Gündem UNESCO Barış Kenti Hatay

UNESCO Barış Kenti Hatay

30.04.2018 - 10:12 | Son Güncellenme:

Hatay, ülkemizin en güneyinde yer alan ve Akdeniz Bölgesi’nin de doğu ucu olan sınır şehrimizdir. Köklü bir tarihi geçmişi olması sayesinde önemli eserlere ev sahipliği yapan Hatay, yaz aylarında da deniz turizminde tercih edilen şehirlerden biri olmaktadır. Önemli dini yapıların bir arada bulunduğu şehirde dünyanın en büyük ikinci mozaik koleksiyonu da Hatay Arkeoloji Müzesi içerisinde sergilenmektedir.

UNESCO Barış Kenti Hatay

Anadolu’da kurulmuş ilk cami

Haberin Devamı

Hatay’ın sahip olduğu tarihi değerler arasında en önemli eserlerden birisi de Habib-i Neccar Camii’dir. Bu caminin 7.yüzyılda Hz. Ömer’in halifelik döneminde inşa edildiği tahmin edilmekte ve bu köklü geçmişiyle Anadolu’da inşa edilen ilk cami ünvanına sahip olmaktadır. Ancak bu cami günümüze değin ilk haliyle ulaşamamıştır. 19. yüzyılda bir depremde hasar görmüş ve büyük bir restorasyon çalışmasına maruz kalmıştır.

Katolik inancının merkezlerinden biri

Hatay, yalnızca Müslümanlık için değil diğer dinler için de önemli dini merkezlere sahiptir. Hristiyanlar için de oldukça önemli kiliselerden biri olan St. Pierre Kilisesi bu şehirde yer almaktadır. St. Pierre Kilisesi, Hz. İsa’nın havarilerinden biri kabul edilen Aziz Petrus’un dini yaymak üzere ilk toplantılarını gerçekleştirdiği kilisedir. Hac Dağı’nın eteklerinde yer alan bu kilise, Aziz Petrus’un papa oluşundan sonra Hristiyanlığın yayılmasında merkez olarak kabul edilmiştir.

Haberin Devamı

Hac yolu üzerindeki kale

Hatay’ın Payas ilçesinde yer alan Payas Kalesi, Dörtyol ve İskenderun arasında yer alan ve oldukça önemli bir konumu olan bir kaledir. Önemli bir konuma sahip oluşu bu kaleyi tarih boyunca önemli kılarken hac yolu üzerinde bulunması da Osmanlı sultanlarının gözünü bu kaleye çevirmesini sağlamıştır. Yavuz Sultan Selim’in kaleyi fethinden sonra yapılan çalışmalarla kale içerisinde cami, hamam ve imarethane kurulmuştur. Osmanlı zevkini de yansıtan bu kale tarihi ve estetik değeriyle ziyaretçilerine açıktır.

Hatay mutfağı

Hatay mutfağı öyle zengin bir mutfak ki anlat anlat bitmez. Ancak biz yine de şöyle kısaca bahsedelim. Hatay mutfağı denilince akla ilk önce künefe gelir. İçerisindeki kendine has peyniri ve sıcacık şerbetiyle tadını damaklarda bırakan künefe… Bunun dışında daha birçok zenginlik yer almakta bu mutfakta. Şipşerek çorbası, muhammara, fellah köftesi, humus, İskenderun döneri ve oruk Hatay’ın başlıca lezzetlerinden birkaçıdır.