Gündem Oruç tutmanın sağlığa yararları nelerdir?

Oruç tutmanın sağlığa yararları nelerdir?

12.05.2018 - 12:18 | Son Güncellenme:

Sağlık ve oruç, birbirleriyle çok ilişkili kavramlardır. Çünkü oruç tutmak, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Sadece 30 gün süre ile hem bedeni hem de ruhu sağlığa ulaştırmak, oruç ibadeti ile mümkün kılınmıştır. Dolayısıyla oruç tutmak, nefis terbiyesinin yanı sıra, vücudun sağlığa kavuşması açısından çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için büyük faziletlere sahiptir.

Oruç tutmanın sağlığa yararları nelerdir

Oruç tutmanın zayıflamaya etkisi

Haberin Devamı

Sağlık ve oruç kavramları birlikte ele alındığında, zayıflamayı göz ardı etmek mümkün olmaz. Çünkü sağlıklı bir şekilde zayıflamanın anahtarı oruç tutmaktır. Sahur ve iftar arasında herhangi bir şey yiyip içmemek, midenin dinlenmesine ve sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine fayda sağlar.

Açlığa karşı koymaya etkisi

Zayıflamak için diyet yapmak gerekir. Ancak diyetin uygulanmasındaki en zor kısım, açlığa karşı koyamaya çalışmaktır. Bu nedenle uygulanmakta olan diyetlerin birçoğu başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Ancak, oruç tutma ile bünye, açlığa alışır ve sürekli yemek yeme isteği yavaşça kaybolur.

Oruç tutmanın insan ömrüne etkisi

Sağlık ve oruç kavramlarının insan ömrüyle ne ilgisi var gibi bir soru herkesin aklından geçebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre oruç tutmak, insan ömrünü uzatmaya birebir etkilidir. İnsan yaşamını metabolizmanın yavaşlaması kısaltır. Ancak oruç tutma ile metabolizma hızlanır ve insan ömrü de sağlıklı bir şekilde uzar.

Haberin Devamı

Zihinsel fonksiyonları arttırmada oruç tutmanın etkisi

Oruç tutmak sadece yeme alışkanlığını değil, zihinsel fonksiyonları dahi etkileyen bir ibadettir. Sağlık ve oruç bir arada anıldığında, insan zihnine ve ruhuna olan fayda göz ardı edilemez. Yapılan araştırmalara göre yeni kök hücrelerin oluşması, oruç tutma ile mümkündür. Dolayısıyla zihinsel fonksiyonları geliştirmek için oruç tutmak, büyük bir öneme sahiptir.

Orucun ruhsal etkileri

  • Oruç tutmak, zenginlerin ve fakirlerin dayanışmasını sağlar. Dolayısıyla zenginlerin, aç olan insanların hallerinden anlamasında etkili olur ve bu insanlara yardım etmeyi güdüler.

  • Oruç ibadeti, ruhun arınmasını sağlar. Sağlık ve oruç sadece fiziki değil ruhun temizlenmesinde de önemlidir.

  • Oruç tutmak inanların, her türlü kötü söz ve davranışlarda bulunmasından alıkoyar. Dolayısıyla ruhun tüm kötülüklerden uzaklaşmasını sağlar.