Gündem TÜBİTAK’taki ‘sahte diploma’yı ‘kendim yaptım’ itirafı geldi

TÜBİTAK’taki ‘sahte diploma’yı ‘kendim yaptım’ itirafı geldi

24.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK’ta sahte diplomayla işe giren Hasan Başaran, diplomayı ailesine üniversiteyi bitiremediğini söyleyemediği için yaptığını ve daha sonra önüne geçemediğini söyledi

TÜBİTAK’taki ‘sahte diploma’yı  ‘kendim yaptım’ itirafı geldi

TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde sahte diplomayla işe alımların araştırıldığı davada ifade veren sanık Hasan Başaran, ‘Sahte bitirme belgesini ve yüksek lisans belgesini kendim yaptım” dedi. Başaran’ı işe almakla suçlanan dönemin BİLGEM Başkanı Hasan Palaz ise sanığın referansının eski Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün olduğunu belirtti.

‘Parti aracı oldu’
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Başaran ve Palaz ile sanık ve müşteki avukatları katıldı. Sanıklardan İnsan Kaynakları personeli Behra Güler ve Kadir Bülbül ise duruşmada hazır bulunmadı.
Başaran, savunmasına, “Söylenenler doğrudur. Pişmanım” sözleriyle başladı. Daha önce bilgisayar programcılığı eğitimi aldığını, ancak maddi yetersizlik nedeniyle üniversiteye devam edemediğini anlatan Başaran, “Aileme üniversiteyi bitiremediğimi söylemeye çok çalıştım ama yapamadım. İlk başta yaptığım hatayı devam ettirmek zorunda kaldım. Sahte bitirme belgesini ve yüksek lisans belgesini kendim yaptım” dedi. Sahte belgelerle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde işe başladığını ve kısa dönem askerlik yaptığını ifade eden Başaran, “O arada, partide görevliydim. Partiye CV’mi vermiştim. Partide, mühendis olduğumu bildikleri için... Ondan sonra durduramadım” diye konuştu.
Sanık Hasan Palaz da, Başaran’ı işe girmeden önce tanımadığını bildirdi. Başaran’ın, sahte belgelerle, TÜBİTAK’tan önce de işe girdiğine ve kısa dönem askerlik yaptığına dikkati çeken Palaz, “Başaran’ın ilk işe girdiği yerin daha hassas davranması gerekir. Ama, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi müşteki görünüyor. Hasan Başaran’ın referansı Nihat Ergün’dür. Ama bu, Nihat Ergün’ün, doğru olmayan evrakları bilerek, Başaran’ı TÜBİTAK’a yönlendirdiği anlamına gelmemektedir. Nihat Bey, namuslu, dürüst birisidir” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın iştiraki olan Kent Konut A.Ş.’nin avukatı Özlem Öztürk Çalışkan, kurumu adına davaya müdahillik talebinde bulundu ve sanıklardan şikâyetçi olduklarını söyledi.Sanıkların yurtdışı çıkış yasağıyla tahliyelerine karar veren heyet, duruşmayı eksiklerin giderilmesi için erteledi.