Gündem Ses kısıklığının nedenleri

Ses kısıklığının nedenleri

01.05.2018 - 12:34 | Son Güncellenme:

Ses kısıklığı sosyal yaşamı olumsuz etkileyen bir rahatsızlık türü olarak karşımıza çıkıyor. Ses kısıklığına birçok şey neden olabilir. Bu konuda uzman hekim desteği alınarak çözüme gidilmesi önem taşır.

Ses kısıklığının nedenleri

Ses kısıklığına yol açan birçok etken bulunuyor. Ses, insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Kişinin kendini ifade edebilmesinde ve düşüncelerini aktarmasında önemli bir etkendir. Bunun için sesinizi aşırı derecede yormamalı ve sese kötü gelecek besin öğelerinden de uzak durulmalısınız. Bu sayede sağlıklı bir sonuca ulaşılabilir. Ses kısıklığına yol açan 7 neden aşağıda belirtilmiştir.

Haberin Devamı

Üst solunum yolu enfeksiyonu

Özellikle girip olan kişilerde ses kısıklığı görülebilmektedir. Hatta bu kısıklık uzun bile sürebiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu sesin kısılmasına neden olduğu gibi ağrılara da neden olabilmektedir.

Reflü

Reflü, insan hayatını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Mide asidinin yemek borusuna doğru çıkması aşırı yanmalara neden olur. Buradan gırtlağa kadar ulaşabilir. Asit, bu yüzden ses tellerine de zarar verebilmektedir. Ses kısıklığına yol açan bu rahatsızlıkta mutlaka uzman hekimden destek alınmalı ve verilen ilaçlar da düzenli olarak kullanılmalıdır.

Geniz akıntısı

Geniz akıntısı boğaza doğru inerek kişide olumsuz durumlar oluşturur ve ses tellerine zarar verebilir. Özellikle sigara kullanımı sonucu oluşan balgam ve benzeri etkenler de geniz akıntısı yaparak ses telini etkiliyor.

Haberin Devamı

Ses tellerinde nodül

Sesin sürekli olarak yüksek bir şekilde kullanılması sesin yorulmasına neden olur. Ayrıca yorulan ses de belirli bir süre sonunda kısılır. Ayrıca ses tellerinde buna bağlı olarak nodül oluşur. Bu nodüller tedavi edilmez ise ses sürekli kısık kalır.

Yüksek sesle konuşma

Sürekli yüksek sesle konuşmak veya bağırmak seste tahribata yol açar. Bunun için sesinizi alçak bir seste kullanmaya özen gösterin.

Ses tellerinde hareketsizlik

Ses tellerinde bulunan sinirlerin hareketsiz olması sesin kısılmasına yol açar. Bu, nörolojik hastalıkları da beraberinde getirebilmektedir. Bunun için kulak burun boğaz doktorundan destek alınması gerekir.

Gırtlak kanseri

Sigara, alkol kullanımı veya genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ses kısıklığı gırtlak kanserinden de kaynaklı olabiliyor. Tümörler ses tellerinin çalışmasını engelliyor ve kişinin yaşam kalitesine olumsuz etki ediyor.