Gündem Rüzgâr ve dalgayla dans

Rüzgâr ve dalgayla dans

07.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sörfte Avustralya, ABD, Brezilya, iddialı ülkeler olsa da Türkiye’de de yılın 12 ayı sörf yapılabiliyor. Alaçatı, rüzgârı ve güvenli sörf deneyimiyle başı çekerken Marmaris, Gökçeada, İstanbul da adı geçen diğer yerler. Bu bölgelerde düzenlenen yarışmalar ve eğitimler turizm hareketliliğini artırıyor.

Rüzgâr ve dalgayla dans

Dalgalar ve rüzgârla dans edenlerin sporu sörf, yurt dışında çok popüler. Sörf turizminde iddialı birçok ülke var. Bazı ülkeler, yeni başlayanlara hitap ediyorken bazısı ise profesyonellere yönelik. Özellikle Avustralya, Brezilya, İspanya, ABD dünyadaki en önemli sörf noktalarına sahip.

Haberin Devamı

Brezilya’da Rio de Janerio sahilleri, her beğeniye ve tecrübeye göre farklı seçenekler sunuyor. Ülkede deneyimli sporcuların tercihi ise Baixo ve Reserva. Yine Avustralya’da da sörf yapılabilecek birçok bölge var. En ünlüsü Byron Bay. Avustralya’da Perth de dikkat çeken bir diğer bölge. Ayrıca Masmavi denizi, beyaz kumlarıyla balayı çiftlerinin uğrak noktası olan Maldivler, sörf yapmak isteyenler için de ideal.

İspanya, Bilbao’daki Mundaka ile öne çıkıyor. Çeşitli yarışmaların da düzenlendiği ülkede Galiçya, Cantabria, Asturias’da da sörf yapılabiliyor. Bu ülkelerin yanı sıra Danimarka, Güney Afrika, Yeni Zelanda, İrlanda da sörfte adı geçen ülkeler arasında. Bu ülkelerdeki sörf merkezleri ve düzenlenen yarışmalar turizm hareketliliğinde büyük öneme sahip.

Haberin Devamı

Rüzgâr ve dalgayla dans

Alaçatı öne çıkıyor

Türkiye’de de bu spora ilgi yıldan yıla artıyor. Birçok bölgede hem sörf yapılabilecek yerler hem de eğitim veren okullar var. Buralarda yıl boyunca düzenlenen yarışmalar ise hem yurt içinden hem de yurt dışından binlerce turist çekiyor.

Sörf denilince ilk akla İzmir Çeşme’deki Alaçatı geliyor. Yılın her dönemi rüzgâr alan kıyısının yanı sıra Alaçatı, güvenli bir deneyim sunmasıyla da öne çıkıyor. Çünkü deniz uzun bir mesafe boyunca derinleşmiyor. Böylelikle yüzme bilmeyenler de sörf yapabiliyor. Bu özelliğiyle çocuklar için çok ideal. Ayrıca yıl boyu ılıman bir iklime sahip olması da Alaçatı’nın bir diğer özelliği. Alaçatı, sörf eğitimi alınabilecek ve ekipman kiralanabilecek birçok tesise sahip.

İzmir’de ayrıca Çeşme’nin güneybatısındaki Çiftlikköy’deki Pırlanta Koyu’nda da sörf yapılabiliyor. Sert rüzgâra sahip olan koy, bu özelliğiyle daha çok profesyonel sporculara hitap ediyor. İzmir’de Dikili’de de sörf yapma imkânı bulunuyor.

İstanbul’da da var

Muğla da birçok sörf merkezine sahip. Bu merkezlerden ilk akla gelen Marmaris’e 70 kilometre uzaklıktaki Datça. Temmuz ve ağustos aylarında kuvvetli rüzgârlara sahip olan Datça’da farklı sörf okulu seçenekleri bulunuyor. Bodrum’da ise Bitez, Akyarlar ve Turgutreis son yıllarda ilginin arttığı yerlerden.

