Gündem Son dakika: Çiftlikbank davasının kara kutusu! 'Tosuncuk'tan sonra 2 numara da Türkiye'de...

Son dakika: Çiftlikbank davasının kara kutusu! 'Tosuncuk'tan sonra 2 numara da Türkiye'de...

02.11.2021 - 19:15 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre; Çiftlikbank sistemiyle milyonlarca kişiyi dolandıran ve Temmuz ayında kaçtığı Uruguay’dan Türkiye getirilerek hapse konan 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın’ın ağabeyi ve dolandırıcılık olayının kilit isimlerinden biri olarak yorumlanan Fatih Aydın da İstanbul'a getirildi. Aydın Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguya alındı.

FERİT ZENGİN - Çiftlikbank adıyla kurduğu sanal oyun sistemiyle binlerce kişiyi milyonlarca kira dolandırdığı gerekçesiyle geçtiğimiz Temmuz ayında kaçtığı Uruguay’dan Türkiye getirilerek hapse konan ve organize şekilde uluslararası nitelikli dolandırıcılık suçundan yargılanan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın’ın ağabeyi ve dolandırıcılık olayının kara kutusu olarak yorumlanan Fatih Aydın, dün akşam saatlerinde Uruguay’dan Brezilya aktarmalı olarak İstanbul’a getirildi.

Haberin Devamı

Aydın, Türkiye'ye girişinin ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla uçak altına gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Aydın, daha sonra sağlık kontrolünden geçirildi.

Son dakika: Çiftlikbank davasının kara kutusu Tosuncuktan sonra 2 numara da Türkiyede...

Havalimanı Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan Fatih Aydın, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesine getirildi. Hakkında 4 gün gözaltı süresi verilen Aydın, emniyetteki sürecin tamamlanmasının ardından İstanbul Anadolu Adliyesine sevk edilecek.

Son dakika: Çiftlikbank davasının kara kutusu Tosuncuktan sonra 2 numara da Türkiyede...

Son dönemlerin en büyük dolandırıcılık olaylarından birini gerçekleştirdiği gerekçesiyle hakkında dava açılan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın geçtiğimiz Temmuz Ayı’nda Uruguay’dan ülkemize getirilip hapse konmuştu. Binlerce kişiyi milyonlarca lira dolandırdığı tespit edilen Mehmet Aydın’ın ve dolandırıcılık olayının “beyni” ve karakutusu olduğu tespit edilen ve kardeşi gibi Uruguay’a firar ettiği belirlenen Fatih Aydın’ın yurda getirilmesi için Uruguay makamlarıyla kurulan temaslar sonucunda kendisi Uruguay polisince geçtiğimiz hafta gözaltına alınmıştı.

Haberin Devamı

Son dakika: Çiftlikbank davasının kara kutusu Tosuncuktan sonra 2 numara da Türkiyede...

Uruguaylı yetkililerin Fatih Aydın’ın ülkemize teslim edilmesine yeşil ışık yakması sonradında Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığında görevli bir müdür ve 3 polis kendisini yurda getirmek üzere haftasonu Uruguaya girmişti.
Uruguay’dan teslim alınan Fatih Aydın, tarifeli uçak olmadığı için önce Brezilya’ya götürüldü. Fatih Aydın, Sao Paulo’dan bindirildiği tarifeli uçakla dün akşam saatlerinde İstanbul’a getirildi.

İstanbul Havalimanı’na saat 18.15’de uçakla inen Fatih Aydın, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince teslim alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüleceği ve Msli Şube de 4 gün düreyle sorgulanacağı öğrenilen Fatih Aydın’ın vereceği ifade doğrultusunda soruşturmanın derinlik kazanması ve yeni gözaltıların olması bekleniyor.

Son dakika: Çiftlikbank davasının kara kutusu Tosuncuktan sonra 2 numara da Türkiyede...

