçları açıklamasını beklemesini saygı ile duyururuz"dedi.


RTÜK'TEN YAYIN YASAĞI AÇIKLAMASI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin sosyal medya hesabından "YSK kararlarına göre Seçim sonuçlarının 21:00’den önce verilmesi seçim yasakları kapsamındadır. YSK’nın bu saati daha erkene çekme yetkisi bulunmaktadır. Aksi bir düzenleme duyurulmadığı müddetçe seçim sonuçlarının ekrana getirilmemesi kanuni bir zarurettir. Önemle duyurulur" mesajını paylaştı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oy verme işlemi bittikten sonra sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Demokrasi kahramanlarımıza seslenmek istiyorum. İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın. Millet iradesinin tam ve doğru biçimde tecelli etmesi sizin kararlılığınıza bağlı. Göreceksiniz, yorgunluğunuza değecek" dedi.

Haberin Devamı
YSK'DAN YENİ AÇIKLAMA

YSK Başkanı Yener, "Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oy verme işlemleri sonuçlanmış, Kurula şu ana kadar yansıyan olumsuz durum söz konusu olmamıştır." dedi.

ERDOĞAN'DAN SANDIK MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sandıkların kapanmasının ardından açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Twitter'dan yaptığı açıklama şöyle:

Değerli dava ve yol arkadaşlarım... Oy verme işlemi ülkemiz genelinde, hamdolsun, demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandı. Şimdi, her zaman olduğu gibi sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti. Sonuçlar kesinleşinceye kadar milletimizin iradesini korumaya devam!..

SAAT 17.00'DE SANDIKLAR KAPANDI

Türkiye 14 Mayıs seçimleri için sandık başına gitti. 81 ilde oylar şu dakika itibarıyla sayılmaya başlandı.  Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak. Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

Haberin Devamı
ÖMER ÇELİK OYUNU KULLANDI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adana'da oyunu kullandı. Türkiye’nin en büyük kazanımının özgürce ve şeffaf biçimde seçimleri yürütebilmesi olduğunu belirten AK Parti’nin Adana milletvekili adayı da olan Çelik, “Milletimizin en büyük kazanımı, cumhuriyetimizin değerleri ve demokrasimizin işleyen bir demokrasi olmasıdır” dedi.

FUAT OKTAY OYUNU KULLANDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Ankara'da oyunu kullandı. Oy kullanma işlemi sonrası açıklamalarda bulunan Oktay, "Bugün bayram havası içerisinde tüm Türkiye'de seçimler için sandık başındayız. Çok yoğun bir katılım var. İnşallah Türkiye için hayırlı olacak. Çok güçlü bir Türkiye için Türkiye Yüzyılına yürüyeceğiz. Doğru adam için sözde kararda milletimizindir. Türkiye için güzel günleri hep birlikte yaşayacağız."


FATİH ERBAKAN OYUNU KULLANDI

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan oyunu kullandı. Erbakan burada yaptığı açıklamada, " Seçim süreci bugüne gelene kadar gayet olumluydu. Bizim kendi aday olduğumuz İstanbul 2. bölgede gayet olumluydu. Parti sayıları bu kadar fazla olunca zarfa yerleştirmek de zor oluyor. Bu seçimde çok daha büyük bir pusula var." dedi.



 

 

Haberin Devamı
BAHÇELİ OYUNU KULLANDI

MHP lideri Devlet Bahçeli Ankara'da Anıttepe Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Bahçeli burada yaptığı açıklamada, "İnşallah milletimize hayırlı uğurlu olsun. Tüm siyasi partilere hayırlı olsun, başarılar diliyorum. Seçim sonuçlarını partimizden takip edeceğim." dedi.


MUSTAFA DESTİCİ OYUNU KULLANDI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici oyunu kullandı. Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Destici, "Türkiye bugün tarihi ve kritik bir seçim gerçekleştiriyor. Sandık güvenliği konusunda, kimsenin bir endişesi olmamasını istirham ediyorum. Türkiye'de seçimlerin en güvenli yapıldığı, sandık görevlilerinin özverili bir şekilde görev yaptığı bütün oyların açık ve şeffaf bir şekilde sayıldığı seçimleri gerçekleştiriyor. Katılımı daha da yüksek bir seçim bekliyoruz. Vatandaşlarımızın ülkemiz için yapılan bütün yatırımları düşünerek oy kullanacaklarını düşünüyorum. Başarı dileklerimi Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için ve partimiz Büyük Birlik Partisi için diliyorum" dedi.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE EŞİ EMİNE ERDOĞAN OYUNU KULLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan İstanbul'da oyunu kullandı. Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Oyumuzu kullandıktan sonra söylenecek en önemli şey Türk demokrasisi için sabah saatleri itibariyle takipteyim. Olaysız, sıkıntı yaşanmadan süreç devam ediyor. En önemlisi deprem bölgesindeki oyların kullanımı idi. Vatandaşlarımız büyük şevkle oylarını kullanıyorlar. Burada da bir sıkıntı yok. Akşam sayımlardan sonra ülkemiz milletimiz için, Türk demokrasisi için hayırlısı ile bir geleceği niyaz ediyoruz. Bütün seçmenlerimizin akşam 17'ye kadar endişeye kapılmadan oylarını kullanmaları Türk demokrasisinin gücünü göstermesi anlamında çok önemli. Bütün sandık kurulu üyelerine başarılar diliyorum." dedi.


