Gündem TEMA’dan 2021 yılı çevre almanağı

TEMA’dan 2021 yılı çevre almanağı

05.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TEMA Vakfı, küresel salgın, orman yangınları ve sel gibi pek çok doğa olayının yaşandığı 2021 yılını değerlendiren bir rapor yayınladı. Rapordaki olumlu gelişmeler şöyle sıralandı:

TEMA’dan 2021 yılı çevre almanağı

 

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul

- Muğla’nın Milas ilçesindeki İkizköy Mahallesi sınırları içindeki Akbelen Ormanı’nda Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nin linyit ihtiyacı için kesilmesi planlanan ağaçlara karşı açılan dava sürerken ağaç kesimi yapıldı. Muğla’da ağaç kaybetmek istemeyen vatandaşların nöbeti üzerine Muğla 1. ve 3. İdare Mahkemelerine açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararı verildi. Yöre halkının tepkisiyle iptal edilen bilirkişi keşfi tekrarlandı.

Haberin Devamı

- Rize’nin İkizköy’e bağlı İşkencedere Vadisi’nde yapılması planlanan taş ocağı projesine karşı direnen köylülerin nöbeti başarıya ulaştı.

Ağı, altın madeni

- Çanakkale’nin ve Kaz Dağları’nın tarım alanlarını ve su varlıklarını tehdit eden Ağı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi’ne karşı TEMA Vakfı’nın yürüttüğü ÇED iptal başvurusu kabul edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılan itirazla Kaz Dağları ve Çanakkale’de çevrenin korunmasında adım atıldı.

Fatsa altın madeni

- Ordu’nun Fatsa’ya bağlı Bahçeler Köyü’nde işletilen altın madenine karşı Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin açtığı ruhsat iptali davasında karar çıktı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi, madenin telafisi imkansız zararlara neden olabileceği belirtti.

Haberin Devamı

Validebağ Korusu

- Validebağ Korusu’nda yapılması planlanan Rehabilitasyon ve Düzenleme Projesi ihalesi, İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından hukuka uyarlık bulunmaması sebebiyle iptal edildi. 160 yıllık tarihe sahip olan 1999 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen Validebağ Korusu; önemli ekolojik alan olarak 130 kuş, 31 kelebek ve 200 otsu bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

15 kentin yarısından çoğu maden

- Yıllardır Marmara Denizi’nin kontrolsüz bir şekilde kirletilmesinin sonucu oluşan müsilaj, birçok canlının ölümüne sebep oldu.

- 2021 yazında afete dönüşen orman yangınları Türkiye gündeminin temel konularından biriydi. 

- Kuraklık ve vahşi sulama nedeniyle kuruyan Tuz Gölü’nde binlerce flamingo yavrusu hayatını kaybetti. Acıgöl’de ortalama su seviyesi 1 metrenin altına düştü. Meke Gölü ise tamamen kurudu.

- Batı Karadeniz’de ise aşırı yağışlarla oluşan sel felaketinde 80’den fazla kişi hayatını kaybetti. En büyük yıkım Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşandı.

- Türkiye’de 15 kentin yüzölçümünün yüzde 62’si madenlere ruhsatlı.

Yazarlar