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Hukuk İşleri Daire Başkanlığı’nın 29 Aralık 2017’de sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın başvurusu üzerine soruşturma başlatıldığı anlatılıyor. Sanıkların Fame Game Hayvancılık Tic. San. AŞ., Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ltd. Şti. ve Fame Game Softwar Ltd. Şti.’nin yetkilileri oldukları belirtilen iddianamede, söz konusu şirketlerle ilgili Çiftlik Bank Organizasyonu adı altında internette ve bir kısım ulusal televizyonlarda yapılan reklamlarda ‘Bank’ ifadesinin kullandıklarının belirlendiği kaydediliyor.

Haberin Devamı

İddianamede "BDDK raporunda da açıklandığı şekilde sanıkların ‘Bank’ ifadesini kullanmak için 5411 sayılı yasa gereğince ilgili kurumlardan herhangi bir izin almadıklarının tespit edildiği" ifadeleri kullanılıyor. Değerlendirme kısmında sanıkların herhangi bir şekilde izin almadan ‘Bank’ kelimesini yetkilisi olduğu şirketlerin tanıtımlarında, ürünlerin üzerinde ve reklamlarda kullanarak üzerlerine atılı suçu işledikleri belirtiliyor.

Son dakika: Çiftlikbank davasının kara kutusu Tosuncuktan sonra 2 numara da Türkiyede...

“YANLIŞ ANLAMASINLAR DİYE AÇIKLAMA EKLEDİM”

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 3 Temmuz'da İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınan Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçlarından tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

Duruşmada ilk kez savunma yapan Aydın, Fame Game Softwar isimli şirketin ağabeyi Fatih Aydın ve kendisine ait olduğunu, Fame Game Hayvancılık ve Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık şirketlerinin ise sadece kendisine ait olduğunu söyledi.

Son dakika: Çiftlikbank davasının kara kutusu Tosuncuktan sonra 2 numara da Türkiyede...

Ağabeyi Fatih Aydın’ın ilk zamanlar kendisine yardımcı olduğunu anlatan Aydın, “Ben çiftlik ürünleri üretmek istiyordum. Bal, süt, tereyağı gibi ürünlerin bir arada üretilebileceği için Çiftlik Bank ismini düşündüm. İlk başta oyun sitesi açmıştım. Burada çiftlik hayvanları vardı. Bu oyun sitesinde Çiftlik Bank adını kullandım. Banka olabileceğine yönelik yanlış anlaşılmalar olmasın diye kullanıcı sözleşmesine, ‘Çiftlik Bank bir banka değildir’ şeklinde açıklama ekledim” dedi.

Haberin Devamı

“130 TANE ŞARKÜTERİ AÇTIM”

Çiftlik Bank ibaresini yalnız başına kullanmadığını anlatan Mehmet Aydın, “Örneğin Çiftlik Bank yazdığımda yanına şarküteri ibaresi ekledim. 130 tane şarküteri açtım. Kahvaltı salonu da açtırdım. İsim hakkı kullandırdım. Çiftlik Bank adıyla açtığım oyun sitesinde ödünç para alma, para verme, faiz verme gibi işlemlerde bulunmadım.

Hizmet bedeli olarak fatura kesiyorduk. Parayı önce benim siteme yatırıyorlardı. Karşılığında da oyun altını alıyorlardı. Ben reklamlarda yanlış anlaşılacak izlenim bırakmadım” dedi.

“O ŞİRKETLERE DE DAVA AÇILMASI GEREKİR”

Televizyonlara oyun reklamı yaptırmadığını anlatan Aydın, “Televizyon reklamlarında süt, bal ve tereyağı gibi ürünler ön plana çıkarıldı. Sadece çiftlik ürünleri reklamını yaptırdım. Çiftlik Bank logosunda inek figürü vardır. Buna bakıp da insanın banka çıkarımı yapması olağan değildir. Türkiye’de ‘Bank’ ibaresini kullanan pek çok şirket vardır.

Kullandığım ibare banka değildir. Bu durumda diğer şirketlere de dava açılması gerekmektedir” dedi. Suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Aydın beraatini istedi.

Yazarlar