02.08.2009 - 00:26 | Son Güncellenme:
ÖSS TERCİH REHBERİ 2009 - 24 / Sibel Kahraman
UOLOP programlarıyla ilgili bilgi vermeye bugün de devam ediyoruz. UOLOP programını başarıyla tamamlayan öğrencilere, her üniversiteden bir tane olmak üzere iki ayrı diploma veriliyor. Örneğin, İstanbul Teknik Üniversitesi ve New Paltz Üniversitesi tarafından yürütülen “Lisans/Bachelor of Arts/ Bachelor of Science” diplomasına yönelik “İşletme” programını başarıyla tamamlayan bir öğrenci iki ayrı diplomayı almaya hak kazanıyor.
Birinci diploma İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından verilen lisans diploması. Bu diplomanın üzerinde “SUNY New Paltz Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen program sonunda İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından verilmiştir” ibaresi bulunuyor.
İkinci diploma ise SUNY New Paltz Üniversitesi tarafından verilecek bir lisans diploması. Bu diplomanın da üzerinde “İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen program sonunda SUNY New Paltz Üniversitesi tarafından verilmiştir” ibaresi yer alıyor.
Öğrenciler çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programının akademik gereklerini yerine getirmeden diplomalardan herhangi birini almaya hak kazanamazlar. Bir başka ifadeyle örneğin Türkiye tarafındaki gerekler tamamlandığı halde henüz yurtdışı tarafındaki gerekleri tamamlamamış olan bir öğrenciye Türkiye’den de yurtdışından da diploma verilmiyor.
Yatay geçiş
- Öğrencinin öğrenim görmekte olduğu bir UOLP’den aynı üniversite bünyesindeki diğer bir UOLP’ye geçiş, öğrencinin kayıtlı olduğu ortak üniversitesinin onay vermesi ve Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik’te yer alan diğer koşulların sağlanması durumunda mümkün olabiliyor.
- Türkiye’deki bir üniversitenin UOLP’sinden, Türkiye’deki başka bir üniversitenin UOLP’sine yatay geçiş yapılamıyor.
- Bir UOLP’den, yurt içindeki diğer eğitim programlarına yatay geçiş öğrencinin UOLP’ye yerleştiği yıldaki ÖSS puanının yatay geçiş için başvuruda bulunduğu programın o yılki taban puanından az olmaması ve Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelikte yer alan şartları taşıması halinde mümkün olabiliyor.
Bunları biliyor musunuz?
- 2008 ÖSYS’de, devlet üniversitelerindeki Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşen 5 bin 516 adayın 3 bin 426’sı genel liselerden, 1053’ü yabancı dil ağırlıklı lise ve özel liselerden, 545’i Anadolu liselerinden mezundu.
- 2008 ÖSYS’de 15.929 kişinin ilk tercihi Türk dili ve edebiyatı oldu. Tercih formlarında Türk dili ve edebiyatı bölümleri 239.008 kez tercih edildi.
2008 ÖSYS’de Türk dili ve edebiyatı bölümlerinde okul birincilerine ayrılan 168 okul birinciliği kontenjanına 20 birinci yerleşti. Bunlar dışında bir okul birincisi de genel kontenjandan Türk dili ve edebiyatı bölümüne girdi.
- Gözde Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden Boğaziçi Üniversitesi
Türk Dili ve Edebiyatı programını geçen sene 379 kişi birinci sırada tercih etti, ancak 38’i buraya yerleşmeyi başarabildi.
- 2008 ÖSYS’de Türk dili ve edebiyatı bölümlerinin engelli kontenjanlarından faydalanan 11 aday oldu. 78’si devlet üniversitelerinde, 3’ü de vakıf üniversitelerinin tam burslu bölümlerinde olmak üzere toplam 283 aday Türk dili ve edebiyatı bölümünü kazandığı halde kayıt yaptırmadı.
Özel koşullara dikkat
Merkezi yerleştirme işlemi ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayın kaydını yaptırabilmesi, ilgili yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşulları taşımasına bağlı. Adayın, internet ortamında bir programı kazandığının yazılmış olması bu adaya, ilgili programın öngördüğü diğer koşulları taşımadan kayıt yaptırma hakkı vermez.
Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik, mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığı’nca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanının elverdiği bir programa (burslular hariç) yerleştirilir.
Tablo-6A’ya göre 0.8 katsayısı veya ek puan veya sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilen aday, kayıt sırasında okul türü veya alanını belgelendirmek zorundadır. Tablo-6’da yer alan okul türü veya alandan mezun olduğunu belgelendiremeyen aday yerleşmiş olduğu programa kayıt hakkını kaybeder.
