Gündem Patlamadan sonra ‘İngilizce kursu’ için dilekçe verilmiş

Patlamadan sonra ‘İngilizce kursu’ için dilekçe verilmiş

15.08.2008 - 03:46 | Son Güncellenme:

17 kız çocuğunun hayatını kaybettiği binada “herhangi bir kurs” izni alınmadığı belirtilirken, LPG sisteminin de standartlara uygun olmadığı saptandı

Patlamadan sonra ‘İngilizce kursu’ için dilekçe verilmiş

Konya Taşkent’teki Balcılar beldesinde bir öğretmen ve 17 kız öğrencinin öldüğü Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’ndaki patlamayla ilgili olarak Konya Valiliği tarafından oluşturulan inceleme komisyonu raporunu Vali Osman Aydın’a sundu. Raporda, herhangi bir kurs için izin alınmadığı, Kuran kursu verildiğine ilişkin herhangi bir belgeye rastlanmadığı, İngilizce kursu açma dilekçesinin ise patlamadan sonra sunulduğu belirtildi. Patlamayla çöken binadaki LPG sisteminin de standartlara uygun olmadığı saptandı.
Boğaçizi Özel Öğrenci Yurdu’nda 1 Ağustos günü saat 04.00’te meydana gelen patlama sonucu 3 katlı bina yıkılırken, bir öğretmenle 10 - 16 yaşlarındaki 17 kız öğrenci hayatını kaybetti, toplam 29 kişi de yaralandı. Facianın ardından Konya Valiliği, Vali Yardımcısı Abdullah Etil başkanlığında bir inceleme komisyonu görevlendirdi. Komisyonun incelemelerini tamamlayarak sunduğu raporu açıklayan Vali Aydın, LPG tankı sistemini kuran İpragaz firmasıyla ilgili olarak Hadim Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. İncelemede, yurtta Kuran kursu verilmesiyle ilgili bilgi ve belgeye ulaşılmadığını da ifade eden Aydın’ın açıklamasında şöyle denildi:

Binanın içine gaz doldu
“Çöken yurt binası 1993’te inşa edilmiş olup, 2000 yılında Boğaziçi Özel Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu olarak ruhsat alındığı anlaşılmıştır. Mutfakta kullanılan gaz sistemi, yaklaşık 2 yıl önce Konya’daki bir firmaya yaptırılmıştır. Dernek yetkilileri ayrıca, gaz sisteminin teknik kontrolünü yaptırmamıştır. Valilikçe görevlendirilen teknik elemanlarca hazırlanan raporlarla, binanın yıkılmasına gaz sızıntısı sonucu binanın içine gaz dolması ve bunun bir kıvılcımla patlaması sonucu oluşan basınçla olduğu tespiti yapılmıştır. Gaz sisteminin kurulmasında standardına uyulmadığı anlaşılmıştır. Patlama ile ilgili adli işlemler devam etmekte, 2 dernek yöneticisi ve yurt müdürü tutuklu olup, ayrıca gaz firması hakkında Hadim Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.

İzinsiz açtılar
Dernek yöneticilerinin haklarında izinsiz kız öğrenci yurdu açtıkları için işlem yapılması gerektiği vurgulanan raporda, denetlemelerde ihmali bulunan görevliler hakkında disiplin soruşturması açılması istendi. Sonra şu görüşlere yer verildi:Çöken yurt binasında Kuran kursu verildiğine dair herhangi bir bilgi ve belge tespit edilememiştir. Binada herhangi bir kurs için izin alınmadığı, İngilizce kursu açma dilekçesinin patlamadan sonra verildiği anlaşılmıştır.”