Gündem 3 Mayıs Türkçülük Günü nedir? Türkçüler Günü mesajları ve sözleri

3 Mayıs Türkçülük Günü nedir? Türkçüler Günü mesajları ve sözleri

03.05.2021 - 13:30 | Son Güncellenme:

Bugün 3 Mayıs Türkçülük Günü. Türkçülük Günü nasıl ortaya çıktı? Türkçülük davasının kilit isimlerinden olarak bilinen Hüseyin Nihal Atsız'ın Türkçülük ile söylediği sözleri derledik. İşte 3 Mayıs Türkçülük Günü'nün ortaya çıkışı ve bugünün anlamına uygun sözler.

3 Mayıs Türkçülük Günü nedir Türkçüler Günü mesajları ve sözleri

TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEDİR?

Haberin Devamı

Türkçülük Günü, 3 Mayıs 1944 tarihinin anıldığı gün. Irkçılık-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız - Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan "Ankara Nümayışı"'nı anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü (Bayramı) adını almıştır.

HÜSEYİN NİHAL ATSIZ TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ SÖZLERİ VE MESAJLARI

* Dünyadaki bütün milletler, yabancı devlet hakimiyetinde kalan soydaşlarını kendileriyle birleştirmek için silahlı ve silahsız savaşlar yaparlar. Bunun adı emperyalizm değildir, irredantelizmdir ki makbul bir davranıştır.

Haberin Devamı

* Bir milletin yürütücü kuvvetine “ülkü” denir.

* Her iman ahlaka yürüyeceğine göre, Türkçülük’de de sağlam bir ahlakın bulunması birinci şarttır.

* Bizim için önemli olan, dost kılıklı yabancıların milli ülküyü güya milli çıkar adına baltalamasının önüne geçmektir

* Her Türkçü, bulunduğu yerin görevini inançla yaparsa, Türkçülük ülküsü sağlamlaşır. Türklük güçlenir.

* Bana göre Ticanilik, Nurculuk, yobazlık, komünizm ve partizanlık gibi hastalıkların sebepleri, milli ülküden yoksunluktur.

* Gittikçe uyanan milli şuur karşısında gafiller ve hainler, Türk milletini daha çok aldatamayacaklardır. Kızılelma’nın yolunu kapatamayacaklardır.

* Dil; bir milletin sembolüdür. O milleti bir arada tutan ve yok olmasını engelleyen biricik faktördür.

* Haritalarda ırkımızın yaşadığı yerlere baktık, milletimize fenalık edenleri tarihte okuduk ve milli kini ateşten damgalar gibi kalbimize yazdık.

* Fedakarlık insanları da, milletleri de asilleştirir, kahramanlaştırır.