Detayların yansıttığı kalite
İş ya da tatil gereği ara sıra yurtdışına gitme fırsatım olur. Yıldan yıla bu seyahatlerin yoğunluğu değişir. Düşünüyorum da son bir yıl içinde 13 haftamı yurtdışından geçirmişim. Tabii bu ziyaretler insanın kendisini geliştirmesini ve bazı detayları fark etmesini sağlıyor. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ziyaretlerde, üyelik yolundan olan ülkemizin eksiklerini ve fazlalarını görme imkânı yakalıyor insan.
Avrupa Birliği’nin lider ülkeleri diyebileceğimiz Almanya, İngiltere, Hollanda gibi ülkelerde her şeyin A’dan Z’ye planlı şekilde inşa edilmiş ve kurulmuş olmasının günlük yaşamı kolaylaştırdığını fark ediyorsunuz. Her şey inceden inceye düşünülmüş. Örneğin, saati öğrenme ihtiyacı hissettiğiniz anda kafanızı kaldırmanız yeterli. Çünkü birileri daha önceden buna ihtiyaç duyacağınızı düşünmüş ve oraya bir duvar saati koymuş. Yolunuzu kaybettiğinizi hissettiğiniz anda, şöyle bir etrafınıza baktığınızda sizi yönlendirecek bir işaret ile karşılaşıyorsunuz. Planlama aşamasında detaylara verilen önem, uygulama aşamasında her şeyin su gibi akmasını sağlıyor. Her şey detaylarda saklı belki de. Hatta detaylara önem verebilmiş olmak bir ülkenin ya da kurumun kalitesinin göstergesi sayılmalı. Zira ancak temel işlevlerini yerine getirme ve kalite konusunda süreklilik yakalamış kurumların detayları düşünme fırsat ve enerjisi olabiliyor.
Avrupa ülkelerinde engelli insanların yaşamlarını kolaylaştıracak detayların günlük yaşama entegre edilmiş olması dikkati çekiyor. Özellikle görme ve yürüme engeli olanların kolayca toplum yaşamına adapte olabilmesi için sokak ve binalarda yapılmış düzenlemeler, “muasır medeniyet seviyesine” ulaşmanın önemli bir göstergesi olarak kabul edilmeli.
Ben bu konuda ülkemizde üniversitelerin öncü rol oynaması gerektiğini düşünüyorum. Üniversitelerdeki mimari düzenlemelerin engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına göre yapmış olması gerek. Bu öngörü ile yapılmamış binalarda da eğer mümkünse iyileştirmeler yapılmalı en azından bu yönde niyet oluşturulup gelecekte aksiyona geçilmeli.
Tercih döneminin son günlerinde yaptığınız üniversite ziyaretlerinde, şöyle bir durun ve etrafınıza bir de detayları yakalamak için bakının... Zira detaylar kaliteyi yansıtır, bunu unutmayın.
Sorun, yanıtlayalım
Genel lise EA-2 öğrencisiyim. Puanım 236.039. Kıbrıs üniversiteleri ve 2 yılllık MYO yazmak istiyorum. Tercih sırasında öncelik 4 yıllık mı olmalı?
Size önerimiz öncelikle 4 yıllık lisans programlarını tercih etmeniz. İki yıllık MYO önlisans programlarını şu anda tercih etmeniz yerine, eğer ilk yerleştirmede 4 yıllık bir yere yerleşemezseniz, ekim ayındaki ek yerleştirmeyi beklemeniz daha akıllıca gözüküyor.
MYO programlarında hem ilk yerleştirmede boşluklar kalıyor, hem de buraları kazananların bir kısmı kesin kayıt yaptırmadığı için buralarda boşluklar oluşuyor. Dört yıllık bölümler ile ilgili sadece KKTC üniversiteleri ile sınırlı değilsiniz. Kılavuzdaki Tablo 4’te kendi başarı sıranızdan daha geride bölümler bulmakta zorlanabilirsiniz, ancak geçen sene kontenjanı dolmamış bölümlerin taban puan ve başarı sıralarının kılavuzda “boş” olarak gösterildiğini unutmayın.
Bu bölümler sizin için yerleşme olasılığı yüksek bölümlerdir. Örnek vermek gerekirse, Yeditepe Üniversitesi Almanca İşletme, İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği İlişkileri, Okan ve Işık üniversitelerindeki eşit ağırlıklı programlar, eğer geçen sene sınava girip tercih etmiş olsanız girebileceğiniz bölümlerdir. Geçen sene dolmayan bölümler dışında, taban başarı sırası 400.000’den geride kapanmış programlara da yerleşme şansınız olabilir. Bunun nedeni bu sene barajı geçen aday sayısının az olmasıdır.
YARIN:
- Baraja dikkat
- Örnek tercihler
- Sorularınızın yanıtları