Gündem Matematik ve tarih yapan öne çıkacak

Matematik ve tarih yapan öne çıkacak

02.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üniversiteye giriş sınavları dün düzenlenen AYT ve YDT’lerle birlikte tamamlandı. Uzmanlara göre sınav orta zorluktaydı. Genel olarak bilgi gerektiren, birkaç kazanımın ölçüldüğü, aynı zamanda yorum isteyen sorulardan oluşan sınavda, Matematik ve Tarih, adayları çok zorladı. Matematik’te 1 sorunun hatalı olduğu iddia ediliyor

Matematik ve tarih yapan öne çıkacak

Matematik ve tarih yapan öne çıkacak
Üniversite adaylarının katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) dün tamamlandı. AYT’ye başvuran 2 milyon 19 bin 853 aday, 6 bin 746 binada sınava alındı.

Haberin Devamı

Adaylara sınavda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik’ten 40, Fen Bilimleri testinden 40 soru yöneltildi; 180 dakika süre tanındı. 131 bin 453 aday başvurduğu YDT ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yapıldı. Sınavda adaylara 80 soru soruldu.

Uzmanlara göre AYT’de müfredat dışı soru yoktu. Genel olarak orta ve zor düzeydeki sorulardan oluşan testin en zoru Matematik oldu. AYT genel olarak bilgi gerektiren, birkaç kazanım ölçüldüğü, yorum isteyen sorulardan oluştu. Testlere göre diğer yorumlar şöyle:

Matematik netleri düşer

- İrday Eğitim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday: Önceki yıllarda yapılan alan testlerindeki ilk 10 - 12 çok kolay, kolay ve orta düzeydeki sorular bu sınavda yer almamış. Sınavda 26 adet Matematik sorusu ve 14 adet Geometri (3 adet Trigonometri ve 11 adet Analitik ve Sentetik geometri) sorusu bulunuyor. Dün yapılan TYT Matematik testindeki soru senaryolarının birbirine yakın olması durumu bugünkü sınavda da karşımıza çıkmıştır.

Haberin Devamı

ÖSYM dün ve bugün yapılan sınavlarla Matematik ve Geometri’ye ait birçok konudan hiçbir soru sormamış, bu durum tüm konulara çalışan öğrencilerde mutsuzluğa neden oldu. 2017 LYS Matematik’te 80 soruda 16.15 olan Matematik ortalamasının bu yıl 40 soruda benzer bir projeksiyonla 8 civarında olması beklenirken bu ortalamanın çok ciddi bir oranda düşeceğini düşünmekteyiz.

- Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt: AYT’de öğrenciler özellikle Matematik’te zorlandı. Matematik’te 11 ve 12. sınıf ağırlıklı sorular sorulmuş. Bu soruları çözebilmek için konuları teorik olarak öğrenip, ispatlayarak çalışmak gerekmekte. Bir soruda hem Matematik hem Geometri derslerinin birkaç kazanımı birleştirilerek sorgulanmış. Matematik, diğer derslere göre zor olması nedeniyle sıralamada etkili olacaktır.

Fizik, yorum ağırlıklı

- Doğa Koleji Fizik Bölüm Başkanı İlhan Bulut: Sınav temel Fizik bilgileriyle çözülebilecek seviyede olup 11 soru yorum, 3’ü işlem sorusuydu. İşlem soruları, geçmiş yıllarda olduğu gibi işlem fazlalığı olmayan rahatlıkla çözülebilecek sorulardı. 11 ve 12. sınıf konuları eşit dağılmış, 1-2 soru haricinde sorular genelde tek bir kazanımı ölçecek nitelikteydi. Elektromanyetik dalga ve basit harmonik hareket konularından ikişer soru geldi. Sınavın kapsayıcılığı geniş değildi.

Haberin Devamı

- Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Kimya Bölüm Başkanı Nihan Şen: Kimya soruları, çalışan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği niteliktedir. Organik Kimya soruları biraz uzundu, Anorganik Kimya soruları işlem ağırlıklıydı.

- Bilfen Liseleri Biyoloji Bölüm Başkanı Taner Altunbaran: Sorular, kazanımlara uygun olarak bilgi ağırlıklıydı. 1 soru 11 ilişkili 9. sınıf programından, 6 soru 11. sınıf programından, 6 soru 12. sınıf programından geldi. Yorum içerikli 2 soru; bilgi içerikli 11 soru vardı. Soruların önceki sistemlerden ÖYS ile benzer olduğu görüldü.

- Bahçeşehir Koleji Türk Dili Ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Tuğba Aktaş: Türk Dili ve Edebiyatı’nda 24 sorunun 4’ü anlam bilgisi, 20’si edebiyat sorularından oluşmakta. Sınavda dil bilgisine dair soru yer almamakta. Divan edebiyatına ait sorular ağırlıklıydı. Edebiyat sorularının üç tanesi çeldiricisi kuvvetli ve öğrencileri zorlayacak nitelikte. Bunların dışında sınav sorularının geneli, temel anlam bilgisini ölçmekte. Bu durum ÖSYM’nin açıkladığı sınav mantığına paraleldir.