Haberin Devamı

Sörf yapmak isteyip de çok uzağa gitmek istemeyenler için İstanbul’da da sörf yapılabilecek yerler var. Büyükçekmece Gölü kıyısındaki Mimarsinan, en bilineni. İstanbul’un Karadeniz kıyısındaki Gümüşdere ile yeni başlayanlar için ideal olan Tuzla da diğer seçenekler arasında yer alıyor.

Ayrıca Şile ve Kocaeli’deki Kerpe yakın noktalardan biri. Yine İstanbul’a 300 kilometre uzaklıktaki Çanakkale, tarihi önemiyle birlikte sörf turizmiyle de öne çıkıyor. Şehirde Gökçeada, Lapseki, Gelibolu, Ayvacık sörf yapılabilen yerlerin başında geliyor. Özellikle yılın 300 günü rüzgârlı olan Gökçeada’nın Aydıncık bölgesi, yerli ve yabancı birçok sörfçünün gözdesi.

Rüzgâr ve dalgayla dans

Her yaşta yapılabilir’

Rüzgâr ve dalga sörfü olarak ikiye ayrılan bu spor dalını kimi profesyonel düzeyde yaparken kimi de hobi olarak sürdürüyor. Türkiye’de ocak-şubat aylarında şartlar biraz zorlaşsa da 12 ay boyunca sörf yapmak mümkün. Türkiye’de yaklaşık 6 bin lisanslı sörfçü bulunuyor. Profesyonel sporcu olmak için çocukken başlamakta fayda var. Çağla Kubat Windsurf Yelken Kulübü’nde sörf eğitimi veren milli sporcu Çağla Kubat Diaz, sörfü çocukların daha çabuk öğrendiğini söylüyor. Sağlık problemi olmayan 7’den 70’e herkesin sörf yapabileceğini kaydeden Kubat, 40 yaşında sörf yapmayı öğrenip şimdi yarışmalara katılan ya da 75 yaşında sörf yapan insanların olduğunu dile getiriyor.

Haberin Devamı

2 ayda öğreniliyor

İzmir, Çanakkale, Muğla, İstanbul’da birçok sörf okulu var. Eğitimler hakkında bilgi veren Kubat, yetişkinlere 5, çocuklara 10 seansta ekipman bilgisi, seyir pozisyonu, seyre başlama, yön verme, dönüş gibi temel kuralları öğretilebildiklerini aktarıyor.

Keyifli bir sörf deneyimi için en az 2 aylık bir eğitim alınması gerektiğini vurgulayan Kubat, eğitim ücretlerinin 850 TL ile 1600 TL aralığında değiştiğini kaydediyor. Kubat, seviye ilerledikçe ekipman çeşidinin değişmesi gerektiği nedeniyle ekipmanların kiralanmasını öneriyor. Kiralık ekipmanlar ise 500 TL ile 750 TL aralığında değişiyor.

Haberin Devamı

Gizli kalan güzellik

Rüzgâr ve dalgayla dans

Özlem Akçin: Pek fazla kişinin bilmediği Gizlikent Şelalesi aslında Saklıkent Kanyonu’na 2 kilometre mesafede bulunuyor. Saklıkent’e gidenler mutlaka uğrasın. Yürüyüşe başladığınız anda yemyeşil doğa, cıvıl cıvıl kuş sesleri, ayaklarınızın arasından buz gibi akan şelalenin ortasında kalıyorsunuz. Biz erken saatlerde gittiğimiz için yürüyüş kısmı oldukça sakindi.

‘Bu deneyimi yaşayın’

Rüzgâr ve dalgayla dans

Elif Adalı: Maldivler’e gitmeden önce hep biraz abartıldığını düşünürdüm. Ancak adaya ayak bastığımız an, neden daha önce gelmedim diye kızdım kendime. Maldivler, gerçekten cennet gibi. Dinlenmek, romantik vakit geçirmek ya da ailecek huzurlu bir tatil yapmak isteyene, kısaca herkese göre uygun ada var. Mutlaka bu deneyimi yaşamalısınız. Tüm yıl sıcak bir iklime sahip olan Maldivler’e gitmek için en uygun zaman aralık-mart. Ayrıca İstanbul’dan direkt uçuşlar var.