Haberin Devamı
TBMM BAŞKANI ŞENTOP OY KULLANDI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oyunu kullandı.

MUHARREM İNCE OYUNU KULLANDI

Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce oyunu kullandı. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Ankara Çankaya'da oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra kaset komplosu üzerine açıklamalarda bulunan İnce: Kendimi, onurumu, şerefimi Türk Devletine emanet ettim' dedi.


 

KILIÇDAROĞLU VE YAVAŞ OY KULLANDI

Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile oy kullanacağı Çukurambar Mahallesi'ndeki Arjantin İlkokulu'na geldi. Sevgi gösterileriyle karşılanan Kılıçdaroğlu ile eşi Selvi Kılıçdaroğlu, 4221 numaralı sandıkta oylarını kullandı. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, sandığa gidip oy kullanan bütün seçmenlere teşekkür ederek, sevgi ve saygılarını sundu. Kılıçdaroğlu, "Hepimiz demokrasiyi çok özlemişiz. Hepimiz birlikte olmayı çok özlemişiz. Hepimiz kucaklaşmayı çok özlemişiz. Bundan sonra göreceksiniz, inşallah bu ülkeye baharlar gelecek ve baharlar hep devam edecek." diye konuştu.


 

Haberin Devamı
SİNAN OĞAN OYUNU KULLANDI

ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan oyunu kullandı. Oğan, "Memleketimize, milletimize hayırlı olsun. Herkes oy kullansın. Bu seçimi bayram havasında geçirelim" dedi.


YSK BAŞKANI'NDAN UYARI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener,  Ankara’da oy kullandıktan sonra açıklama yaptı. Yener, Cumhurbaşkanlığı seçimi pusulasında Muharrem İnce'nin üzerinin çizildiği iddiasına yanıt vererek "Teyit edemediğimiz bir bilgi ama herhangi bir adayın pusulada üzeri çizilemez. Sabah saatlerinde gerekli bilgiler sandık görevlilerine tekrar iletildi." dedi.

 

MERAL AKŞENER OYUNU KULLANDI

İYİ Parti lideri Meral Akşener, İstanbul Üsküdar'da oyunu kullandı. Beylerbeyi'ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandıktan sonra Akşener, "Ülkemize ve tüm gençler hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.


BAKAN SOYLU OYUNU İSTANBUL'DA KULLANDI

Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'da oyunu kullandı. Oy kullanma işleminin ardından Bakan Soylu açıklamalarda bulundu. 


Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:


oplam 601 bin güvenlik görevlimiz görevinin başında. Yaklaşık 601 güvenlik görevlisinin yanı sıra 79 helikopter, 8 uçağımız da görevinin başında. 

Deprem bölgesiyle ilgili de oy kullanmada herhangi bir sorun söz konusu değildir. Seçim konteynerlerindeki oy verme işlemi sorunsuz olarak başlamıştır. Sabahın erkeninden itibaren geçen seçimlere nazaran daha yoğun oy kullanma var. Hayırlı ve uğurlu olsun.


 

BAKAN BOZDAĞ OYUNU KULLANDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oyunu kullandıktan sonra Şanlıurfa’da açıklamalarda bulundu. Vatandaşın iradesini sandıkta göstereceğini söylene Bakan Bozdağ, "Seçimlerimiz Şanlıurfa'mıza ve tüm Türkiye'ye hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

 

81 İLDE OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerini seçmek için bugün saat 08.00 itibarıyla sandık başına geldi. Saat 08.00 itibarıyla 81 ilde vatandaşlar oylarını kullanacabilecek.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP OYUNU KULLANDI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oyunu kullandı.

SANDIK YEMİNİ EDEREK GÖREVE BAŞLADILAR

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri, sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara geldi. Beykoz'daki Sedat Simavi  Ortaokulu'nda oy verme işlemini başlatmadan önce hazırlıklarını yapan görevliler, sandık başkanları tarafından söylenen kelimeleri tekrar ederek yeminlerini etti. 

 

2023 SEÇİM SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İl seçim kurulu kendine gelen tutanakların birer kopyasını siyasi parti ve bağımsız adaylara aynı anda teslim edecek. Seçim çevresinde kullanılan tüm mühürlü oy torbaları kurulun belirleyeceği adreste toplanacak. Bu sırada Yüksek Seçim Kurulu Seçim Bilişim Sistemi'ne işlenen oy sayıları ve sandık sonuç tutanaklarını eş zamanlı olarak siyasi partilere yayınlayacak. Böylece sonuçlar üzerinde denetim de gerçekleşecek.

Haberin Devamı

İşte, tüm bu sürecin sonunda geçici sonuçlar da ortaya çıkacak.

YSK cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarını 14 Mayıs saat 23.59’a kadar ilan edecek.