Gündem PKK’nın bahar kabusu başladı

PKK’nın bahar kabusu başladı

14.05.2024 - 06:56 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak’ın kuzeyindeki Pençe Kilit harekat bölgesinde baharın gelişiyle birlikte başlattığı havadan ve karadan süratli-sürekli operasyonlar ile kilidi kapatıyor.

PKK’nın bahar kabusu başladı

AYDIN HASAN Ankara - Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Milliyet’e yaptığı açıklamada kilidin kapanması konusunda dile getirdiği “Kıştan çıkmanın onlar için sona gidişi hızlandırdığı bir dönem oluyor diyelim” sözleri, terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyinde 33 yıl sonra barınamaz hale gelmeye başladığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

TSK, baharla birlikte terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki varlığına son vermeye yönelik sürekli operasyon konseptini şiddetli ve sürekli bir biçimde uygulamaya başladı.

Operasyonların önemli ayağını jetlerin yanı sıra SİHA’lar ile de sağlanan kesintisiz hava desteği oluşturuyor. Savaş uçakları, ani harekatlar için operasyonlara paralel olarak “havada bekler halde pozisyonda” devriye geziyor. Havadan ve karadan düzenlenen operasyonlar ile Irak ile Suriye’nin kuzeyinde 1 Ocak’tan itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı bine yaklaştı.

21 SIĞINAK İMHA EDİLDİ

Genelkurmay Başkanlığı’nın teröristle mücadele kayıtlarına göre; geçen hafta cuma ve cumartesi günleri seri operasyonlar ile terör örgütü PKK yoğun baskı altında tutuldu. 10 Mayıs cuma günü Pençe harekat bölgelerine düzenlenen hava harekatı ve SİHA atışları ile iki terörist etkisizi hale getirilirken örgüt hedefleri imha edildi. Aynı gün komandoların icra ettiği operasyonlarda ise iki mağara ve yedi sığınak kullanılamaz hale getirildi. Ağırlıklı olarak mühimmatların depolandığı cephanelik imha edildi. Cumartesi günü ise üç terörist hava harekatı ile etkisiz kılındı. Karadan yapılan operasyonlarda bir günde 14 sığınak kullanılamaz hale getirildi. 

Haberin Devamı

KOMUTAN ÜS BÖLGELERİNİ DENETLEDİ

Irak sınırına giden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hakkâri-Çukurca’daki Komuta Merkezinde devam eden faaliyetler hakkında bilgi aldı. Pençe-Kilit Harekâtı bölgesindeki komandoların üs bölgelerini de denetleyen Bayraktaroğlu, daha sonra Irak-Suriye sınırında yer alan Şırnak/Silopi’deki Altunbey Hudut Karakoluna geçti.

KANDİL’E OPERASYON

Milli Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada ise Irak’ın kuzeyindeki Kandil bölgesinde tespit edilen 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hâle getirildiği belirtilerek, “Terör inlerini yerle bir etmeyi azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz” denildi.

MİT’TEN NOKTA OPERASYON

TSK’nın yanı sıra MİT de Irak’ın kuzeyinde nokta operasyonlarını sürdürüyor. PKK’nın askeri kanadı HPG’nin Irak’taki konseyi içinde yönetici düzeyinde görev yapan “Şevger Çiya” Kod adlı Sedat Aksu, MİT operasyonu ile Gara bölgesinde etkisiz hale getirildi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, terör örgütü konumu nedeniyle Sedat Aksu’nun etkisiz hale getirildiğini uzun süre gizledi. Ancak sonra Aksu’nun ölümünü kabul etmek zorunda kaldı. MİT, Aksu’nun 2016 yılında Suriye’nin kuzeyinde Türk güvenlik güçlerine karşı planlanan eylemlerin talimatını verdiğini tespit etti. Ayrıca, Aksu’nun Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde PKK’nın genel cephane sözde sorumlusu olarak faaliyet yürüttüğü de öğrenildi. Bunun üzerine terörist, saha ajanları ile adım adım izlendi. Saha ajanları, Aksu’nun örgüt üst yönetiminden aldığı talimatla Pençe-Kilit harekât bölgesinde eylem hazırlığında olan örgüt mensuplarına silah ve mühimmat sağladığını belirledi. MİT, terörist Aksu’yu Gara bölgesinde nefes kesen bir takip sonrasında beraberindeki teröristlerle birlikte nokta operasyon ile etkisiz hale getirdi.