Gündem ‘Mutsuzum’ diyen köy tavuğu yesin

‘Mutsuzum’ diyen köy tavuğu yesin

28.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Beslenme uzmanı Hatice Sultan Kirişci, köy tavuğu, elma, kuşkonmaz ve balık yağının mutsuzluğa iyi geldiğini açıkladı.

‘Mutsuzum’ diyen  köy tavuğu yesin

Çağın vebası haline gelen depresyon birçok hastalığı da tetikliyor. Beslenme ve diyet uzmanı Hatice Sultan Kirişci, köy tavuğu, elma, kuşkonmaz ve balık yağının sinire, mutsuzluğa iyi geldiğini söyledi. Kirişci, “Köy tavuğu, içerisindeki B6 vitamini sayesinde mutluluk hormonu dediğimiz serotonin ve dopamin hormonunun aktif hale gelmesine yardımcı oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Hücreler onarılıyor

Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Sultan Kirişci, kişiyi ruhen ve bedenen rahatlatacak formülleri şöyle sıraladı:

- Köy Tavuğu: İçerisindeki B6 vitaminini sayesinde mutluluk hormonu dediğimiz serotonin ve dopamin hormonunun aktif hale gelmesine yardımcı oluyor.

- Elma: Elmada bulunan B vitamini, fosfor ve potasyum, insan vücudunda zarar görmüş hücrelerin onarımına yardımcı oluyor. Bu sayede hücreler onarıldığı için depresyonu önlemede yardımcıdır.

- Kuşkonmaz: Depresyonun etkilerinden biri olan düşük folik asidin yükselmesine yardımcıdır.

- Balık yağı: Çalışmalar depresyondaki kişinin Omega 3 seviyelerinin düşük olduğunu gösteriyor. Beynin ve vücudun rahatlayabilmesi için Omega 3 alımı çok önemlidir. Omega 3 en fazla balık yağında bulunur.

Haberin Devamı

‘Ekmek-reçel enerji azaltır’

En önemli öğünün kahvaltı olduğunu vurgulayan Kirişci şunları söyledi: “Kahvaltıda şeker oranı yüksek beyaz ekmek, kızarmış patates, reçel, poğaça, börek tüketirseniz, kan şekeriniz hızla yükselir ve aynı hızla düşer. Kan şekerinde ani dalgalanma sonucunda hem kilo alımınız başlar hem de halsizlik, yorgunluk ve asabiyet oluşabilir. Tatlı krizinizi kesmenize yardımcı olacak en güzel besin, hurmadır. İkindi ara öğününüzde şekersiz Türk kahvesi ve 3-4 adet hurmanın yanında ceviz, çiğ badem veya fındığı tercih edebilirsiniz.”

Tarçınlı süt için, rahat uyuyun

Kirişçi, “Ne kadar öğün tüketirseniz tüketin, en son öğünün yatmadan 3 saat önce bitmiş olması gerekiyor. Örneğin bir porsiyon meyve, kepekli galeta, bir avuç içi leblebi tüketebilirsiniz. Daha hafif geçirmek istiyorsanız, bir bardak tarçınlı süt, cacık, yoğurt ya da içine istediğiniz meyveyi katabileceğiniz yoğurt yiyebilirsiniz” dedi.

Yazarlar