Gündem Parsel pafta sorgulama yaparak arazi durumunu nasıl öğrenirim?

Parsel pafta sorgulama yaparak arazi durumunu nasıl öğrenirim?

06.05.2016 - 10:43 | Son Güncellenme:

Parsel pafta sorgulama işlemleri ile herhangi bir arazi hakkında bilgi sahibi olmak çok kolay. Parsel pafta sorgulama işlemleri internet üzerinden kısa sürede yapılabiliyor. Parsel pafta sorgulama işlemleri Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmiştir.

Parsel pafta sorgulama yaparak arazi durumunu nasıl öğrenirim

Parsel - pafta sorgulama işlemi ile birlikte bir arazi hakkında bütün bilgilere ulaşabilirsiniz. Arazinin kime ait olduğunu, kaç metrekare olduğunu, imarlı olup olmadığını, parsel bilgilerini, pafta bilgilerini ve ada bilgilerini parsel - pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Parsel - pafta sorgulama işlemi Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı bir işlemdir. Online olarak gerçekleştirebileceğiniz bu işlemi Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne giderek de gerçekleştirebilirsiniz. Bir yolculuğa çıktığınızda veya gezerken bir arsa, arazi gördüğünüzde bu yer sizin hoşunuza gidebilir. Aklınızda bir arsa üzerinde planınız veya projeniz varsa sürekli ihtiyacınız olan arsayı ararsınız. Bu arsayı gördüğünüzde kimin olduğunu veya projenizi gerçekleştirmek için uygun olup olmadığını öğrenebilmek için parsel - pafta sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz gereklidir. Genellikle inşaat sektöründe veya tarım sektöründe çalışan vatandaşlar bu sorgulama işlemini gerçekleştirmektedir. Bu vatandaşlara sürekli arsa veya arazi gerekli olduğu için arsa arama içindedirler. Aradığınız arsanın veya arazinin size uygun olup olmadığını da parsel - pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Yaşadığınız şehirde bulunan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne giderek parsel - pafta sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Parselin bir vakıfa veya devlete mi ait olduğunu yada bir bireye mi ait olduğunu parsel pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Parsel - pafta sorgulama işlemi ile birlikte ayrıca arazinin kaç metrekare olduğunu öğrenebilirsiniz.

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PAFTA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Parsel pafta sorgulama işlemini gerçekleştirmek için ilk önce parsel ve paftanın ne olduğunu öğrenmemiz gerekir. İmar yasaları baz alınarak sınırları belli olan arazilerin her parçasına verilen isim parseldir. Pafta ise belirli ölçeklere sahip büyük harita, plan veya modeli oluşturan her birine verilen isimdir. Bu bilgileri öğrendikten sonra parsel pafta sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Parsel pafta sorgulama işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden parsel pafta sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün Bilgi Teknolojileri Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube müdürlüğü internet sitesine giriş yapmanız gereklidir. Bu internet sitesine giriş yaptıktan sonra parsel pafta sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden parsel pafta sorgulama işlemini iki türlü gerçekleştirebilirsiniz. İdari sorgu veya coğrafi sorgu olmak üzere iki farklı şekilde sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İdari sorgu seçeneğini seçtiğinizde sayfaya il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel bilgilerini sisteme girmeniz gereklidir. Doğru bir şekilde bu bilgileri girdikten sonra arazinin bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca arazinin harita görünümüne de bu şekilde ulaşabilirsiniz. Diğer bir sorgulama şekli ise coğrafi sorgulama şeklidir. Bu sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz için sorgulama yapmak istediğiniz arsanın enlem ve boylam bilgilerini bilmeniz gereklidir. Eğer arsanın enlem ve boylam bilgilerini biliyorsanız sorgulama sayfasına arsanın enlem ve boylam bilgilerini girdikten sonra sorgula seçeneğini seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.