Gündem Mardin'de ve Gaziantep'teki katliam gibi kazalarda 3 tutuklama! TIR şoförünün ifadesi ortaya çıktı

Mardin'de ve Gaziantep'teki katliam gibi kazalarda 3 tutuklama! TIR şoförünün ifadesi ortaya çıktı

21.08.2022 - 19:25 | Son Güncellenme:

Gaziantep ve Mardin’de yaşanan iki trafik kazası Türkiye’yi yasa boğdu. Türkiye, Gaziantep’teki 15 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın şokundayken bir katliam gibi kaza da Mardin’in Derik ilçesinde meydana geldi. Derik'teki kazada ölen 20 kişinin cenazesi toprağa verilirken dikkat çeken detaylar da ortaya çıktı. Gelen son bilgilere göre, Mardin ve Gaziantep'teki kazalar nedeniyle 3 kişi tutuklandı.

Türkiye, dün yaşanan trafik kazalarıyla yasa boğuldu. Gaziantep’teki kazanın bir benzeri saatler sonra Mardin’in Derik ilçesinde meydana geldi. Saat 17.00 sıralarında freni boşalan gübre yüklü tır, 2 araca çarparak devrildi. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Kazayı gören çevredeki vatandaşlar olay yerine toplandı. Ekiplerin çalışmasının sürdüğü sırada gübre yüklü bir başka tır, hızla kalabalığın arasına daldı. Kaza yerinde bulunanlar panik ve korku içinde kaçmaya çalışırken, tır bir apartmana çarparak durabildi. Can pazarının yaşandığı kazada 1’i polis ve aralarında çocukların bulunduğu 20 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi ise yaralandı.

Haberin Devamı

"DÖRTLÜLERİ YAKARAK KORNAYA UZUN UZUN BASTIM"

Derik'te neden oldukları kaza sonrası gözaltına alınan ve güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'a getirilen 2 TIR sürücüsünün, SEGBİS ile ifadeleri alındı. TIR sürücülerinden U.G.'nin ifadesinde, "Rampadan inerken yavaş yavaş frene bastım. Ancak frenlerinin tutmadığını fark ettiğimde iyice frene asıldım. Ancak araç hızını kesmeyerek aksine daha da hızlanmaya başladı. Dörtlüleri yakarak kornaya uzun uzun bastım. Önüme çıkan araçlara çarpmamak için aracın direksiyonun sağa kırdım. Ondan sonra devrildim. Bazı vatandaşların beni araçtan çıkarmaya çalıştıklarını hatırlıyorum" dedi. Umut G. ifadesinde aracın bakımını bir ay önce yaptırdığını ve yüklediği gübrenin 27 ton olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

2 TIR SÜRÜCÜSÜ TUTUKLANDI

Sürücüler, SEGBİS ile alınan ifadelerinin ardından Derik nöbetçi Sulh Hukuk Hakimliğince Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak suçundan tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

ŞOFÖR TUTUKLANDI

Gaziantep-Nizip otoyolunda dün meydana gelen 15 kişinin hayatını kaybettiği 31 kişinin de yaralandığı kazaya neden olduğu için gözaltına alınan ve jandarmadaki işlemlerin ardından adliye sevk edilen otobüs şoförü Abdulkadir Memiş, savcılık sorgulamasının ardından nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Abdulkadir Memiş, nöbetçi hakimlik tarafından; 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

BAKAN SOYLU'DAN BÖLGEDE İNCELEME

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu beraberinde Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve Vali Mahmut Demirtaş ile birlikte Mardin’in Derik ilçesinde kazanın meydana geldiği bölgede incelemelerde bulundu. Yetkililerden kaza ve çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Soylu sabah saatlerine kadar hayatını kaybeden vatandaşların cenaze namazlarına ve defin törenlerine katıldı. Bakan Soylu daha sonra kazada hayatını kaybedenlerden vatandaşların taziye ziyaretlerinde bulunarak ardından hastanedeki yaralıları ziyaret edip geçmiş olsun dileklerini iletti.