Haberin Devamı

Tarih, adayları zorladı

- Doğa Koleji Tarih Bölüm Başkanı Cem Şimşek: Tarih soruları genel olarak bilgiyi ölçen sorulardı. Sosyal Bilimler-2 testinden gelen 11 soru, Sosyal Bilimler-1’den gelen sorulara göre daha ayrıntılı bilgi içermekte. Sosyal Bilimler-2’de, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konularından 2 soru gelmiş. Birden fazla kazanımı ölçen sorular yer almış. Tarih sorularının ayırt edici olduğu söylenebilir.

- Nesibe Aydın Okulları Coğrafya Zümresi: Coğrafya soruları geçen yıla göre daha net ve anlaşılırdı. Soruların zorluk seviyesi orta düzeyde. Bilgi ve bilgiyi yorumlamaya yönelik sorulardan oluşan coğrafyayı her düzeydeki öğrenci rahat bir şekilde çözülebilmiştir.

Haberin Devamı

Önceki yıllarla benzerdi

- Bilfen Liseleri Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Aslıhan Sezen: Felsefe grubunda, geçmiş yıllara paralel sorular soruldu. Seçici sorular, psikoloji ve mantık alanlarındaydı. Bu sorular tümüyle bilgi ağırlıklı ve kavram analizi niteliğindeydi. Sosyoloji basit ve paragraf çözümlemesini gerektiren sorulardı.

- Nesibe Aydın Okulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Zümresi: Sorular, 2017 LYS-4 ile aynı seviyedeydi. Bilgi gerektiren sorulardan biri yaşayan dünya dinlerinden, diğeri Hz. Muhammed’in (S.A.V.) sünnet çeşitlerinden geldi. Bu iki soru öğrencileri zorladı.

‘Bu yıl harcandık’

YKS’nin ikinci oturumuna giren adayların Twitter üzerinden sınavla ilgili yorumları şöyle:

@eliifsnl Sayısalcı diye girip, sözelci olarak çıktım teşekkürler.

@bhdrsila Sayısalcılar olarak güzel harcandık bu sene.

@SlaAlim58 Birinde 81 hamurla uğraştırır, birinde 99 top çevirtir. Oyun istiyorsan oynayalım ama ben bu oyunu sevmedim.

@bedirinhm Dün süre, bugün beynim yetmedi.

@Ahmet7Er Yok neymiş, ÖSYM okuduğunu anlayabilen öğrenciler istiyormuş. Biz de sorduğu anlaşılabilen sınav sistemi istiyoruz, hadi bakalım.

@tanergke12 #ayt2018 neden mi üç saat? Fen yapamayan Edebiyat yapıp TM’ci oldu, Matematik’te zorlanan TM’ciler, sosyale saldırdı. Sözelci garibanlarım ise 99’a kadar sayıp bir ihtimal ile Cemi aradı.

@meriwinchesterx Bu sene üniversitelere öğrenci alınmayacak herhalde, bu soruların başka açıklaması olamaz.

@_batuhanbalci Seneye gireceklere tavsiyem, çalışmayın zaten çalıştıklarınızdan sormayacaklar.

@beyzatrz 2017 mezunlarının gözü yaşlı… LYS’nin kıymetini bilemedik.

@merverdeenn Alan yeterliliğimi bırakın, ben alanımı bile bilmiyormuşum.

@demigodfpj Şu Matematik sorularını lisedeki Matematik öğretmenlerine sorsalar kaç tanesi full çeker merak ediyorum.

Hatalı soru iddiası

Mehmet İrday Matematik’te 1 sorunun iptal olduğunu iddia ediyor. Soru için ÖSYM’ye itirazda bulunacağını açıklayan İrday’ın görüşü şöyle:

Düzgün dörtyüzlü de hareket eden karıncalarla ilgili olasılık sorusunun sözel metni çok açık ve net olmaması nedeniyle soruda bilimsel hata var. Soruda iki eksik ifade var. 1. Hareketlilerin harekete aynı anda başladığı ifadesi soruda verilmeliydi. 2. Hareketlilerin hızlarının eşit olduğu ifadesi de soruda verilmeliydi. ÖSYM sorunun cevabını 1/3 olarak ilan etti. Seçeneklerde yer alan 1/9 seçeneğinin de oluşu maalesef soruyu adaylar için sıkıntılı bir duruma düşürdü. Bu soruda yapılan hatanın bir benzeri 2013’teki YGS Matematik testinde yer alan Abaküs sorusunda da yapılmış ve soru iptal edilmişti.

Matematik ve tarih yapan öne çıkacak