Haberin Devamı

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Hayatını kaybedenlerin isimlerinin; İnan Berk, İbrahim Halil Has, İsa Ayebe, Ahmet Aktay, Ünal Ekinci, Bese Bağlayan, Mülkiye Acar, Hamit Akkoyun, Servan Tanrısever, Mihriban Tanrısever, Necla Önen, Bover Babur, Yahya Ergin, Kemal Dağ, Velat Dağ, İrfan Aktaş, Baran Açan, Hatip Denk, Sitti Abun, Fesih Dağ olduğu açıklandı.

Mardinde ve Gaziantepteki katliam gibi kazalarda 3 tutuklama TIR şoförünün ifadesi ortaya çıktı

ŞEHİT POLİS MEMURUYLA İLGİLİ ACI DETAY

Öte yandan ilk kazaya müdahale sırasında şehit olan polis memurunun kimliği belli oldu. Kazada hayatını kaybeden polis memuru Yahya Ergin’in 1 hafta önce Tekirdağ Şarköy’den Mardin’in Derik ilçesine tayin olduğu belirtildi. Çanakkale Ezine doğumlu olan 33 yaşındaki polis memuru Ergin’in 1 çocuk babası olduğu ve TEM Şube Müdürlüğünde görevli olduğu öğrenildi.

Mardinde ve Gaziantepteki katliam gibi kazalarda 3 tutuklama TIR şoförünün ifadesi ortaya çıktı

ŞEHİT POLİS SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Mardin'in Derik ilçesinde, 20 kişinin öldüğü ve 26 kişinin yaralandığı TIR kazasında şehit olan polis memuru Yahya Ergin’in (33) cenazesi, memleketi Çanakkale'nin Ezine ilçesinde toprağa verildi. Şehidin eşi Ebru Ergin, cenazeye polis yeleği giyerek katıldı.

Haberin Devamı

Mardin'in Derik ilçesindeki kazada şehit olan polis memuru Yahya Ergin'in Türk bayrağına sarılı tabutu, Mardin'deki törenin ardından uçakla Çanakkale Havalimanı'na getirildi. Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinden 1 hafta önce Mardin'e tayin olduğu öğrenilen şehit polisin protokol tarafından karşılanan cenazesi, ardından Ezine ilçesine bağlı Arasanlı köyündeki babaevine götürülerek, helallik alındı. Şehit polis için daha sonra köy meydanındaki Arasanlı Camisi önünde cenaze töreni düzenlendi. Törene İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünüvar, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman ile çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Mardinde ve Gaziantepteki katliam gibi kazalarda 3 tutuklama TIR şoförünün ifadesi ortaya çıktı

Haberin Devamı

EŞİ POLİS YELEĞİYLE UĞURLADI 

Şehidin eşi Ebru Ergin ve annesi Ayfer Ergin, Yahya Ergin’in Türk bayrağına sarılı tabutuna kapanıp, uzun süre gözyaşı döktü. Şehidin polis yeleği giyen eşi Ebru Ergin, "Ne olur çık gel, ne olur gitme. Seni öyle mi uğurladım dün?" diyerek, gözyaşı döktü. 

Şehidin ağabeyleri, Arasanlı köyü muhtarı Ersin Ergin ile Zeki Ergin de taziyeleri kabul etti. Şehit polis Yahya Ergin'in 1 yaşındaki oğlu Yiğit Eymen ise yakınlarının kucağında tabutun başına getirildi. Şehit polis memuru Ergin'in cenazesi, öğle vakti kılınan namazın ardından köy mezarlığında toprağa verildi.

Mardinde ve Gaziantepteki katliam gibi kazalarda 3 tutuklama TIR şoförünün ifadesi ortaya çıktı

İLK İFADE ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan ilk kazayı yapan TIR sürücüsünün ifadesi ortaya çıktı. CNN TÜRK Muhabiri Ceylan Sever TIR şoförünün ifadesini şu şekilde aktardı:

Irak'ın Zaho şehrine götürmek üzere yola çıktığını ifade ediyor. Ürünleri kime götürdüğünü bilmediğini söylemiş. Frenlerin tutmadığını fark ettiğinde iyice frenlere asıldığımı söylüyor. Hızının ne olduğunu bilmediğini söylüyor.

Araç bakımını bir ay önce yaptığını söylüyor. Yüklediği gübre miktarı için de TIR'ın 29 ton alabildiğini, kendisinin de yüklediği ton miktarının 27 ton olduğunu söylemiş. Kazayı yaptıktan sonraki durumu hatırlamadığını, insanların kendisini çıkarmak için bayıldığını söylemiş.

"BÜTÜN SÜREÇ TETKİK EDİLECEKTİR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Derik ilçesinde meydana gelen kaza yerinde incelemelerden bulunduktan sonra olaya ve sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanı Soylu, ülkenin Ardahan’dan Edirne’ye kadar hem yası, hem de acısının bugün Derik’te olduğunu ifade etti.

Gaziantep’te elim, acı bir trafik kazası olduğunu anımsatan Bakan Soylu, “Gün boyu onun acısıyla ıstırap içinde olurken akşamüstü Derik’te böyle bir aldık. İki tırın sebebiyet verdiği kazada şu ana kadar 20 vatandaşımız hayatını kaybetti. 26 yaralımız var. Yaralılarımıza Cenabı Allah’tan şifa diliyorum. Olay bütün yönleriyle birlikte savcılığımızca soruşturulmaktadır. İhmal, kasıt her ne ise bütün süreç tetkik edilecektir. Kolluk güçlerimizde bu konuda çaba içerisindedirler” dedi.

Mardinde ve Gaziantepteki katliam gibi kazalarda 3 tutuklama TIR şoförünün ifadesi ortaya çıktı


İnsanın boğazı düğümlediğini dile getiren Bakan Soylu, “Bir trafik kazasında 20 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine insanın söyleyeceği sözü kalmıyor. Devletimizin bütün imkan ve kabiliyetliyle kazazedemizin ve ailelerimizin yanındayız. Bizde sabaha kadar burada hem kazaya sebebiyet veren sürecin nasıl olduğunu, hem de bu konuda imin ihmali varsa tüm tespitleri arkadaşlarımız ve Emniyet Genel Müdürümüz burada. Valimiz burada ve buradaki arkadaşlarımızla birlikte bu değerlendirmeleri yapmış olacağız. Bir önceki kazayla ilgili bir polisimiz hayatını kaybederek şehit oldu. İki yaralı hastanedeler, iki gözaltımız var. İki şoför” ifadelerinde bulundu.

Mardinde ve Gaziantepteki katliam gibi kazalarda 3 tutuklama TIR şoförünün ifadesi ortaya çıktı

KAZANIN BOYUTU ORTAYA ÇIKTI

Feci kazaya dair gördüklerini İhlas Haber Ajansına anlatan görgü tanığı Veysi Danış, "İkinci tırın gelişi itfaiye, ambulansa ve araçlara çarptı. Ortalık kan gölüne döndü. Herkes akrabasına koştu, çoluk çocuğuna baktı" dedi.

İlk kaza olduğunda yardım amaçlı yaralılara müdahale ettiklerini söyleyen Veysi Danış, 15-20 dakika geçtikten kalabalığın toplandığı ifade etti. İlk kazadan 3 kişinin öldüğünü aktaran Danış, "O arada bizim yeğenimiz de vefat etti. Biz onunla ilgilenirken kalabalık oldu. O esnada bir baktık yukardan korna sesi geliyor. Meğerse ikinci tır freni patlamış.

Süratli bir şekilde kalabalığın içine daldı. O esnada ortalık katliam alanı oldu. Çok berbat bir şey oldu. Kaçan kaçana, çocuklar, yaşlılar o esnada tırın altında kalan bayağı insan kaldı. İlk kazada sağlık ekipleri müdahale ediyordu. Gaziantep’i konuşurken Antep’ten daha kötü olduk. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" şeklinde konuştu.